INDEXANTHI.GR
Τουρκία

Ποινικοποίηση της δημοσιογραφίας στην Τουρκία

Μετά από δεκαοκτώ χρόνια του Ταγίπ Ερντογάν στην εξουσία, στα τουρκικά Μ.Μ.Ε. επικρατεί κάθε άλλο παρά πλουραλισμός. Μόνη ελπίδα για τα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης, το διαδίκτυο.

«Γνωρίζουμε ότι υπό αυτή την κυβέρνηση δεν υπάρχει στην ουσία ανεξάρτητη, αμερόληπτη και αντικειμενική δημοσιογραφία», λέει ο πρώην αρχισυντάκτης του αντιπολιτευτικού σταθμού “Olay TV” Σουλεϊμάν Σαριλάρ. Ο μικρός τηλεοπτικός σταθμός άρχισε να λειτουργεί στις 30 Νοεμβρίου του 2020. Μέσα σε μόλις 26 μέρες αναγκάστηκε ωστόσο να κλείσει λόγω της αφόρητης πολιτικής πίεσης.

Παρόμοια είναι η μοίρα πολλών μικρών και μεγαλύτερων μέσων ενημέρωσης στην Τουρκία. Στην κατάταξη των Δημοσιογράφων χωρίς Σύνορα, η Τουρκία καταλαμβάνει τη 153η θέση σε συνολικά 180 χώρες. Η θέση οφείλεται και στις πολυάριθμες συλλήψεις δημοσιογράφων. Σύμφωνα με τον τουρκικό σύλλογο «Πρωτοβουλία ειρήνης για την απελευθέρωση δημοσιογράφων», μέχρι τα τέλη Μαρτίου κρατούνταν στις φυλακές συνολικά εβδομήντα δημοσιογράφοι.

Υπολογίζεται ότι στη Τουρκία το 95% των μέσων ενημέρωσης βρίσκονται υπό τον έλεγχο επιχειρήσεων προσκείμενων στο ισλαμικό συντηρητικό κυβερνών κόμμα Α.Κ.Ρ. Τα τελευταία χρόνια οι πιέσεις σε βάρος ανεξάρτητων μέσων αυξάνονται ολοένα.

Φερέφωνο της Άγκυρας ιδιωτικά και δημόσια Μ.Μ.Ε.

Ο επικεφαλής της τουρκικής συνδικαλιστικής οργάνωσης “DiSK” Φαρούκ Ερέν επισημαίνει ότι η υπονόμευση των μέσων ενημέρωσης από τη κυβέρνηση ξεκίνησε το 2008. Τότε βγήκαν στο σφυρί η εφημερίδα “Sabah” και ο τουρκικός τηλεοπτικός σταθμός “ATV” στην προσκείμενη στην κυβέρνηση επιχείρηση “Calik Holding”.

«Από εκεί και έπειτα η κυβέρνηση αποκτούσε ολοένα και μεγαλύτερη επιρροή στα μέσα ενημέρωσης. Η πιο πρόσφατη κίνηση φίμωσης των ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης ήταν ο έλεγχος του μεγαλύτερου ομίλου τηλεπικοινωνιών της Τουρκίας, της “Dogan Media”, από την οικογένεια Ντεμιρερέν, γνωστή για τις στενές σχέσεις με το Α.Κ.Ρ.» τονίζει ο Φαρούκ Ερέν, για να προσθέσει: «Σήμερα η μεγάλη πλειονότητα των τουρκικών μέσων ενημέρωσης ελέγχεται από τη κυβέρνηση. Ακόμα και η δημόσια τηλεόραση T.R.T., η οποία θα έπρεπε να είναι ανεξάρτητη, έχει γίνει φερέφωνο της Άγκυρας».

Ακόμα και το Ανώτατο Συμβούλιο Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης RTÜK, η ρυθμιστική αρχή για τους ιδιωτικούς ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς, έχει μεταβληθεί σε όργανο παρακολούθησης και ελέγχου, ισχυρίζονται επικριτές της κυβέρνησης. Ας σημειωθεί ότι για να αποκτήσουν άδεια λειτουργίας οι σταθμοί, θα πρέπει να εγκριθεί η αίτησή τους από το πανίσχυρο RTÜK. Ένα μέσο πίεσης, του οποίου κάνει συχνά χρήση η τουρκική κυβέρνηση.

Το 5% των Μ.Μ.Ε. αντιστέκεται χάρη στο διαδίκτυο

Ο πρόεδρος του “DiSK” τονίζει ότι όταν μέσα ενημέρωσης δεν συμμορφώνονται με τις υποδείξεις της κυβέρνησης, το Ανώτατο Συμβούλιο Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης έχει τη δυνατότητα να τους αφαιρέσει την άδεια λειτουργίας για ορισμένο χρονικό διάστημα ή να επιβάλλει τσουχτερά πρόστιμα.

Η Σιμπέλ Γκούνες, γενική γραμματέας της Τουρκικής Δημοσιογραφικής Ομοσπονδίας, αποτιμά ωστόσο θετικά ότι αντικυβερνητικά μέσα ενημέρωσης δεν έχουν καταθέσει τα όπλα: «Ανεξάρτητα μέσα που αντιστοιχούν στο 5% του συνόλου των μέσων ενημέρωσης, καταφέρνουν παρά τις αντίξοες συνθήκες να βρουν δίοδο επικοινωνίας με το κοινό τους αναγκάζοντας τη κυβέρνηση να πάρει θέση».

Η γενική γραμματέας της Τουρκικής Δημοσιογραφικής Ομοσπονδίας αναφέρεται κυρίως σε διαδικτυακά εναλλακτικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία δεν χάνουν ευκαιρία να επικρίνουν τα κακώς κείμενα της διακυβέρνησης Ερντογάν. Τα εν λόγω μέσα αποκαλούνται συχνά αντικυβερνητικά. Όμως η Σιμπέλ Γκούνες αποφεύγει το χαρακτηρισμό και εξηγεί: «Χρησιμοποιείται συχνά από κυβερνητικούς, σε μια προσπάθεια απαξίωσης αλλά και εξίσωσής τους με τρομοκρατικές οργανώσεις». Και η γενική γραμματέας υπογραμμίζει ότι «η μετάδοση ειδήσεων για το έργο της κυβέρνησης δεν κάνει τους δημοσιογράφους αντιπολιτευόμενους, αλλά δημοσιογράφους».

Ούνκερ Πελίν, Ντάνιελ Μπελούτ

επιμέλεια: Στέφανος Γεωργακόπουλος

Deutsche Welle

Σχετικά άρθρα

Ο Erdogan διχάζει την Τουρκία για τη βία εναντίον των γυναικών

Super User

Καμία δικαίωση για τα θύματα στο πάρκο Γκεζί

Super User

Κοινή ανακοίνωση οργανώσεων από Ελλάδα, Τουρκία και Κύπρο

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies