INDEXANTHI.GR
Αρθρογραφία

Σε ρόλο… αμερικανού δικαστή ο Νίκος Παρασκευόπουλος

“Δεν έχω πληροφορηθεί επίσημα για κάποια άρνηση του Σάββα Ξηρού να φορέσει το «βραχιολάκι», όμως αν κάποιος δεν δεχτεί να το φορέσει, τότε το μέτρο για μετατροπή της ισόβιας κάθειρξης σε κατ’ οίκον κράτηση δεν θα εφαρμόζεται”. Αυτά δήλωσε σε τηλεοπτικό πρωινάδικο ο υπουργός Δικαιοσύνης Ν. Παρασκευόπουλος, εισπράττοντας το σχόλιο του παρουσιαστή πως η άρνηση του Σ. Ξηρού να φορέσει το «βραχιολάκι» βγάζει την κυβέρνηση από τη δύσκολη θέση.

Την άποψη του Σ. Ξηρού αρμόδιος να την εκφράσει δημόσια είναι ο ίδιος και κανένας άλλος. Όμως, την άποψη του υπουργού Δικαιοσύνης που αυτοαναγορεύτηκε σε αμερικανό δικαστή, παραβαίνοντας ωμά το νόμο που ο ίδιος αναγκάστηκε να εισηγηθεί, πρέπει να τη σχολιάσουμε. Αν επρόκειτο για κάποιον άσχετο ή άπειρο περί τα νομικά, θα λέγαμε ότι μπορεί και να μην κατάλαβε το περιεχόμενο του νόμου. Όταν όμως πρόκειται για έναν έμπειρο νομικό, για έναν καθηγητή του Ποινικού Δικαίου όπως ο Ν. Παρασκευόπουλος, δεν υπάρχει το ελαφρυντικό της άγνοιας.

Ο νόμος που ψηφίστηκε πρόσφατα αναφέρει για την περίπτωση κρατουμένων καταδικασμένων σε ισόβια, που η έκτιση της ποινής μετατρέπεται σε κατ’ οίκον κράτηση (εφόσον έχουν αναπηρία πάνω από 80% και έχουν εκτίσει 10 χρόνια), ότι «στην περίπτωση αυτή δύναται να επιβληθεί ηλεκτρονική επιτήρηση» (επίσης, «είναι δυνατή» η επιβολή και πρόσθετων όρων, κατ’ εφαρμογή των παραγράφων 2 και 3 του άρθρου 100 του Ποινικού Κώδικα). Ποιος αποφασίζει την επιβολή ηλεκτρονικής επιτήρησης και πρόσθετων όρων; Το συμβούλιο εφετών με βούλευμά του, κατά του οποίου μπορεί να ασκηθεί αναίρεση. Αυτό προβλέπει ο πρόσφατα ψηφισθείς νόμος, όμως ο Ν. Παρασκευόπουλος μετέτρεψε το δυνητικό σε υποχρεωτικό, δίνοντας «γραμμή» στους δικαστές που θα κρίνουν την υπόθεση του Σ. Ξηρού (αν αυτός υποβάλει σχετική αίτηση, που δεν το γνωρίζουμε, όπως είπαμε) να του επιβάλουν οπωσδήποτε το βραχιολάκι, ακόμη και αν υπάρχουν βάσιμοι λόγοι που αυτό δεν πρέπει να γίνει.

Ο Ν. Παρασκευόπουλος δεν ήθελε το «βραχιολάκι» να είναι δυνητικό, αλλά υποχρεωτικό. Το δυνητικό πέρασε χάρη στην επιμονή κάποιων βουλευτών του ΣυΡιζΑ. Τώρα, ο άλλοτε αστοφιλελεύθερος καθηγητής του Δικαίου παραβιάζει ασύστολα την αρχή της «ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης» στην οποία ορκιζόταν, προκειμένου να καθησυχάσει τους αμερικανούς ιμπεριαλιστές, στους οποίους δίνει συνεχείς διαβεβαιώσεις ολόκληρο το κυβερνητικό επιτελείο. Και μην μας πείτε ότι σκόπιμα το είπε αυτό ο Παρασκευόπουλος, για να μην ξεσηκωθούν εναντίον του οι ντόπιοι συντηρητικοί. Ένας υπουργός οφείλει να είναι τυπικός και να λέει αυτό που προβλέπει ο νόμος: «Το συμβούλιο εφετών θ’ αποφασίσει αν θα επιβάλει στον Σ. Ξηρό ηλεκτρονική επιτήρηση ή όχι, εγώ σαν υπουργός δεν παρεμβαίνω». Προεξοφλώντας την απόφαση του συμβουλίου (ή «βραχιολάκι» ή δεν πας σε κατ’ οίκον κράτηση), εξέφρασε τη δική του (και της κυβέρνησης) κατασταλτική θέση.

Στην ίδια τηλεοπτική του εμφάνιση, ο Ν. Παρασκευόπουλος είπε πως τα πρώτα «βραχιολάκια» είναι έτοιμα και πως από τις 11 Μάη θ’ αρχίσουν οι υποβολές αιτήσεων από κρατούμενους που θέλουν να τα φορέσουν. Δεν είπε, όμως, ότι το κόστος (12,92 ευρώ την ημέρα) πρέπει να το πληρώνει ο κρατούμενος. Τη σχετική σύμβαση που περιλαμβάνει αυτό το προκλητικό μέτρο, υπέγραψε ο Χ. Αθανασίου (υπουργός Δικαιοσύνης της προηγούμενης συγκυβέρνησης) στις 11 Δεκέμβρη του 2014. Ο Ν. Παρασκευόπουλος τροποποίησε τη σύμβαση (ως προς κάποια τυπικά στοιχεία) την 1η Απρίλη, επομένως είχε τη δυνατότητα να αφαιρέσει αυτό τον όρο, που δεν αφορά μόνο κρατούμενους σαν τον Σ. Ξηρό (αν, επαναλαμβάνουμε, υποβάλει αίτηση και δεχτεί το «βραχιολάκι»), αλλά κρατούμενους που θα κάνουν χρήση για να πάρουν άδεια ή για να πάρουν εκπαιδευτική άδεια (π.χ. ο Ν. Ρωμανός). Προβλέπει, βέβαια, η σύμβαση πως αν υπάρχει αποδεδειγμένη οικονομική αδυναμία το κόστος βαρύνει το δημόσιο, όμως αυτό το κρίνει το αρμόδιο όργανο και θ’ αποτελέσει έναν ακόμη παράγοντα έμμεσης απόρριψης αιτημάτων κρατούμενων.

πηγή: Κόντρα

 

Σχετικά άρθρα

“Τι μπορεί να θυμάται μια φλόγα”

Super User

Ζητείται αντίσταση

Super User

Το παράπονο ενός φοιτητή: “Επενδύστε στους φοιτητές, μην τους εκμεταλλεύεστε”

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies