INDEXANTHI.GR
Πολιτισμός

“Ανεκτικότητα, κατανόηση, συνύπαρξη: Μήνυμα του Ομάν για το Ισλάμ”

Έκθεση του Σουλτανάτου του Ομάν με τον παραπάνω τίτλο, που τελεί σε παγκόσμια περιοδεία, εγκαινιάζεται στο Ιμαρέτ της Καβάλας το απόγευμα (19.00) του Σαββάτου 7 Νοεμβρίου και θα φιλοξενείται από το Ερευνητικό Κέντρο “Μοχάμεντ Άλι” μέχρι και τις 30 του μήνα.

Μέχρι σήμερα η έκθεση έχει φιλοξενηθεί σε πολλά σημαντικά μέρη σε όλη την Ευρώπη, ενώ αυτή την περίοδο -παράλληλα με την Καβάλα- ταξιδεύει στη Νέα Ζηλανδία, την Ταϊβάν και τη Σιγκαπούρη.

Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Τεχνολογίας και της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την Unesco και θα την εγκαινιάσει ο εκπρόσωπος του υπουργείου Κληροδοτημάτων και Θρησκευτικών Υποθέσεων του Σουλτανάτου του Ομάν Dr Mohammed Said Al-Mamari. Θα είναι επισκέψιμη από Δευτέρα ως Παρασκευή (10.00-14.00).

Η έκθεση απεικονίζει με γραφιστική και κειμενική αποτύπωση την πρακτική της θρησκευτικής ανοχής σε αυτή τη σύγχρονη αραβική κοινωνία και συνοδεύεται από ένα σύντομο ντοκιμαντέρ του βραβευμένου Γερμανού σκηνοθέτη Βόλφγκανγκ Ettlich με τίτλο «Θρησκευτική ανεκτικότητα στο Ομάν». Το υλικό της έκθεσης που είναι επισκέψιμο και διαδικτυακά (εδώ), έχει μεταφραστεί μέχρι σήμερα σε δεκατρείς γλώσσες, συμπεριλαμβανομένης και της ελληνικής.

Το Ομάν που είναι ευρύτερα γνωστό στη δύση μέσα από τις περιπέτειες του Σεβάχ του Θαλασσσινού των παιδικών παραμυθιών, φιλοξενούσε πάντα πιστούς και οπαδούς πολλών διαφορετικών θρησκειών, ακόμη και από την εποχή που λειτουργούσε ως ιμαμάτο (θρησκευτικό κράτος). Οι κοινωνικές ομάδες προστατεύονται σήμερα με βασικούς νόμους του κράτους για την ελεύθερη επιλογή και άσκηση της θρησκευτικότητάς τους.

Το Ομάν, υποδειγματικό στον τομέα της εκπαίδευσης και της υγειονομικής περίθαλψης, έχει αναπτύξει σύγχρονες υποδομές στους τομείς της υγείας, των επικοινωνιών και των μεταφορών, ενώ συγχρόνως οι γυναίκες καταλαμβάνουν υψηλές κυβερνητικές και διπλωματικές θέσεις. Υπεύθυνο για τις διάφορες θρησκευτικές κοινότητες της χώρας είναι το υπουργείο Θρησκευτικών Κληροδοτημάτων και Θρησκευμάτων. Ως επικεφαλής του Υπουργείου ο Σεΐχης Αμπντάλα Αλ-Salimi, έχει ένα σαφές όραμα για τον κόσμο και την δική του προσωπική αποστολή: “Έχουμε τρεις πληθυσμιακές ομάδες: την πρώτη, που αποτελείται από χριστιανούς, εβραίους και μουσουλμάνους, που πιστεύουν σε ένα Θεό και ένα ιερό βιβλίο, τη δεύτερη, τους άθεους, που έχουν χάσει κάθε εμπιστοσύνη στη θρησκεία, και την τρίτη ομάδα, που αντιπροσωπεύει μια ποικιλία από θρησκευτικές και πνευματικές ιδέες. Καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να διατηρήσουμε έναν εποικοδομητικό και ειλικρινή διάλογο με τους επιστήμονες και τους εκπροσώπους όλων αυτών των ομάδων. Σκοπός του διαλόγου είναι ο κοινός προβληματισμός επάνω στα θεμέλια της σκέψης μας και στο κοινό περί ηθικής και δικαίου αίσθημα. Η επίγνωση των ομοιοτήτων μας ως βάση των δράσεών μας, παρά τις όποιες πολιτιστικές διαφορές, θα μπορούσε να εξασφαλίσει σε εμάς και τα παιδιά μας ένα ειρηνικό μέλλον“.

 

0 Reviews

Write a Review

Σχετικά άρθρα

Τρεις τουρκικές ταινίες στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Super User

Κοσμοσυρροή στην Κεραμωτή

Super User

Το 6ο Διεθνές Φεστιβάλ Κιθάρας Θράκης

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies