INDEXANTHI.GR
Πολιτισμός

Ο Γιώργος Ρακκάς στην καπναποθήκη “Π”

Τον συγγραφέα Γιώργο Ρακκά και το βιβλίο του «Σύγχρονες Βαβέλ: Μετανάστευση και πολυπολιτισμικότητα» παρουσιάζουν το απόγευμα (19.00) της Παρασκευής 23 Οκτωβρίου στη καπναποθήκη “Π” το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης και το Πολιτιστικό Αναπτυξιακό Κέντρο Θράκης.

Εισηγητές: Τάσος Καραδέδος (πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης) και Γεώργιος Ξανθοπουλίδης (ιατρός). Συντονίζει ο Στέλιος Σκιας (πρώην αναπληρωτής καθηγητής Δ.Π.Θ.).

Το βιβλίο αποτελεί μια προσπάθεια μελέτης του μεταναστευτικού φαινομένου σε παγκόσμια κλίμακα και κατ’ εξοχήν στην Ελλάδα. Είναι το επιστέγασμα μιας μακρόχρονης έρευνας στην αθηναϊκή γειτονιά του Αγίου Παντελεήμονα, στα πλαίσια διδακτορικής εργασίας του συγγραφέα.

Ο καπιταλισμός και η αποικιοκρατία αποδιάρθρωσαν παγιωμένες ισορροπίες του ανθρώπινου βίου, πυροδοτώντας τις μεγαλύτερες μετακινήσεις πληθυσμών στην ιστορία. Έτσι, το μεταναστευτικό τείνει να αναδειχθεί σε υπ’ αριθμόν ένα ζήτημα του 21ου αιώνα, καθώς συμπυκνώνει όλες τις παγκόσμιες αντιθέσεις – γεωπολιτικές, πολιτιστικές, οικονομικές, οικολογικές και δημογραφικές. Η παγκοσμιοποίηση, θεωρώντας ότι οι άνθρωποι και οι κοινωνίες τους μπορούν να λειτουργήσουν ως αεικίνητα εμπορεύματα, αποθέωσε αυτή τη ρευστότητα ως το προανάκρουσμα μιας υπερεθνικής, πολυπολιτισμικής παγκόσμιας κοινωνίας. Και φυσικά, θα συμβεί το αντίθετο και η Ευρώπη θα μεταβληθεί σε θέατρο σφοδρών διαπολιτισμικών συγκρούσεων, που με την σειρά τους παράγουν έναν σοβινιστικό σπασμό. Η ίδια η παγκοσμιοποίηση, οδηγώντας εκτός ελέγχου φαινόμενα όπως η μετανάστευση, προετοιμάζει την «Ευρώπη-φρούριο» που σήμερα καταγγέλλει.

Ο Γιώργος Ρακκάς γεννήθηκε το 1981 στη Θεσσαλονίκη. Έχει σπουδάσει πολιτικές επιστήμες, και το φθινόπωρο του 2017 έλαβε το διδακτορικό του στην κοινωνιολογία. Είναι μέλος της Κίνησης Πολιτών “Άρδην”, αρθρογραφεί και μεταφράζει για τα έντυπα “Άρδην”, “Ρήξη” και “Νέος Λόγιος Ερμής”, καθώς και για ενημερωτικά portal του διαδικτύου. Συμμετείχε ενεργά σε κινητοποιήσεις και κινήματα της τελευταίας εικοσαετίας.  Έχει διατελέσει δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης (2014-2016) ως επικεφαλής της παράταξης «Μένουμε Θεσσαλονίκη, Ούτε φυγή – Ούτε υποταγή». Σήμερα ζει στη Θεσσαλονίκη και εργάζεται ως ιδιωτικός υπάλληλος.

Επειδή υπάρχει περιορισμένος αριθμός θέσεων λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, παρακαλούνται όσοι θέλουν να παρακολουθήσουν την εκδήλωση δια ζώσης να κάνουν κράτηση θέσης τηλεφωνικά στη γραμματεία του Ι.Θ.Τ.Π. (25410 29282) από Δευτέρα ως Παρασκευή και ώρες 09.30-13.30. Η είσοδος θα επιτραπεί μόνο σε όσους θα έχουν κάνει κράτηση θέσης.

Σχετικά άρθρα

“Αυτοπροσωπογραφία” την Τετάρτη από τη Φ.Ε.Ξ.

Super User

Συγγραφείς της Ξάνθης από το “Δύο”

Super User

Προβολή δύο νέων ταινιών από τη Φ.Ε.Ξ.

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies