INDEXANTHI.GR
Αρθρογραφία

Ο Γιώργος Νταλάρας για τη Χρυσή Αυγή

Με αφορμή την έκδοση απόφασης στη δίκη της Χρυσής Αυγής την Τετάρτη 7 Οκτωβρίου, ο Γιώργος Νταλάρας γράφει τα ακόλουθα στην εφημερίδα «Αυγή»:

Περιμένουμε με αγωνία την ετυμηγορία των δικαστών. Ως πολίτες μιας δημοκρατικής χώρας, προφανώς δεν μπορούμε ούτε να προδικάσουμε ούτε να επηρεάσουμε τη δικαιοσύνη. Όμως έχουμε το δικαίωμα που απορρέει από το σύνταγμα, τη συνείδηση και τις αρχές μας, να προσδοκούμε μια απόφαση από αυτή τη δίκη, η οποία θα διαλευκάνει πλήρως τον ρόλο αυτού του ναζιστικού μορφώματος που «μαγάρισε» την πολιτική ζωή του τόπου.

Έχει ιδιαίτερη σημασία αυτή η απόφαση, γιατί πέρα από την ξεκάθαρη, επικίνδυνη για τη δημοκρατία νεοναζιστική ταυτότητα του αρχηγού της Χρυσής Αυγής και των στελεχών της, που έχει ήδη αποκαλυφθεί, θα γίνει απόλυτα σαφές σε όλους ότι δεν υπάρχει στις πράξεις τους τίποτα που να έχει σχέση με καθαρότητα και εντιμότητα. Το «φασίστες, αλλά έντιμοι» και το «καθαρά χέρια» που ισχυρίζονται ως άλλοθι, θα αποδειχθούν απάτη και καθαρή διαστροφή. Οι άνθρωποι αυτοί, εκτός από νεοναζιστές, ανήκουν στον υπόκοσμο όχι μόνο πολιτικά αλλά και ποινικά.

Ο εθνικισμός, ο φασισμός και ο ναζισμός δεν είναι ιδεολογία. Είναι επικίνδυνη αρρώστια, λοιμώδης μάλιστα, από την οποία κινδυνεύουν και το πολιτικό προσωπικό και η κοινωνία. Στο όνομα της ιδεολογίας τους δεν υιοθετούν απλώς ακραίες θέσεις, αλλά δρουν βίαια εκκαθαριστικά, με πρόσχημα την προστασία και την αγάπη προς την πατρίδα, ενώ στην ουσία διαστρέφουν και βάλλουν κάθε ηθική και δημοκρατική αρχή.

Είναι ντροπή και κρίμα για την Ιστορία και τον πολιτισμό αυτής της χώρας η ύπαρξη και η δράση στον δημόσιο βίο αυτής της συμμορίας, που όπως αποδείχτηκε δρα στη δημόσια ζωή με μαφιόζικες πρακτικές. Ζούμε σε μια περίοδο δύσκολη και δεν επιτρέπεται να τους αφήσουμε να μολύνουν το αίσθημα της αγάπης προς την πατρίδα. Μισάνθρωποι, πλημμυρισμένοι με μίσος για τους μετανάστες, τους ξένους και καθετί διαφορετικό. Δεν μπορούμε να παραβλέπουμε τη διάθεσή τους και πολλές φορές την οργανωμένη προσπάθειά τους να εισχωρήσουν κρυπτόμενοι σε ακροδεξιούς θύλακες στην αστυνομία, ακόμη και στον στρατό.

Είναι μέγα λάθος να τους αγνοούμε ως ακίνδυνους και γραφικούς, γιατί αυτό τους βολεύει. Έχουν κατ’ επανάληψη ασκήσει ανεξέλεγκτη βία, έχουν υποκινήσει και διαπράξει εγκλήματα, με αποκορύφωμα τη στυγνή δολοφονία του Παύλου Φύσσα για την οποία δεν έχει ακόμη αποδοθεί δικαιοσύνη, κάτι που προκαλεί το δημόσιο αίσθημα. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ποτέ την εφιαλτική εμπειρία του περάσματος των ανθρώπων αυτών από τη Βουλή των Ελλήνων και από τη συμμετοχή τους στον δημόσιο βίο. Άνθρωποι βίαιοι, που σε μια δύσκολη στιγμή της πατρίδας μας πούλησαν τσαμπουκά σαν συμμορία, σαν κοινοί μπράβοι ακόμη κι από τα βουλευτικά έδρανα.

Με σεβασμό και εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη, σε μια πολύ ευαίσθητη περίοδο για τον τόπο μας, προσδοκούμε αυτή την κάθαρση. Θα είναι λύτρωση για την κοινωνία να πάει ο κάθε κατεργάρης στον πάγκο του.

Σχετικά άρθρα

1918: Οταν η νεαρή σοβιετική εξουσία ακύρωνε τα ληστρικά δάνεια στήν Ελλάδα

Super User

Ο πολύτιμος χρόνος των ώριμων ανθρώπων

Super User

Η αγωνιστική δράση των καπνεργατών στην Καβάλα το 1928 και η μεγάλη απεργία τους (11 Ιουνίου – 9 Ιουλίου)

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies