INDEXANTHI.GR
Πολιτική

Στη βουλή τα ασθενοφόρα Εχίνου-Σταυρούπολης και το 1ο ΕπαΛ

Ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας για τη μη 24ωρη λειτουργία των ασθενοφόρων στο Κέντρο Υγείας Εχίνου του Δήμου Μύκης και στο Κέντρο Υγείας Σταυρούπολης του Δήμου Ξάνθης.

Σοβαρό πρόβλημα υπάρχει με την έλλειψη οδηγών στο Κέντρο Υγείας Εχίνου, με αποτέλεσμα να μην είναι διαθέσιμο το ασθενοφόρο σε 24ωρη βάση. Συνυπολογίζοντας τη μορφολογία του Δήμου, ορεινός δήμος, και την έκτασή του, 62 χωριά σε έκταση 626.000 στρεμμάτων, γίνονται αντιληπτοί οι κίνδυνοι που εγκυμονεί η μη λύση του προβλήματος.

Να σημειωθεί ότι το ζήτημα αυτό το ΚΚΕ το ανέδειξε και στη Βουλή με σχετική Ερώτηση (6235/6.5.2020), η οποία δυστυχώς εδώ και ένα χρόνο παραμένει αναπάντητη, ενώ το πρόβλημα παραμένει άλυτο!

Ταυτόχρονα, αντίστοιχο πρόβλημα υπάρχει και στο Κέντρο Υγείας της Σταυρούπολης του Δήμου Ξάνθης.

Πρόκειται για άλλη μια έκφανση της διαχρονικής υποστελέχωσης του δημόσιου συστήματος υγείας με μόνιμους εργαζόμενους όλων των ειδικοτήτων.

Με βάση τα παραπάνω Ερωτάται ο κ. Υπουργός, σε τι ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση για να προσληφθούν άμεσα οδηγοί με μόνιμη σχέση εργασίας για την κάλυψη των βαρδιών του Κέντρου Υγείας Εχίνου και του Κέντρου Υγείας Σταυρούπολης για να μην έχουμε απώλεια ανθρώπινων ζωών λόγω της καθυστέρησης μεταφοράς τους στο Νοσοκομείο της Ξάνθης;

Ερώτηση προς την υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων – Να μην χαρακτηριστεί το 1o ΕΠΑΛ Ξάνθης ως “Πρότυπο”

Διαμαρτυρίες εκπαιδευτικών και γονιών έχει προκαλέσει η πρόθεση του Υπουργείου Παιδείας να μετατρέψει το 1ο ΕΠΑΛ Ξάνθης σε «πρότυπο». Μάλιστα αυτό προωθείται με εκφρασμένη την αντίθεση του Συλλόγου Διδασκόντων του Σχολείου, αλλά και της ΕΛΜΕ Ξάνθης και του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου.

Μια τέτοια εξέλιξη θα σημάνει τον αποκλεισμό από αυτό το σχολείο εκατοντάδων μαθητών καθώς οι αιτήσεις εγγραφής θα γίνονται με σειρά βαθμού απολυτηρίου. Όπως αναφέρουν αναλυτικά στο υπόμνημά τους προς το δημοτικό συμβούλιο Ξάνθης οι εκπαιδευτικοί του 1ου ΕΠΑΛ «Η πρόβλεψη που υπάρχει για την εγγραφή των μαθητών στα Π.ΕΠΑ.Λ. με βάση τη φθίνουσα κατάταξη του βαθμού του απολυτηρίου γυμνασίου μας βρίσκει αντίθετους εφόσον η κίνηση αυτή διαχωρίζει το μαθητικό πληθυσμό της πόλης σε μαθητές δύο ταχυτήτων, καλούς και κακούς. Με αυτή την κίνηση οι μαθητές οι οποίοι δεν θα μπορέσουν να εγγραφούν στο Π.ΕΠΑ.Λ. δεν θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν και την ειδικότητα που επιθυμούν. Αυτό θα οδηγήσει είτε στην καθημερινή μετακίνηση τους σε ΕΠΑ.Λ. όμορων νομών, μιας και οι ειδικότητες του σχολείου μας δεν παρέχονται όλες από τα υπόλοιπα δυο ΕΠΑ.Λ. του νομού (2ο ΕΠΑ.Λ. και ΕΠΑ.Λ. Γλαύκης), είτε στην εγκατάλειψη του σχολείου… Σας θυμίζουμε δε, ότι το σχολείο μας χωροταξικά δέχεται μεγάλο αριθμό μαθητών τόσο από τον οικισμό των Παλλινοστούντων πέριξ της περιοχής του νοσοκομείου, όσο και από τον ορεινό όγκο και τα πεδινά του νομού με ότι αυτό σημαίνει για το αν τελικά τα υπόλοιπα σχολεία της πόλης θα μπορούν να δεχτούν τον όγκο των μαθητών που δεν θα γίνονται δεκτοί από το Π.ΕΠΑ.Λ.»

Η κατηγοριοποίηση των Σχολείων σε Πρότυπα, σε “καλά” και σε “κακά”, ο διαχωρισμός των μαθητών σε “άριστους” και “κακούς”, ανοίγει το δρόμο για τη δημιουργία σχολείων πολλών ταχυτήτων, με διαφορετική χρηματοδότηση, διαφορετικό πρόγραμμα, διαφορετικά μαθήματα που θα καθορίζονται από τις ανάγκες της αγοράς πλήττοντας τα μορφωτικά δικαιώματα της νεολαίας.

Δίκαιες είναι οι διαμαρτυρίες αφού αντί να ενισχυθεί το σχολείο με υποδομές και καθηγητές, δημιουργείται ένα σχολείο -βιτρίνα για τις ανάγκες των επιχειρήσεων, όπου η αγορά εργασίας θα αποφασίζει ποιες ειδικότητες χρειάζεται και ποιες όχι, που θα καταργούνται ειδικότητες σε ένα βράδυ και οι μαθητές δεν θα βρίσκουν την ειδικότητα που επιθυμούν να σπουδάσουν, γεγονός που είναι προκλητικά άδικο και απαράδεκτο.

Με βάση τα παραπάνω ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κ. Υπουργός, αν πρόκειται η κυβέρνηση να διασφαλίσει τα μορφωτικά δικαιώματα της νεολαίας της περιοχής διακόπτοντας κάθε διαδικασία μετατροπής του 1ου ΕΠΑΛ Ξάνθης σε “Πρότυπο” και προχωρώντας παράλληλα σε αύξηση της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό ώστε να εξοπλιστεί το σχολείο και τα υπόλοιπα ΕΠΑΛ της Ξάνθης με σύγχρονα-επαρκή εργαστήρια και υλικοτεχνική υποδομή και να στελεχωθούν πλήρως μέσα από μόνιμες προσλήψεις εκπαιδευτικών όλων των απαραίτητων ειδικοτήτων.

Οι βουλευτές Γιάννης Δελής και Λεωνίδας Στολτίδης.

Σχετικά άρθρα

“Μια μέρα με επαναστατικές ιδέες και συζητήσεις”

Super User

Αντιφασιστική ημέρα δράσης από την Κ.Ε.Ε.Ρ.Φ.Α.

Super User

“Τα πολλά και ηχηρά μηνύματα της κάλπης στην Ξάνθη”

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies