INDEXANTHI.GR
Διάφορα

Στο Παρανέστι το 1ο πανελλήνιο συνέδριο βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας

Το 1ο πανελλήνιο συνέδριο βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας διοργανώνει στις 22, 23 και 24 Νοεμβρίου στο Παρανέστι η Ένωση Αγροτών Βιοκαλλιεργητών Βόρειας Ελλάδας. Το συνέδριο πραγματοποιείται σε συνδιοργάνωση με τον δήμο και το Κ.Π.Ε. Παρανεστίου και υποστηρικτές του συνεδρίου είναι το δίκτυο “Αιγίλοπας” και η κοινότητα “Πελίτι”.

Στόχοι του συνεδρίου

 • η ενημέρωση, η επιμόρφωση και ευαισθητοποίηση των αγροτών-κτηνοτρόφων στη βιολογική καλλιέργεια
 • η προώθηση αγροτικών δράσεων φιλικών προς το περιβάλλον και κατ’ επέκταση στην υγεία των καταναλωτών
 • η ενημέρωση και η συζήτηση κοινών προβλημάτων και θεμάτων που αφορούν τη βιωσιμότητα των βιοκαλλιεργητών και η λήψη αποφάσεων. Οι αποφάσεις θα προωθηθούν στο υπουργείο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση
 • η ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών για την ποιοτική αξία των βιολογικών ελληνικών προϊόντων
 • η εξεύρεση μέσων και τρόπων για την ανάπτυξη της τοπικής αγροτικής οικονομίας
 • η γνωριμία και η ανταλλαγή απόψεων των βιοκαλλιεργητών όλης της Ελλάδας.

Το πρόγραμμα

Κυριακή 22 Νοεμβρίου: Βιολογική κτηνοτροφία – βιωσιμότητα και προοπτικές

 • Γιώργος Αρσένος, καθηγητής Κτηνιατρικής Α.Π.Θ.: “Η εξέλιξη της βιολογικής κτηνοτροφίας στην Ελλάδα: Ερευνητικά δεδομένα και μελλοντικές προοπτικές
 • Αθανάσιος Μαυρομάτης, επίκουρος καθηγητής Γενετικής  Βελτίωσης Φυτών και Κυτταρογενετικής, τμήμα Γεωπονίας – φυτά μεγάλης καλλιέργειας και οικολογίας του Α.Π.Θ.: “Η καλλιέργεια των κτηνοτροφικών ψυχανθών – προβλήματα, οφέλη και προοπτικές για την ελληνική γεωργία και κτηνοτροφία”
 • Κων/νος Παπαϊωάννου, Δρ. Κτηνίατρος, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της “Αμάλθειας”: “Αυτόχθονες φυλές αγροτικών ζώων στην Ελλάδα – υφιστάμενη κατάσταση και προοπτικές”
 • Ελευθέριος Γίτσας, πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κρέατος και αντιπρόεδρος του  Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας: “Οι οργανώσεις παραγωγών και οι διεπαγγελματικοί παράγοντες βιωσιμότητας της κτηνοτροφίας”
 • Κ. Παναγιωτίδης, κτηνοτρόφος και βιοκαλλιεργητής της Ένωσης Αγροτών Βιοκαλλιεργητών Βόρειας Ελλάδας: “Προβλήματα της βιολογικής κτηνοτροφίας”.

Δευτέρα 23 Νοεμβρίου: Νομοθεσία και αειφορική διαχείριση σπόρων και ντόπιων ποικιλιών

 • Ελένη Τζαβάρα, προϊσταμένη του τμήματος βιολογικών προϊόντων φυτικής προέλευσης, της διεύθυνσης συστημάτων ποιότητας βιολογικής παραγωγής και γεωγραφικών ενδείξεων – υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
 • Blanche Magarinos-Rey, νομικός του Κοκκοπελί της Γαλλίας: “Νομοθεσία σπόρων – εξελίξεις στην ευρωπαϊκή νομοθεσία”. Βάσω Κανελλοπούλου, δημοσιογράφος, μεταφράστρια, συνεργάτης του “Πελίτι”.
 • Κώστας Κουτής, Γεωπόνος, MSc, PhD Οργανικής Βελτίωσης, συντονιστής του “Αιγίλοπα”: “Ο παραδοσιακός και βιολογικός σπόρος στην Ελλάδα – προτάσεις στα προβλήματα διαχείρισης και νομοθεσίας. Ο ρόλος των πολιτών – γεωργών – γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί
 • Γιώργος Κολέμπας, οικογεωργός, συγγραφέας: “Στοπ ΤΤΙP, TISA, CETA, στοπ στα μεταλλαγμένα”
 • Τρύφων Αδαμίδης, διευθυντής του τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων – κολέγιο Περρωτής, Αμερικανική Γεωργική Σχολή: “Γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί: Σωτηρία ή καταστροφή;”.

Τρίτη 24 Νοεμβρίου: Βιολογικές τοπικές αγορές – διάθεση αγροτικών προϊόντων

 • Χρυσούλα Σκορδίτη, πρόεδρος της Ένωσης Αγροτών Βιοκαλλιεργητών Βόρειας Ελλάδας: “Βιολογικές τοπικές αγορές”
 • Έλενα Ράπτου, λέκτορας Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης
 • Τζέννυ Γκιουγκή, σύμβουλος κοινωνικής επιχειρηματικότητας, ακτιβίστρια της Διατροφικής Κυριαρχίας, μέλος του Nyeleni Forum Stirring Committee και μέλος του Urgenci (Διεθνές κίνημα Κοινωνικά Υποστηριζόμενης Γεωργίας): “Τι είναι η Κοινωνικά Υποστηριζόμενη Γεωργία – πώς μπορεί να εφαρμοστεί στην Ελλάδα – τα πλεονεκτήματα για τον παραγωγό – παραδείγματα και επιτυχημένες πρακτικές”
 • Κώστας Νικολάου, Δρ. Χημικός Περιβαλλοντολόγος, καθηγητής-σύμβουλος Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου: “Η επίδραση της υψηλής ποιότητας προϊόντων στην αποτελεσματικότητα εναλλακτικών κοινωνικο-οικονομικών δομών – Το παράδειγμα του Βίος Coop”
 • Ευγενία Λαζούδη, Γεωπόνος, ελεγκτής της Tuv-Austria. “Ποιότητα στον πρωτογενή τομέα – κίνητρα και οφέλη της πιστοποίησης των βιολογικών προϊόντων”
 • Χρήστος Παρασχούδης, πρόεδρος του κτηνοτροφικού συνεταιρισμού “Θρακών αμνός” – συνεταιρισμός-συνεργατισμός.

Ιστορικό Ένωσης Αγροτών Βιοκαλλιεργητών Βόρειας Ελλάδας

Η Ένωση Αγροτών Βιοκαλλιεργητών Βόρειας Ελλάδας (Ε.Α.Β.Β.Ε.) ιδρύθηκε το 2001 στη Θεσσαλονίκη. Αποτελείται από περίπου εκατό ενεργά μέλη της βόρειας Ελλάδας. Οι αγορές των βιοκαλλιεργητών λειτουργούν στη Θεσσαλονίκη σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση και τους αρμόδιους φορείς ελέγχου (πιστοποιητικοί οργανισμοί) για τη βιολογική γεωργία. Λειτουργεί με βάση το καταστατικό και τον εσωτερικό κανονισμό των πρότυπων βιολογικών προϊόντων, αυτοχρηματοδοτείται και αυτοελέγχεται.

Οι αγορές που λειτουργούν τα τελευταία χρόνια είναι οι εξής: 1) στην Περαία (Τρίτη), 2) δίπλα στην εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα στην Καλαμαριά (Τετάρτη), 3) στη Νεάπολη (Πέμπτη) και 4) δίπλα στο στρατόπεδο Κόδρα στην Καλαμαριά (Σάββατο). Στις αγορές συμμετέχουν αμιγώς αγρότες βιοκαλλιεργητές που πωλούν τα ιδίας παραγωγής πιστοποιημένα προϊόντα τους, πρωτογενή ή μεταποιημένα.

Οι αγορές οργανώνονται και λειτουργούν με κανονισμό λειτουργίας με βάση τον όποιο έχει εκπονηθεί το Σχέδιο Προτύπου ΕΛΟΤ 1428 «Αγορές βιοκαλλιεργητών: Απαιτήσεις λειτουργίας». Μέσα από τις αγορές οι βιοκαλλιεργητές αναπτύσσουν δράσεις σε συνεργασία με κοινωνικούς και δημόσιους φορείς, όπως για παράδειγμα η εβδομαδιαία χορηγία βιολογικών προϊόντων στο παιδικό χωριό “SOS” στο Πλαγιάρι, στο κοινωνικό συσσίτιο δήμου Καλαμαριάς, στο κοινωνικό παντοπωλείο του δήμου Συκεών-Νεαπόλεως και επισκέψεις από σχολεία των δήμων στα βιολογικά αγροκτήματα. Περαιτέρω, οι αγορές λειτουργούν με οικολογικούς όρους αφού στο τέλος κάθε αγοράς τα απορρίμματα συλλέγονται είτε για κομποστοποίηση είτε για ανακύκλωση (χαρτί κ.α.). Η απευθείας σχέση βιοκαλλιεργητών και καταναλωτών -χωρίς τη μεσιτική παρέμβαση- προσφέρει μια σημαντική διέξοδο και για τους δύο, αφού οι καταναλωτές μπορούν να βρουν φρέσκα βιολογικά προϊόντα σε προσιτές τιμές και οι βιοκαλλιεργητές να απολάβουν ένα αξιοπρεπές εισόδημα.

Γενικά, η φιλοσοφία της βιολογικής γεωργίας είναι η προστασία και ο σεβασμός στο περιβάλλον και συνεπώς στον άνθρωπο. Σκοπό έχει τη διατήρηση της βιοποικιλότητας του περιβάλλοντος, τη διατήρηση των παραδοσιακών ποικιλιών, τροφές απαλλαγμένες από φυτοφάρμακα και χημικά λιπάσματα. Οι καλλιεργητικές μέθοδοι είναι ήπιας μορφής, απαλλαγμένες από χημικές ουσίες, αναζωογονούν το έδαφος, ενώ γίνεται και ανακύκλωση των υποπροϊόντων και άλλων οργανικών υλικών. Αρκετοί από τους βιοκαλλιεργητές της Ένωσης Αγροτών Βιοκαλλιεργητών Βόρειας Ελλάδας χρησιμοποιούν παραδοσιακές ποικιλίες. Η χρήση των παραδοσιακών ποικιλιών, η ελευθερία των σπόρων και της βιολογικής γεωργίας, προσφέρουν τις πιο αποτελεσματικές λύσεις στην κλιματική αλλαγή.

Δράσεις

Από τον Σεπτέμβριο του 2014 οργανώσαμε εκδηλώσεις και εκθέσεις, όπως στις 5/10/2014 η εκδήλωση ενταγμένη στα πλαίσια του “παγκόσμιου μήνα για την ελεύθερη διακίνηση των τροφών, της ελεύθερης διακίνησης των σπόρων και της δημοκρατίας της γης” σε συνεργασία με τον δήμο Θεσσαλονίκης, που είχε μεγάλη επιτυχία και προσέλευση μεγάλου αριθμού πολιτών. Συνεχίσαμε τις εκθέσεις στον δήμο Θεσσαλονίκης και στις Δημοτικές Κοινότητές του. Οι σκοποί των εκδηλώσεων και των εκθέσεων ήταν:

 • Να γίνει ενημέρωση στους δημότες για τα οφέλη της βιολογικής γεωργίας, των παραδοσιακών ποικιλιών στο περιβάλλον και στον άνθρωπο.
 • Να γνωρίσουν οι δημότες τα βιολογικά προϊόντα και τους βιοκαλλιεργητές της ένωσης.
 • Να ενισχυθεί και να προωθηθεί ο αγώνας που κάνουν καθημερινά οι βιοκαλλιεργητές στις δύσκολες μέρες που διανύουμε.

Όλη αυτή η προσπάθεια είχε θετικό αντίκτυπο στην τοπική κοινωνία. Φέτος είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ενημερώσουμε ότι παρά τις αντίξοες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες της χώρας μας, οργανώνουμε το 1ο Πανελλήνιο συνέδριο Βιολογικής Γεωργίας και Κτηνοτροφίας.

 

Σχετικά άρθρα

Σπάει όλα τα ρεκόρ μήνα τον μήνα η Θεσσαλονίκη – 9.290 κλήσεις μόνο τον Μάρτιο!

Super User

Πλώρη για Ρωσία βάζει το ελαιόλαδο της Μαρώνειας

Super User

Παρατείνεται ως τις 31 Δεκεμβρίου η προθεσμία απόσυρσης των ταμειακών μηχανών

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies