INDEXANTHI.GR
Παιδεία

Με πολλά κενά και μεγάλα προβλήματα ξεκινά η φετινή σχολική χρονιά

Με τον παραπάνω τίτλο, ο Διδασκαλικός Σύλλογος Ξάνθης κοινοποιεί τα κενά που καταγράφονται στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης και ανακοινώνει τα ακόλουθα:

Ευχόμαστε σε όλους και όλες τους/τις συναδέλφους καλή σχολική χρονιά με δύναμη και αποφασιστικότητα για να αντεπεξέλθουμε στις πολύ δύσκολες καταστάσεις με τις οποίες είμαστε αντιμέτωποι.

Λίγες μόλις ημέρες πριν από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, η δημόσια εκπαίδευση και μαζί της χιλιάδες μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί οδηγούνται στην απόλυτη απαξίωση. Το ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιάς βρίσκει τα σχολεία σε τραγική κατάσταση, με μεγάλα κενά σε εκπαιδευτικούς και με την κατάσταση να φαίνεται αδιέξοδη. Οι πολιτικές εξελίξεις με κυρίαρχη την ψήφιση του εξοντωτικού 3ου Μνημονίου, οι αδιανόητες καθυστερήσεις, τα λάθη και οι πολιτικές επιλογές – δεσμεύσεις στη συνέχιση της πολιτικής των Μνημονίων και την ΕΕ – του Υπουργείου Παιδείας, καθώς και η προεκλογική περίοδος με τους περιορισμούς που θέτει υπηρεσιακά, διαμορφώνουν εφιαλτική εικόνα για την έναρξη των σχολείων καθώς και για χιλιάδες εκπαιδευτικούς που βλέπουν την ανασφάλεια και την ομηρία τους να συνεχίζεται.

Λειτουργικά κενά Π.Ε. Ξάνθης

Γενική αγωγή

 • ΠΕ70 δάσκαλοι: 50
 • ΠΕ60 νηπιαγωγοί: 28
 • ΠΕ05-γαλλικών: 1
 • ΠΕ06-αγγλικών: 15
 • ΠΕ07-γερμανικών: 1
 • ΠΕ08-εικαστικών: 1
 • ΠΕ11-φυσικής αγωγής: 8
 • ΠΕ16-μουσικής: 6
 • ΠΕ19/20-πληροφορικής: 7
 • ΠΕ32-θεάτρου: 7

Ειδική αγωγή

 • ΠΕ71- δάσκαλοι: 29
 • ΠΕ60- νηπιαγωγοί: 6
 • ΠΕ11- φυσικής αγωγής: 2
 • ΠΕ19/20- πληροφορικής: 1
 • ΠΕ16- μουσικής: 1.

Παρά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, μόνιμοι διορισμοί δεν έγιναν και δεν αναμένεται  να γίνουν, ενώ και οι πιστώσεις που έχουν προβλεφθεί για πρόσληψη αναπληρωτών είναι πολύ λιγότερες από αυτές που απαιτούνται για την κάλυψη των πραγματικών αναγκών. Ακόμη όμως και οι όποιες προσλήψεις αναπληρωτών γίνουν, θα γίνουν με  μεγάλη καθυστέρηση, αφού οι υποψήφιοι για πρόσληψη κλήθηκαν να υποβάλουν εκ νέου  τις αιτήσεις τους και δόθηκε προθεσμία που λήγει στις 11/9 – ημέρα έναρξης της λειτουργίας των σχολείων. Οι αναπληρωτές δεν πρόκειται λοιπόν να έρθουν στα σχολεία πριν από τις εκλογές!

Οι συνάδελφοι αναπληρωτές έχουν υποστεί απίστευτο εμπαιγμό και ταλαιπωρία από το Υπ. Παιδείας όλο το προηγούμενο διάστημα, δεσμευμένο με τη συνέχιση της πολιτικής των Μνημονίων, την καθυστέρηση στην ψήφιση του σχετικού νόμου και τις απίστευτες ανεπάρκειες και λάθη του, προχωράει σε προσλήψεις με τον νόμο Λοβέρδου και χωρίς να αποδεχτεί κανένα από τα αιτήματα των αναπληρωτών και του εκπαιδευτικού κινήματος. Με την εγκύκλιο για τις προσλήψεις αναπληρωτών η οποία δε δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ(!), υποβάλλει σε τεράστια ταλαιπωρία όλους του αναπληρωτές, οι οποίοι πρέπει να ξανακάνουν την αίτησή τους, με αποτέλεσμα να πάνε πίσω και να ξαναγίνουν : η κατάρτιση των πινάκων με την περίοδο των ενστάσεων και μετά οι προσλήψεις, οι οποίες δεδομένης και της προεκλογικής περιόδου οδηγούνται στο τέλος του Σεπτέμβρη, στην καλύτερη περίπτωση.

Θα πληρώσουν λοιπόν τα παραπάνω οι συνάδελφοι αναπληρωτές με την απώλεια τουλάχιστον ενός μήνα δουλειάς και τα σχολεία με αδυναμία κάλυψης των κενών και αποκατάσταση της λειτουργίας τους καθώς και οι μόνιμοι συνάδελφοι που θα κληθούν να “κρατήσουν” τα σχολεία με τεράστιες ελλείψεις.

Η απίστευτη καθυστέρηση του καλοκαιριού και οι αλλοπρόσαλλες αποφάσεις του υπουργείου Παιδείας που καθυστέρησαν τις μεταθέσεις των ειδικοτήτων και στη συνέχεια και τις αποσπάσεις είχαν ως αποτέλεσμα να μην μπορούν να γίνουν οι τοποθετήσεις των εκπαιδευτικών που είναι στη διάθεση, καθώς ξεκίνησε η προεκλογική περίοδος και πάγωσαν οι υπηρεσιακές μεταβολές.

Τεράστιο πρόβλημα υπάρχει επίσης και με τη συνεχιζόμενη υποχρηματοδότηση των σχολείων, εξαιτίας των μνημονιακών πολιτικών .

Όλα αυτά δημιουργούν μια ζοφερή εικόνα για το ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιάς και κάνουν απαραίτητη τη δυναμική παρέμβαση του εκπαιδευτικού κινήματος για να διεκδικήσει για μια ακόμη φορά το αυτονόητο: τον σεβασμό των μορφωτικών δικαιωμάτων των παιδιών του ελληνικού λαού!

Φυσικά δεν είναι η προεκλογική περίοδος αυτή που ευθύνεται για την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στα σχολεία, ούτε πρόκειται απλά για πρόβλημα «κακής διαχείρισης». Δεν πρόκειται κατά τη γνώμη μας για μια προσωρινή κατάσταση, για ένα στιγμιότυπο, αλλά για έργο διαρκείας. Οι αρνητικές καταστάσεις που εμφανίζονται στο σύνολο της εκπαίδευσης έρχονται ως αποτέλεσμα των σκληρών μνημονιακών πολιτικών που συνεχίζονται, της μείωσης της χρηματοδότησης από το 2010 κατά 40%, των μηδενικών διορισμών, των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών, καθώς και με τη μείωση των κονδυλίων για τα αντεργατικά ΕΣΠΑ.

Το εκπαιδευτικό κίνημα, το γονεϊκό κίνημα, το εργατικό λαϊκό κίνημα συνολικά τις επόμενες μέρες έχουν να παλέψουν για δύο άμεσα και επείγοντα ζητήματα:

 • Τα χιλιάδες κενά στα σχολεία και την άμεση κάλυψή τους
 • την πτώχευση των σχολικών επιτροπών και την άμεση χρηματοδότηση τους.

Ο Σύλλογός μας πρέπει να συμπορευτεί και να δράσει από κοινού με τους άλλους Συλλόγους εκπαιδευτικών και την Ένωση Γονέων για να διεκδικήσουμε δυναμικά  την ικανοποίηση των αναγκών μας και των δικαιωμάτων μας στην εκπαίδευση, την εργασία, τη ζωή μας και την υπεράσπιση της δημόσιας εκπαίδευσης για όλα τα παιδιά και να συμβάλλουμε στην κατεύθυνση της δημιουργίας ενός πλατιού πανκοινωνικού – πανεκπαιδευτικού μετώπου για την ανατροπή των αντιλαϊκών πολιτικών κυβέρνησης – Ε.Ε. – Δ.Ν.Τ.

Καλή σχολική χρονιά και καλή δύναμη σε όλους!

 

Σχετικά άρθρα

“Ξύπνα Βασίλη” από το 2ο ΓεΛ Ξάνθης

Super User

Συνάντηση του Δ.Σ.Ξ. με αναπληρωτές

Super User

Πλαίσιο πάλης του Συλλόγου Φοιτητών Ξάνθης

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies