INDEXANTHI.GR
Κόσμος

Αύξηση των πολεμικών δαπανών η απάντηση στην κρίση

Μπορεί ο καπιταλισμός ύστερα από μια μικρή περίοδο ισχνής ανάκαμψης να μπαίνει ξανά σε βαθιά κρίση, οι κοινωνικές δαπάνες παγκόσμια να μειώνονται δραματικά, τα μεροκάματα να βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση και ολόκληροι λαοί να βυθίζονται στην εξαθλίωση, όμως αυτό δεν εμποδίζει τα καπιταλιστικά κράτη παγκοσμίως να εξοπλίζονται ξοδεύοντας ακόμα περισσότερα χρήματα σε στρατιωτικές δαπάνες.

Σύμφωνα με τον βρετανικό ινστιτούτο συμβούλων σε πολεμικά και εξοπλιστικά θέματα IHS Jane’s, οι στρατιωτικές δαπάνες το 2014 σε παγκόσμια κλίμακα έφτασαν τα 64,4 δισ. δολάρια έχοντας αυξηθεί κατά 13,5% σε σχέση με το 2013.

Τη μερίδα του λέοντος σε πωλήσεις όπλων συνεχίζουν να κατέχουν οι Η.Π.Α. με κέρδη από τις πωλήσεις όπλων το 2014 που φτάνουν τα 23,7 δισ. δολάρια. Ακολουθεί η Ρωσία με 10 δισ. δολάρια, ενώ τις υπόλοιπες θέσεις καταλαμβάνουν η Γαλλία με 4,9 δισ. δολάρια, η Βρετανία με 4,1 δισ. δολάρια και η Γερμανία με 3,5 δισ. δολάρια.

Πίσω από τις τεράστιες πωλήσεις όπλων βρίσκονται γιγάντια μονοπώλια όπως τα αμερικάνικα Boeing, Lockheed Martin και Raytheon και το ευρωπαϊκό μονοπώλιο της Airbus. Ο μεγαλύτερος αγοραστής πολεμικού εξοπλισμού για το 2014 είναι η Σαουδική Αραβία «εκθρονίζοντας» από την πρώτη θέση την Ινδία. Οι στρατιωτικές δαπάνες της Σαουδικής Αραβίας έφτασαν για το 2014 τα 6,4 δισ. δολάρια, ενώ της Ινδίας ήταν 5,57. Η Σαουδική Αραβία αύξησε τις στρατιωτικές δαπάνες της κατά 54% τα τελευταία χρόνια και μαζί με τα γειτονικά Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ξόδεψαν συνολικά 8.6 δισ. δολάρια, ποσό που ξεπερνάει τις στρατιωτικές δαπάνες όλων μαζί των χωρών της Δυτικής Ευρώπης! Σύμφωνα με την έκθεση του IHS Jane’s, οι στρατιωτικές δαπάνες της Σαουδικής Αραβίας για το 2015 πρόκειται να αυξηθούν κατά 52% φτάνοντας τα 9,8 δισ. δολάρια.

Ο μεγαλύτερος αποδέκτης εξοπλιστικών παραγγελιών από τα κράτη της Μέσης Ανατολής είναι διόλου τυχαία οι Η.Π.Α., με κέρδη που έφτασαν το 2014 τα 8,4 δισ. δολάρια. Με αυτόν τον τρόπο ρευστοποιεί τις αγαστές σχέσεις συνεργασίας και πολιτικής στήριξης που αναπτύσσει εδώ και δεκαετίες με τα δυναστικά σκοταδιστικά καθεστώτα που κυβερνούν τις χώρες αυτές, τηρώντας σιγήν ιχθύος μπροστά στις κατάφορες παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων, που κάνουν μαζικά και σε τακτική βάση αυτά τα καθεστώτα στο εσωτερικό τους. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι τα υπόλοιπα ιμπεριαλιστικά κράτη μένουν αμέτοχα στο παιχνίδι των εξοπλισμών στη Μέση Ανατολή. Τα κέρδη της Βρετανίας το 2014 έφτασαν το 1,9 δισ. δολάρια, της Ρωσίας τα 1,5 δισ., ενώ της Γαλλίας και της Γερμανίας τα 1,3 δισ. και 1 δισ. αντίστοιχα.

Όσο οξύνεται η κρίση τόσο ο καπιταλισμός θα γίνεται πιο αδίστακτος μετατρέποντας τις παραγωγικές δυνάμεις σε μηχανές παραγωγής πολεμικών εξοπλισμών. Με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια. Αφενός η στρατιωτικοποίηση της οικονομίας βοηθάει τον καπιταλισμό να διαχειριστεί την κρίση του και αφετέρου εξοπλίζοντας μέχρι τα δόντια όλα τα κράτη της υφηλίου ετοιμάζονται για την κατάπνιξη εργατικών εξεγέρσεων στις πιο εξαθλιωμένες ζώνες του πλανήτη, εκεί όπου το ντόπιο προλεταριάτο δεν έχει να χάσει τίποτ’ άλλο εκτός από τις αλυσίδες του.

πηγή: Κόντρα

 

Σχετικά άρθρα

Περίπου 88 εκατομμύρια τόνοι τροφίμων καταλήγουν ετησίως στα σκουπίδια στην Ε.Ε.

Super User

Τραγικός ο νέος απολογισμός του εμφυλίου στη Συρία

Super User

«Ο Ερντογάν είναι ένας δικτάτορας, είναι ο Χίτλερ του αιώνα μας»

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies