INDEXANTHI.GR
Πολιτισμός

Σκοτάδι με νομοσχέδιο και στην τέχνη

Σύμφωνα με το άρθρο 8 του νομοσχεδίου για τα Μ.Μ.Ε. που ψηφίστηκε από τη βουλή, απαγορεύεται οποιοδήποτε υλικό που ανεβαίνει στο διαδίκτυο από δημιουργό-καλλιτέχνη ή και από οποιονδήποτε χρήστη «να εμπεριέχει υποκίνηση σε βία ή μίσος και δημόσια πρόσκληση σε τρομοκρατικό έγκλημα».

Σε άρθρο του ελληνικού νομοσχεδίου εμπεριέχονται τα ακόλουθα: “Οι υπηρεσίες οπτικοακουστικών μέσων δεν πρέπει: α) να εμπεριέχουν υποκίνηση σε βία ή μίσος εναντίον ομάδας ανθρώπων ή μέλους ομάδας, ιδίως λόγω φύλου, φυλής, χρώματος, εθνοτικής καταγωγής, ιθαγένειας ή κοινωνικής προέλευσης, γενετικών χαρακτηριστικών, γλώσσας, θρησκείας ή πεποιθήσεων, πολιτικών φρονημάτων ή κάθε άλλης γνώμης, ιδιότητας μέλους εθνικής μειονότητας, περιουσίας, γέννησης, αναπηρίας, ηλικίας ή σεξουαλικού προσανατολισμού, β) να εμπεριέχουν δημόσια πρόκληση σε τέλεση τρομοκρατικού εγκλήματος, σύμφωνα με τα άρθρα 187Α Π.Κ., 187Β Π.Κ. και 32 έως 35 του Ν.4689/2020“.

Η θέσπιση τρομονόμου και για τη μουσική, πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα τον ήδη απαράδεκτο νόμο στον οποίο προβλέπεται αόριστα η δίωξη και καταδίκη ανθρώπων οι οποίοι δεν συνδέονται με καμία πράξη των ένοπλων οργανώσεων, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για την ποινικοποίηση των πεποιθήσεων αλλά και των κοινωνικών σχέσεων. Το άρθρο 187Α του Ποινικού Κώδικα είχε ανανεωθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση και στο άρθρο 6 αναφέρει: “Όποιος δημόσια με οποιονδήποτε τρόπο ή μέσω του διαδικτύου απειλεί με τέλεση τρομοκρατικής πράξης ή προκαλεί ή διεγείρει σε διάπραξή της και έτσι εκθέτει σε κίνδυνο τη δημόσια τάξη τιμωρείται με φυλάκιση“.

Σε σχετική ανακοίνωση που συνυπογράφουν οι Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος, Σωματείο Εργαζομένων στο Θέαμα και στο Ακρόαμα, Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος, Σύλλογος Μουσικών Βορείου Ελλάδος, Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος και Support Art Workers, σημειώνονται τα ακόλουθα: “Καμία σκέψη για λογοκρισία και εφαρμογή του «τρομονόμου» στην τέχνη! Η πραγματικότητα για την εφαρμογή του τρομονόμου και στην τέχνη δεν παίρνει παρερμηνείες. Στην Ισπανία με βάση αντίστοιχη νομοθεσία, έχουν γίνει 76 διώξεις (πολλές από αυτές αφορούν καλλιτέχνες). Σε αρκετούς έχουν αποδοθεί ποινές φυλάκισης. Στίχοι τραγουδιού που λένε «Δεν θα καταφέρουν να με λυγίσουν» απέναντι στις ειδικές δυνάμεις, θεωρούνται έως και «ωραιοποίηση της τρομοκρατίας»! Στη Γερμανία από το 2019 και έπειτα, μουσικοί, συγγραφείς, εικαστικοί, ακαδημαϊκοί έχουν διωχθεί με βάση τον τρομονόμο, γιατί μέσα από το έργο τους κάνουν κριτική ενάντια στην πολιτική του Ισραήλ απέναντι στους παλαιστίνιους! Ο τρομονόμος υιοθετήθηκε στη χώρα μας και μέσα στον νέο ποινικό κώδικα (που ψήφισε ο ΣυΡιζΑ και διατηρεί η Ν.Δ.) και δίνει ποινές φυλάκισης από τρία ως πέντε χρόνια για «δημόσια απειλή» μέσω διαδικτύου. Την ίδια στιγμή ο τρομονόμος αναφέρει γενικόλογα «αδικήματα γενικής διακινδύνευσης κατά της κοινής ειρήνης». Αποδεικνύεται πως το γενικότερο κυβερνητικό έργο έντασης τους αυταρχισμού και της καταστολής τους αφορά όλους, το ίδιο το ίδιο το λαϊκό κίνημα, τους φοιτητές, το καλλιτεχνικό έργο, τους ίδιους τους καλλιτέχνες! Με βάση το «νομοσχέδιο Λιβάνιου», πρώην «Πέτσα», το υλικό που αναρτάται στο διαδίκτυο, όχι απλά θα λογοκρίνεται, θα «κατεβαίνει», αλλά ο δημιουργός του, ο χρήστης θα διώκεται ποινικά. Να αποσυρθεί άμεσα το απαράδεκτο άρθρο 8 του ”νομοσχέδιου Λιβάνιου”, πρώην «Πέτσα»!“.

Σημειώνεται ότι έχει δημιουργηθεί στα κοινωνικά δίκτυα η σελίδα «Against Art Censorship/ Ενάντια στην λογοκρισία της τέχνης» ενάντια στο νομοσχέδιο.

Σχετικά άρθρα

2ο Έτος Ποντιακής Γαστρονομίας στο Θρυλόριο Ροδόπης

Super User

Το φεστιβάλ “Cosmopolis” της Καβάλας

Super User

Το πρόγραμμα της 1ης Γιορτής Τσίπουρου Ιάσμου

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies