INDEXANTHI.GR
Πολιτισμός

Οι εκδηλώσεις του Ι.Θ.Τ.Π. ως το τέλος του έτους

Παραθέτουμε το πρόγραμμα εκδηλώσεων του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης μέχρι τη λήξη του έτους (όλες στην καπναποθήκη “Π”), που θα γίνουν με τους ακόλουθους περιορισμούς:

  • Στην κύρια αίθουσα εκδηλώσεων θα διατίθενται μόνο 45 θέσεις καθημένων, έναντι των 150 που υπάρχουν στην πλήρη λειτουργία της
  • Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική
  • Για όλες τις εκδηλώσεις θα εκδίδονται δελτία τύπου αρκούντως νωρίς, ώστε να γίνονται κρατήσεις θέσεων μέσω της γραμματείας του ιδρύματος
  • Ουδείς θα παρακολουθεί εκδήλωση χωρίς να έχει κάνει κράτηση θέσης και χωρίς να έχει λάβει συγκεκριμένο αριθμό καθίσματος.

Παρασκευή 23 Οκτωβρίου (19.00)

Το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης και το ΠΑΚεΘρα παρουσιάζουν το βιβλίο “Σύγχρονες Βαβέλ: Μετανάστευση και πολυπολιτισμικότητα” που πραγματεύεται το φαινόμενο της μετανάστευσης σε παγκόσμια κλίμακα, αλλά και το πώς αυτή επηρεάζει τη χώρα μας. Εισηγητές: Τάσος Καραδέδος (πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης) και Γεώργιος Ξανθοπουλίδης (γιατρός). Συντονιστής: Στέλιος Σκιας, πρώην αναπληρωτής καθηγητής Δ.Π.Θ.

Τετάρτη 28 Οκτωβρίου (19.30)

Η Μητρόπολη Ξάνθης και Περιθεωρίου και το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης διοργανώνουν εκδήλωση ως εισαγωγή στους εορτασμούς για τα διακόσια χρόνια από την ελληνική επανάσταση του 1821, που θα πραγματοποιηθούν με μέριμνα της Εκκλησίας της Ελλάδος σε ολόκληρη τη χώρα κατά το 2021. Θέμα: “Διακόσια χρόνια μετά την επανάσταση του 1821, ξανά αντιμέτωποι με τον τουρκικό επεκτατισμό“. Εισηγητής: Γεώργιος Καραμπελιάς (συγγραφέας – πολιτικός αναλυτής). Συντονιστής: Νικόλαος Γερμαντζίδης (εκπαιδευτικός)

Τετάρτη 11 Νοεμβρίου (19.30)

Ενημερωτική εκδήλωση για τα γεγονότα που εξελίσσονται στην ανατολική Μεσόγειο και επηρεάζουν τις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας, αλλά και που έχουν επιπτώσεις σε Μέση Ανατολή, Βαλκάνια και ευρωπαϊκή ένωση. Τίτλος: “Οι εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο“. Ομιλητής: Άγγελος Συρίγος (καθηγητής Διεθνούς Δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο – βουλευτής Ν.Δ.). Η εκδήλωση θα γίνει μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας Zoom. Όσοι επιθυμούν να την παρακολουθήσουν θα πρέπει να δηλώσουν συμμετοχή σύμφωνα με τις οδηγίες που θα εκδοθούν από το ίδρυμα με δελτίο τύπου, ώστε να τους αποσταλεί ο σύνδεσμος.

Παρασκευή 20 Νοεμβρίου (19.00)

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πομάκων Ξάνθης σε συνεργασία με το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης διοργανώνει εκδήλωση με σκοπό να γνωρίσουν οι ξανθιώτες την κουζίνα και τη γαστρονομία των Πομάκων. Τίτλος: “Πομακική κουζίνα”. Εισηγήτριες: Παρθενόπη Κελτσίδου (κοινωνική ανθρωπολόγος), Γαρυφαλιά Θεοδωρίδου (διδάκτωρ Λαογραφίας Δ.Π.Θ. – διδάσκουσα στο τμήμα Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών του Δ.Π.Θ.)

Σάββατο 5 Δεκεμβρίου (19.00)

Το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών συνεχίζοντας το αφιέρωμα στον ξεριζωμό του ελληνισμού της Μικράς Ασίας, παρουσιάζοντας δυο ιστορικά ντοκιμαντέρ για όσα υπέστησαν οι Έλληνες στα τάγματα εργασίας. Στο τέλος της προβολής θα υπάρξει χρόνος για συζήτηση με τη γραμματέα του ΙδΙσΜε, καθηγήτρια Ειρήνη Σαρίογλου.

  • Το πρώτο με τίτλο «Γράμματα χωρίς παραλήπτη», βασίζεται στο βιβλίο «Το χρονικό των δέκα ημερών» της Αγάπης Μολυβιάτη-Βενέζη για την προσπάθεια ενός τούρκου αξιωματικού να σώσει τον αδερφό της, τον λογοτέχνη Ηλία Βενέζη, από τα τάγματα θανάτου το 1922. Διάρκεια 35 λεπτά. Σκηνοθεσία: Ηλίας Δημητρίου. Πρωτότυπη μουσική: Ευανθία Ρεμπούτσικα. Επιμέλεια: Ειρήνη Σαρίογλου. A’ βραβείο καλύτερης μουσικής στο 5ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Λονδίνου – Οκτώβριος 2012.
  • Το δεύτερο ντοκιμαντέρ «Στην εξορία (Ερζουρούμ-Άσκαλε)», αναφέρεται στο χειρόγραφο ημερολόγιο του Ρωμιού Κωνσταντίνου Κιουρκτσόγλου και περιγράφει με άμεσο και λιτό τρόπο τις συνθήκες διαβίωσης στα εργατικά τάγματα των υπόχρεων του φόρου περιουσίας (1942) στην Τουρκία. Διάρκεια 35 λεπτά. Σκηνοθεσία: Καλλιόπη Λεγάκη. Μουσική: Ελένη Καραΐνδρου. Α’ βραβείο καλύτερης μουσικής στο 5ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Λονδίνου – Οκτώβριος 2012. Α’ βραβείο καλύτερης ταινίας στο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Δράμας – Σεπτέμβριος 2010.

Σχετικά άρθρα

Το πρόγραμμα της Φ.Ε.Ξ. στις Γιορτές Παλιάς Πόλης

Super User

Οι σημερινές εκδηλώσεις των Θ.Λ.Ε.

Super User

Εκδήλωση λήξης της έκθεσης “Σήματα καπνού”

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies