Σε 59,8 εκατομμύρια τόνους λαχανικά και 14,7 εκατομμύρια φρούτα ανέρχονται οι συνολικές ποσότητες που συγκομίστηκαν στην Ε.Ε. το 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία της EuroStat.
Τα φρέσκα λαχανικά καλλιεργήθηκαν σε δύο εκατομμύρια εκτάρια γης σε ολόκληρη την Ε.Ε. το 2022 με τα τρία πιο συχνά καλλιεργούμενα φρέσκα λαχανικά –από άποψη ποσότητας– να είναι οι ντομάτες (15,4 εκατομμύρια τόνοι), τα κρεμμύδια (6,2 εκατομμύρια τόνοι) και τα καρότα (4,4 εκατομμύρια τόνοι).
Επίσης, το 2022 η Ε.Ε. παρήγαγε 14,7 εκατομμύρια τόνους φρούτων, τα οποία κατανέμονται σε 12,6 εκατομμύρια τόνους μήλα, 2,1 εκατομμύρια τόνους αχλάδια, 10,5 εκατομμύρια τόνους εσπεριδοειδών, 6,3 εκατομμύρια τόνους πυρηνόκαρπα (ροδάκινα, νεκταρίνια, βερίκοκα, κεράσια, δαμάσκηνα), 2,6 εκατομμύρια τόνους υποτροπικών και τροπικών φρούτων (σύκα, ακτινίδια, αβοκάντο και μπανάνες), 1.100.000 τόνους ξηρών καρπών και 700.000 τόνους μούρα.
Κύριος παραγωγός ντομάτας ήταν η Ιταλία, η οποία συγκόμισε το 40% της ευρωπαϊκής παραγωγής το 2022, ακολουθούμενη από την Ισπανία (24%) και την Πορτογαλία (9%). Η Ολλανδία ήταν ο πρώτος παραγωγός κρεμμυδιών με σχεδόν το ένα τέταρτο (24%) της συγκομιδής της Ε.Ε. Ακολουθούν η Ισπανία με 20% και η Γαλλία με 12%. Κορυφαίοι παραγωγοί καρότων ήταν η Γερμανία (18% του συνόλου της Ε.Ε.), η Γαλλία (15%) και η Πολωνία (14%).
Η Ιταλία, η Πολωνία, η Ισπανία και η Γαλλία, ήταν οι κύριοι παραγωγοί φρούτων, μούρων και ξηρών καρπών (με εξαίρεση τα εσπεριδοειδή, τα σταφύλια και τις φράουλες) στην Ε.Ε. Οι κύριοι παραγωγοί μήλων της Ε.Ε. το 2022 ήταν η Πολωνία (34%), η Ιταλία (18%) και η Γαλλία (14%).
Όσον αφορά στα ροδάκινα, τρεις χώρες αντιπροσώπευαν πάνω από το 90% της παραγωγής: η Ιταλία (34%), η Ελλάδα (33%) και η Ισπανία (24%), αφήνοντας τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. να συνεισφέρουν μόλις το 9%. Τέλος, η Ιταλία (25%), η Ολλανδία (17%) και το Βέλγιο (17%) ήταν οι κύριοι παραγωγοί αχλαδιών.