INDEXANTHI.GR
Παιδεία

Τα σχολεία της Ξάνθης λίγο πριν από το πρώτο κουδούνι

Τα προβλήματα που καταγράφονται στα σχολεία της Ξάνθης –και όχι μόνο- λίγο πριν από το πρώτο κουδούνι της νέας σχολικής χρονικής χρονιάς (πρώτες αναγγελίες εδώ και εδώ), κατέδειξαν σε συνέντευξη τύπου οι πρόεδροι των Διδασκαλικού Συλλόγου, Συλλόγου Δασκάλων Μειονοτικών Σχολείων, Ε.Λ.Μ.Ε. και Ένωσης Γονέων Ξάνθης.

Οι πρόεδροι των παραπάνω φορέων περιέγραψαν την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, χαρακτηρίζοντάς την τραγική.

Πρωτοβάθμια

Ο Δημήτρης Ντούμος ξεκίνησε από τα κενά, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι “δεν είναι απόρροια μόνο της οικονομικής κρίσης που όλοι βιώνουμε, αλλά απόρροια και της έλλειψης σχεδιασμού και προγραμματισμού από την πολιτεία“, προσθέτοντας ότι “οι μεταβολές έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί στα μέσα Ιουλίου ώστε στη συνέχεια να δούμε τα κενά και πώς μπορούν να καλυφθούν“.

Ακούστε τι είπε για τα κενά, που ήταν το κορυφαίο ζήτημα και αγγίζει όλους τους παριστάμενους:

{youtube}dtI1tpnqAnQ{/youtube}

Στα παραπάνω, ο πρόεδρος του Διδασκαλικού Συλλόγου Ξάνθης πρόσθεσε ότι “η θετική έκβαση είναι ότι -σύμφωνα με πληροφορίες- ενδέχεται να γίνουν προσλήψεις αναπληρωτών στις 22 Σεπτεμβρίου, κάτι που ευχόμαστε“.

“Αγκάθι” εξακολουθούν να είναι οι συμβάσεις των καθαριστριών, οι οποίες παραμένουν απλήρωτες από πέρυσι. “Και δεν έγιναν καινούργιες συμβάσεις γιατί δεν ξέρουν ποιος θα τις αναλάβει!” είπε ο κ. Ντούμος, ζητώντας συμπόρευση, ουσιαστικό διάλογο για την αναβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση του ΣυΡιζΑ ακολούθησε την πεπατημένη των προηγούμενων.

Τέλος, αφού στηλίτευσε την υποβάθμιση του νηπιαγωγείου και την έλλειψη αναφοράς σ’ αυτό, δήλωσε καταδεικτικά: “Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, από το 2011 μέχρι σήμερα αποχώρησαν 8.500 και διορίστηκαν… 280 εκπαιδευτικοί. Ούτε οι μνημονιακές πολιτικές του ένα προς πέντε δεν εφαρμόζονται, αφού μιλάμε για ένα προς τριάντα!“.

Μειονοτική

Για απόλυτη απαξίωση της μειονοτικής εκπαίδευσης και πάμπολλα λειτουργικά κενά (23 στο ελληνόγλωσσο και 37 στο τουρκόγλωσσο πρόγραμμα), έκανε λόγο ο πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων Μειονοτικών Σχολείων. Σημειώνοντας ότι “ακόμη δεν έχει βγει η προκήρυξη για τους δασκάλους που θα εργαστούν τη φετινή σχολική χρονιά!“, αναφέρθηκε στη μη έγκαιρη πρόσληψη καθαριστριών λέγοντας ότι “τα παιδιά θα μπουν την Παρασκευή σε σχολεία που δεν έχουν καθαριστεί!

Στα “αγκάθια” της μειονοτικής εκπαίδευσης είναι ακόμη η αύξηση ωραρίου των διευθυντών μειονοτικών σχολείων, που έγινε με απόφαση του περιφερειακού διευθυντή Α.Μ.-Θ. και μόνο στα μειονοτικά σχολεία. Επίσης, η αναστολή λειτουργίας τριών μειονοτικών σχολείων στην Ξάνθη και οκτώ συνολικά στη Θράκη. Ο ομιλητής είπε ότι τα σχολεία της Ξάνθης είναι τα διθέσια των Σατρών (τα παιδιά θα πάνε στον Εχίνο), του Ρεύματος (θα πάνε στο Ωραίο) και του Προσηλίου (θα πάνε στη Σμίνθη).

Τέλος, γνωστοποίησε ότι “τα βιβλία του ελληνόγλωσσου προγράμματος παραλήφθηκαν, όχι όμως και του τουρκόγλωσσου. Και κανείς δεν γνωρίζει πότε θα έρθουν“…

Γονείς

Λακωνικός ο εκπρόσωπος των γονέων, είπε: “Μεγάλα τα προβλήματα, δεν γνωρίζουμε αν θα λειτουργήσουν σωστά τα σχολεία. Πιστεύαμε ότι θα είμαστε καλύτερα από πέρυσι, αλλά φτάσαμε στην αρχή και δεν υπάρχουν δάσκαλοι στα σχολεία. Ευχόμαστε να λυθούν σύντομα τα προβλήματα. Είμαστε κοντά και συμπαραστάτες σε όλους τους εκπαιδευτικούς“.

Ε.Λ.Μ.Ε.

Ο πρόεδρος της Ε.Λ.Μ.Ε. Ξάνθης κάλεσε τους γονείς να είναι κοντά στους εκπαιδευτικούς, λέγοντας ωστόσο ότι “η κατάσταση στους καθηγητές δεν είναι τόσο οξυμμένη όσο στην πρωτοβάθμια“, προσθέτοντας: “Υπάρχει ζήτημα με τους αναπληρωτές, που είναι διαχρονικό. Οι διορισμοί γίνονται με το σταγονόμετρο, την ώρα που οι ροές προς τη συνταξιοδότηση είναι μεγάλες. Οι διορισμοί καλύπτουν μόνο το 10% αυτών που συνταξιοδοτούνται και είναι αδύνατο να μην δημιουργούνται νέα κενά. Ο μόνος τρόπος για να λυθούν αυτά τα προβλήματα και να πάει μπροστά η εκπαίδευση, είναι οι μόνιμοι διορισμοί. Έχουμε συνηθίσει να καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες της εκπαίδευσης οι αναπληρωτές“.

Ο κ. Ιωαννίδης έκανε εκτενή αναφορά στα μεγάλα προβλήματα μεταξύ των αναπληρωτών, σημειώνοντας μεταξύ άλλων: “Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί έχει χωρίσει τους αναπληρωτές σε αλληλοσυγκρουόμενες και αντιμαχόμενες μεταξύ τους κατηγορίες! Έφτασαν στα δικαστήρια με αποτέλεσμα να καθυστερούν οι διαδικασίες, έχουν δημιουργηθεί καταστάσεις ανθρωποφαγίας μεταξύ των αναπληρωτών που έχουν διασπαστεί σε πολλά μικρά κομμάτια“.

Το ερώτημα του indexanthi.gr και οι απαντήσεις

Το indexanthi.gr, ξεκαθαρίζοντας ότι γνωρίζει στενά στους προσπάθειες και προθέσεις των παριστάμενων συνδικαλιστών, υπέβαλε το ακόλουθο ερώτημα στους τρεις εκπροσώπους των εκπαιδευτικών:

Υπάρχει ένα οξύμωρο σχήμα που θα πρέπει κάποια στιγμή να απαντηθεί. Είπατε πριν ότι ούτε καν οι επαχθείς όροι του μνημονίου δεν τηρούνται, αλλά τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα και από αυτούς. Προέρχεστε όλοι από παρατάξεις μνημονιακών κομμάτων. Έτσι, αφ’ ενός επικροτείτε τα κόμματά σας για τις μνημονιακές πολιτικές που υποστήριξαν και αφ’ ετέρου έρχεστε να πείτε στους συναδέλφους και στον κόσμο για την κακή διαμορφωθείσα κατάσταση!

Παραθέτουμε αυτούσιες τις απαντήσεις:

  • Δημήτρης Ντούμος: “Δεν επικροτούμε τα κόμματά μας. Οι παρατάξεις δεν είναι το μακρύ χέρι τους και εδώ στην Ξάνθη δεν έχουμε τόσα δείγματα. Ανήκω στη Δ.Α.Κ.Ε. που πρόσκειται στη Νέα Δημοκρατία, αλλά από εκεί και πέρα δεν σημαίνει ότι σώνει και καλά συμφωνούμε με το κόμμα μας. Και έχουμε δώσει δείγματα γραφής σ’ αυτό. Προσπαθούμε να κάνουμε τις θέσεις της συνδικαλιστικής παράταξης να γίνουν θέσεις του κόμματος και της εκπαιδευτικής πολιτικής. Και το είχαμε καταφέρει σε μεγάλο βαθμό αυτό επί θητείας Στυλιανίδη“.
  • Αστέριος Ιωαννίδης: “Εμείς είχαμε κάποιες θέσεις που καλούμαστε να υπερασπίσουμε ανεξαρτήτως κόμματος που βρίσκεται στην εξουσία. Το οξύμωρο θα ήταν να αλλάξουμε θέση και να προσαρμοζόμαστε ανάλογα με το ποιος βρίσκεται στην κυβέρνηση. Σίγουρα, δεν μπορούμε να πούμε ότι δεν έχουμε και μια… διχασμένη προσωπικότητα και να ψαχνόμαστε εσωτερικά για διάφορα ζητήματα… Να είμαστε ειλικρινείς, ας μην κρυβόμαστε. Αυτές είναι δυναμικές που βγαίνουν στην πορεία. Σίγουρα δεν μπορεί κανείς να μας θεωρεί δεδομένους και δεν θα κάνουμε πίσω στις θέσεις που υπερασπιστήκαμε μέχρι τώρα. Υπερασπιζόμαστε τον κλάδο και δεν στηρίζουμε κανένα με τη στάση μας“.

 

Σχετικά άρθρα

Ανακοίνωση της Ε.Λ.Μ.Ε. Ξάνθης για την επίσκεψη Καλατζή

Super User

Και ο Θάνος Μικρούτσικος υποστηρικτής του Μουσικού Σχολείου Ξάνθης

Super User

1.500 μαθητές την Πέμπτη στην κεντρική πλατεία της Ξάνθης

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies