INDEXANTHI.GR
e-Ξανθη-ματα

“Πότε Βούδας, πότε Κούδας”…

Τελικά θα ξεκαθαρίσει ο ΣυΡιζΑ (στους ψηφοφόρους του και στην κοινωνία, όχι σ’ εμάς) ποια είναι η θέση του για την είσοδο ναυαρχίδων του καπιταλισμού όπως τα ιδρύματα Λάτση και Νιάρχου στην παιδεία, στον πολιτισμό, στην υγεία και αλλού;

Η ερώτηση αφορά και στην Ξάνθη, αφού υπάρχουν φορείς –κάποιοι μάλιστα φίλα προσκείμενοι στο κόμμα- που στηρίζονται από τους παραπάνω. Όμως ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά.

Στις 30 Ιουλίου 2014 εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από την αρμόδια επιτροπή τής βουλής, σύμβαση δωρεάς για τη δημιουργία ξενώνα σε ογκολογικό νοσοκομείο με σκοπό τη φιλοξενία συγγενών καρκινοπαθών που είναι άποροι. Πρόκειται για τη σύμβαση δωρεάς μεταξύ της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής, του Γενικού Ογκολογικού Νοσοκομείου Κηφισιάς «Οι Άγιοι Ανάργυροι» και του Συλλόγου Φίλων Γενικού Ογκολογικού Νοσοκομείου Κηφισιάς «Οι Άγιοι Ανάργυροι». Όπως μαθαίνουμε από τον κεντρικό τύπο εκείνων των ημερών, «σκοπός της δωρεάς του συλλόγου είναι η ανέγερση και λειτουργία ξενώνα συγγενών των ασθενών, με δικές του αποκλειστικά δαπάνες, σε οικόπεδο εντός του χώρου του νοσοκομείου. Το ποσό της δωρεάς ανέρχεται σε 2.300.000 ευρώ και αποτελεί μέρος του ποσού που θα διατεθεί στον δωρητή σύλλογο από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος».

Αλλού έτσι…

Για την ιστορία, υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν η Ν.Δ., το ΠαΣοΚ, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και η Χρυσή Αυγή. Το Κ.Κ.Ε. δήλωσε ότι επιφυλάσσεται διότι -μεταξύ άλλων- «πρόκειται για μια πρακτική που εθίζει τους πολίτες στην αρχή ότι οι υπηρεσίες υγείας δεν είναι δικαίωμα των πολιτών αλλά φιλανθρωπία. Αυτά είναι θέματα που πρέπει να χρηματοδοτούνται από το κράτος και μόνο επικουρικά να λειτουργούν οι φιλανθρωπίες» και επεσήμανε ότι «τα χρήματα της δωρεάς αποτελούν ένα πολύ μικρό μέρος από την εκμετάλλευση των εργαζομένων από το καπιταλιστικό κεφάλαιο».

Όσο για τον ΣυΡιζΑ, έθετε ερωτήματα όπως «πώς θα διασφαλιστεί ότι θα εξυπηρετηθεί ο σκοπός της δωρεάς» ή «γιατί δεν έχει προβλεφθεί ρητά η ευθύνη του δωρητή αν υπάρχουν κακοτεχνίες» και «γιατί απουσιάζει κανονισμός που θα περιέγραφε με ακρίβεια τη λειτουργία του ξενώνα». Ωστόσο η ουσία βρίσκεται σε όσα ειπώθηκαν στη βουλή από τους Κωνσταντίνο Ζαχαριά (ΣυΡιζΑ) και Μάκη Βορίδη (Ν.Δ.). «Τέτοιες δωρεές είναι ευπρόσδεκτες, αλλά αυτά είναι ζητήματα που σε ένα ευνομούμενο κράτος δεν μπορεί να τα ρυθμίζει η αγορά, πολύ περισσότερο όταν πρόκειται για τη φροντίδα ευάλωτων ομάδων» είπε (σωστά) ο πρώτος. Με τον δεύτερο να προσθέτει απέναντι στον σκεπτικισμό του ΣυΡιζΑ: «Δηλαδή, τι θα πάθει ο ΣυΡιζΑ να πει “Ναι, τα δεχόμαστε τα 2.300.000 ευρώ. Ευχαριστούμε και ευγνωμονούμε τον δωρητή”. Και ακούμε σήμερα πως προήλθαν τα χρήματα από το σύστημα της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης. Εντάξει. Μπορεί να προήλθαν από εκεί. Δεν τα θέλουμε; Να μην τα πάρουμε;».

…και αλλού αλλιώς

Το ζήτημα αναδύεται ξανά σε πολλές περιπτώσεις, χωρίς να υπάρχουν ανάλογες αντιδράσεις. Και φτάνει ως την πόλη μας, με την πρόσφατη ανακοίνωση του 4ου δημοτικού σχολείου Ξάνθης που λέει: «Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε πως στο σχολείο μας υλοποιείται κατά τη φετινή σχολική χρονιά, μια ενδιαφέρουσα εκπαιδευτική δραστηριότητα με τίτλο “Το 4ο δημοτικό σχολείο αφηγείται στιγμές απ’ το χθες στην Ξάνθη”. Η συγκεκριμένη εκπαιδευτική δράση υλοποιείται στα πλαίσια του προγράμματος “Μαθαίνουμε παρέα”, η οποία χρηματοδοτείται από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση».

Δεν πρόκειται για τη μόνη παρουσία αυτών των ιδρυμάτων στη ζωή της πόλης, αφού όπως γράψαμε στην αρχή και όπως… κάποιοι κάλλιον ημών γνωρίζουν, υπάρχουν φορείς –κάποιοι μάλιστα φίλα προσκείμενοι στο κόμμα- που στηρίζονται από τους παραπάνω. Τα εν λόγω (και άλλα) ιδρύματα εμπλέκονται και παρεμβαίνουν ανοιχτά σε παιδεία, πολιτισμό και αλλού. Εγείροντας ένα ζήτημα που κάποια στιγμή θα πρέπει να πάψει να γίνεται αντικείμενο πολιτικών ακροβασιών και να ξεκαθαριστεί με σαφήνεια…

 

Σχετικά άρθρα

Η φωτογραφία της ημέρας

Super User

Οδός Μπρωκούμη, χωρίς σχόλιο

Super User

Η φωτογραφία της ημέρας

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies