INDEXANTHI.GR
Πολιτική

“Πέλοτο” Ξάνθης και Κ.Κ.Ε.(μ-λ) για την εισβολή στην Ουκρανία

“Στους νικημένους, ο φτωχός λαός πέθαινε από την πείνα. Στους νικητές, ο φτωχός λαός πέθαινε το ίδιο”. Μπέρτολτ Μπρεχτ Γερμανικό Εγχειρίδιο Πολέμου/

Τα ξημερώματα της Πέμπτης 24/2/22 το Ρωσικό κράτος εισβάλει στρατιωτικά στην Ουκρανία ύστερα από διάγγελμα του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν. Λίγα 24ωρα πριν, η Ρωσία είχε αναγνωρίσει την ανεξαρτησία των περιοχών που αυτονομήθηκαν από την Ουκρανία, του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, με πρόφαση πως σκοπεύει να υπερασπιστεί τους ρωσσόφωνους κατοίκους των περιοχών αυτών από τις επιθετικές ενέργειες του ουκρανικού στρατού. Η εμφυλιακή κατάσταση που μαίνεται στην Ουκρανία μεταξύ φιλοδυτικής κυβέρνησης και αυτονομιστών είχε οξυνθεί ξανά το τελευταίο διάστημα, με συγκρούσεις σε όλο το μήκος της λεγόμενης «γραμμής επαφής». Παρόλα αυτά, η στρατιωτική εισβολή των Ρώσων εκτείνεται στο σύνολο της χώρας. Mε σημεία εισόδου την Ρωσία, την προσαρτημένη Κριμαία και την σύμμαχο της Ρωσίας Λευκορωσία, γίνονται επιχειρήσεις σε όλη την ουκρανική επικράτεια.

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αποτελεί μια προσπάθεια εκτόνωσης της κλιμακούμενης έντασης των διακρατικών ανταγωνισμών των δύο κύριων σχηματισμών ΗΠΑ/Ε.Ε.-Ρωσία/Κίνα που αφορά τον έλεγχο των ενεργειακών πηγών, των εμπορικών και ενεργειακών οδών και την πρωτοκαθεδρία στην παγκόσμια κυριαρχία. Στην περιοχή της Ουκρανίας, συγκεκριμένα, βρίσκονται σημαντικά υπεράκτια κοιτάσματα φυσικού αερίου και διέρχεται το 50% του ρωσικού αερίου προς την Ευρώπη.

Οι ΗΠΑ επιχειρούν μέσω του ΝΑΤΟ να περικυκλώσουν τη Ρωσία και την Κίνα, ως αναδυόμενες ηγεμονικές υπερδυνάμεις, και να αναχαιτίσουν την περαιτέρω ισχυροποίηση τους. Στο σήμερα, επιχειρούν να αποκλείσουν τη Ρωσία ως τον κύριο πάροχο ενέργειας προς την Ευρώπη, ασκώντας οικονομική πίεση με κυρώσεις ώστε να ισχυροποιηθεί η αμερικάνικη αγορά του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG). Αναπτύσσουν δυνάμεις στην Ανατολική Ευρώπη και την Νοτιοανατολική Ασία που συγκεντρώνουν το γεωπολιτικό ενδιαφέρον έχοντας συνάψει και τις πιο πρόσφατες στρατιωτικές συμμαχίες με την Αυστραλία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Κομβικό ρόλο σε αυτή την ανοδική πορεία της Ρωσίας, και την ανακατανομή ισχύος που απειλεί τις ΗΠΑ, έρχεται να παίξει και η ζώνη της Αρκτικής όπου σύμφωνα με εκτιμήσεις των πολυεθνικών επιχειρήσεων, κολοσσών της ενέργειας, φαίνεται να βρίσκεται περίπου το 35% των διεθνών αποθεμάτων υδρογονανθράκων. Με το λιώσιμο των πάγων, λόγω της οικολογικής καταστροφής που προκαλεί η καπιταλιστική ανάπτυξη, ανοίγει νέος ενεργειακός/εμπορικός δρόμος στον Αρκτικό κύκλο με τη Ρωσία να κατέχει κατά πολύ την μεγαλύτερη ακτογραμμή.

Από την άλλη πλευρά η Ρωσία, έχοντας συνάψει παράλληλα πολύπλευρη συμφωνία με την Κίνα, επιχειρεί να αυξήσει το εκτόπισμα της και μέσω της ενοποίησης με πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες υψηλής γεωπολιτικής σημασίας, όπως έκανε και με την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014 και σήμερα με την πλήρη κατάληψη της Ουκρανίας. Ταυτόχρονα, προσπαθεί να απαντήσει στην στρατιωτική περικύκλωση που υφίσταται από το ΝΑΤΟ, κόντρα στις βλέψεις της Δύσης για την ένταξη της Ουκρανίας στον οργανισμό, επιβάλλοντας τους δικούς της σχεδιασμούς για την γεωπολιτική της κυριαρχία. Αυτή η κατεύθυνση αποτυπώνεται, άλλωστε, με τα αιτήματα της Ρωσίας για αποστρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας αλλά και απόρριψης κάθε ενδεχόμενης ένταξης της στην βορειοατλαντική συμμαχία. Ταυτόχρονα, στο εσωτερικό της χώρας, η καταστολή της ρωσικής κυβέρνησης συνεχίζεται, με εκατοντάδες συλλήψεις στις αντιπολεμικές διαδηλώσεις που ξέσπασαν σήμερα σε πολλές ρωσικές πόλεις.

Τα αίτια του πολέμου όμως βρίσκονται βαθιά μέσα στην ίδια τη φύση του καπιταλιστικού συστήματος. Η ανταγωνιστική του φύση κάνει σαφές πως δε μπορεί να υπάρξει ισορροπία δυνάμεων όσο υπάρχουν διαφορετικοί πόλοι που διεκδικούν τη μερίδα του λέοντος στην παγκόσμια κυριαρχία και η κοινωνική βάση καλείται να πληρώσει το τίμημα, είτε με την επίθεση στο εσωτερικό, με τη βία της καταστολής και της φτώχειας, είτε χύνοντας εν τέλει το αίμα της για τους ανταγωνισμούς των αστικών τάξεων του εκάστοτε σχηματισμού.

Η ελληνική αστική τάξη, προσδεμένη πλήρως στο άρμα των ΗΠΑ/ΝΑΤΟ, έχει ενεργό ρόλο στην αντιπαράθεση των δύο πόλων. Επιδιώκει να αναδειχθεί ηγέτιδα δύναμη της συμμαχίας στα Βαλκάνια έχοντας μετατρέψει τον ελλαδικό χώρο σε μια απέραντη ΝΑΤΟϊκή βάση. Αλεξανδρούπολη, Άραξος, Σκύρος, Λάρισα, Βόλος, Σούδα, Ανδραβίδα είναι λίγα από τα σημεία που το ελληνικό κράτος φιλοξενεί ΝΑΤΟϊκά στρατεύματα. Τα γιγάντια ποσά σε εξοπλιστικά, οι πολεμικές ασκήσεις του ΝΑΤΟ στην περιοχή με τη συμμετοχή του ελληνικού στρατού, η μετατροπή της Αλεξανδρούπολης σε ορμητήριο των αμερικανικών στρατευμάτων, αποτυπώνουν αυτήν την σχέση-πρόσδεση, και θέτουν στο στόχαστρο του άλλου μπλοκ την χώρα. Ήδη η ελληνική κυβέρνηση έκανε ξεκάθαρες τις προθέσεις της με τον Μητσοτάκη να δηλώνει: “…ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ συντονιζόμαστε με τους εταίρους μας ώστε η αντίδρασή μας να μην είναι απλά κοινή, αλλά να είναι και αντίστοιχη της πρωτοφανούς ρωσικής προκλητικότητας.”

Από την πλευρά μας, οφείλουμε να μπλοκάρουμε την εμπλοκή του ελληνικού κράτους στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Να αποτρέψουμε να χρησιμοποιηθούν οι εγχώριες ΝΑΤΟϊκές βάσεις για πολεμικές επιχειρήσεις και την αποστολή στρατιωτικού εξοπλισμού και στρατιωτικών μονάδων.

Αυτό το ξοφλημένο σύστημα τους δεν έχει τίποτα παραπάνω να δώσει παρά μόνο περισσότερη φτώχεια, εκμετάλλευση, οικολογική καταστροφή και πολέμους. Να χτίσουμε γέφυρες διεθνιστικής αλληλεγγύης μεταξύ των καταπιεσμένων και ένα πλατύ μαχητικό αντιπολεμικό κίνημα που θα βάλει φρένο στα σχέδια των κεφαλαιοκρατών και σε ένα νέο αιματοκύλισμα της τάξης μας.

Δεν ταυτιζόμαστε με κανένα ιμπεριαλιστικό μπλοκ και τα συμφέροντα των εκάστοτε αστικών τάξεων. Τα συμφέροντα της κοινωνικής βάσης και ευρύτερα των καταπιεσμένων, δεν βρίσκονται σε κανένα από τα πολεμικά σχέδια των δύο σχηματισμών. Ο πόλεμος που αναγνωρίζουμε ως αναγκαίο για τη διέξοδο από την καπιταλιστική βαρβαρότητα είναι ένας: Ο ανειρήνευτος ταξικός πόλεμος, και στον οποίο οφείλουμε να βγούμε νικητές. Με οργάνωση και ανυποχώρητο αγώνα.

Για έναν κόσμο χωρίς στρατούς, σύνορα και πολέμους. Για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο και χωρίς λεηλασία της φύσης. Για έναν κόσμο χωρίς διακρίσεις με βάση τη φυλή, το φύλο, τη σεξουαλικότητα. Για έναν κόσμο αλληλεγγύης, κοινοκτημοσύνης, ισότητας, ελευθερίας. Για έναν κόσμο που θα φέρει την ειρήνη για όλη την ανθρωπότητα.

ΔΕΝ ΠΟΛΕΜΑΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΩΝ ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ

ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΣΤΟΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ

ΤΑΞΙΚΟ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΟ ΜΠΛΟΚΟ ΣΤΗΝ ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΜΗΧΑΝΗ

“Πέλοτο”

 

Η απόφαση της κυβέρνησης της ΝΔ να στείλει πολεμικό υλικό ως βοήθεια στην Ουκρανία ενισχύει παραπέρα την εμπλοκή της χώρας στον πόλεμο που μαίνεται στο έδαφός της και αυξάνει κατακόρυφα τους κινδύνους για τον ελληνικό λαό.

Η απόφαση αυτή αποτελεί συνέχεια μιας πολιτικής που έχει μετατρέψει τη χώρα σε προχωρημένο φυλάκιο των Αμερικάνων ιμπεριαλιστών και της φιλοπόλεμης λυκοσυμμαχίας του ΝΑΤΟ: με την παραχώρηση και νέων διευκολύνσεων, βάσεων, λιμανιών και διαδρόμων στις αμερικάνικες στρατιωτικές δυνάμεις, οι οποίες -καιρό τώρα- πηγαινοέρχονται με προορισμό την Ανατολική Ευρώπη, έχοντας διακηρυγμένο στόχο την ασφυκτική περικύκλωση της Ρωσίας. Αυτές οι βάσεις, που είναι στην πραγματικότητα ορμητήρια πολέμου, αποτελούν μαγνήτες πολεμικού ολέθρου και μεγάλων κινδύνων για το λαό μας. Τη σκυτάλη για τη συνέχιση και την εμβάθυνση αυτής της επικίνδυνης και τυχοδιωκτικής πολιτικής πήρε η κυβέρνηση της ΝΔ από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, η ηγεσία του οποίου -με υποκρισία- προσπαθεί δήθεν να κρατήσει αποστάσεις και προσχήματα.

Προπομπός αυτής της απόφασης αποτέλεσε η προπαγανδιστική αξιοποίηση του βομβαρδισμού δυο χωριών στην Ανατολική Ουκρανία και ο θάνατος πολλών κατοίκων τους, ελληνικής καταγωγής. Η βιασύνη του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών να χρεώσει αυτοστιγμεί την ευθύνη στη ρώσικη πλευρά είναι ευθέως ανάλογη με τη βιασύνη του πριν μερικές εβδομάδες να διασκεδάσει τη δολοφονία ομογενή από Ουκρανούς στρατιωτικούς, αποδίδοντάς την στην επίδραση του αλκοόλ! Βιασύνη που γεννά πολλά ερωτηματικά για τον τρόπο που αξιοποιούνται γεγονότα, για να δικαιολογήσουν σοβαρές και επικίνδυνες πολιτικές επιλογές υποταγής στις ιμπεριαλιστικές επιδιώξεις και, στην πραγματικότητα, αφήνουν περισσότερο εκτεθειμένους τους κατοίκους αυτών των περιοχών που βρίσκονται στο μάτι του πολεμικού κυκλώνα.

Όσο περνάν οι ώρες, αποδεικνύεται πως ο πόλεμος που ξέσπασε με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αιματοκυλά όχι μόνο το λαό και τις εθνότητες αυτές της χώρας, αλλά απειλεί και τους λαούς της Ευρώπης και του κόσμου ολόκληρου!

Ο πόλεμος αυτός, ανεξάρτητα από τις επικλήσεις των δυο πλευρών, δεν γίνεται για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και της ασφάλειας λαών και εθνοτήτων. Ούτε για την δημοκρατία και την ελευθερία. Είναι ένας πόλεμος αντιδραστικός, σε βάρος των λαών, και γίνεται για το συμφέρον των ιμπεριαλιστών, τα ηγεμονικά σχέδιά τους και τις αρπακτικές επιδιώξεις των αστικών τάξεων που βρίσκονται στην εξουσία από όλες τις πλευρές.

Η πραγματική αλληλεγγύη στον δοκιμαζόμενο Ουκρανικό λαό είναι η ανάπτυξη της αντιπολεμικής-αντιιμπεριαλιστικής πάλης του λαού και της νεολαίας στη χώρα μας, της πάλης ενάντια στην πολιτική της εξάρτησης από τους ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ και της ΕΕ, ενάντια στις κάθε λογής διευκολύνσεις προς τους αμερικανονατοϊκούς φονιάδες.

Καλούμε σε μαζική συμμετοχή στα αντιπολεμικά συλλαλητήρια που διοργανώνονται τις επόμενες μέρες, καλούμε το λαό και τους εργαζόμενους να πάρουν κάθε δυνατή πρωτοβουλία ώστε να ακουστεί δυνατά η καταγγελία της αιματοχυσίας του ουκρανικού λαού για τα συμφέροντα ΗΠΑ-ΕΕ, Ρωσίας.

ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ

ΚΑΜΙΑ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗ ΣΤΟΥΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΝΑΤΟΪΚΟΥΣ ΦΟΝΙΑΔΕΣ

ΕΞΩ ΟΙ ΒΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ ΑΠΟ ΤΗ ΧΩΡΑ

ΕΞΩ Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑΤΟ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟ ΔΟΚΙΜΑΖΟΜΕΝΟ ΟΥΚΡΑΝΙΚΟ ΛΑΟ

ΗΠΑ-ΝΑΤΟ ΚΑΙ ΡΩΣΙΑ, ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Κ.Κ.Ε.(μ-λ)

Σχετικά άρθρα

Κάλεσμα διαμαρτυρίας στην Ξάνθη

Super User

Ανακοίνωση της ΔημΑρ για τη συνταγματική αναθεώρηση

Super User

“Κοινοί αγώνες ενάντια στο σύστημα της εξάρτησης και της εκμετάλλευσης”

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies