INDEXANTHI.GR
e-Ξανθη-ματα

Με αφορμή τα βραβεία του Τάσου Κοντογιαννίδη

Με αφορμή την καθιερωμένη ετήσια απονομή βραβείων από τον δημοσιογράφο και συγγραφέα Τάσο Κοντογιαννίδη στους νεοεισαχθέντες στα Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι., στους πρώτους μαθητές και μαθήτριες, καθώς και στους αριστούχους όλων των τάξεων του γυμνασίου και λυκείου της Σταυρούπολης (εδώ), παραθέτουμε αυτούσια μια εικόνα που καταγράψαμε πριν από μερικά χρόνια στην ίδια εκδήλωση:

Κατά τη σπουδαία ομιλία του στην τελετή της περασμένης Κυριακής, ο κ. Κοντογιαννίδης αναφέρθηκε και σε κάτι που συγκινεί κι ενδιαφέρει ιδιαίτερα πολλούς από εμάς: την καλλιέργεια, αυτή που δεν περνάει μόνο από τις σχολικές αίθουσες, αλλά που αποκτάται και τοκίζεται με προσωπικές προσπάθειες έξω από αυτές. Προς επίρρωση των λεγομένων του κ. Κοντογιαννίδη, οι δηλώσεις του προέδρου της Ε.Σ.Η.Ε.Α. κ. Σόμπολου που παρέστη στην τελετή: «Ο δημοσιογράφος –και όχι μόνο θα προσθέταμε εμείς- θα πρέπει να έχει ήθος κι εργατικότητα και να γνωρίζει την ελληνική γλώσσα. Σε άλλη περίπτωση θα παραπαίει και αργά ή γρήγορα θα αποβληθεί από μόνος του».

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του δημοσιογράφου κ. Κυρίτση, που έκανε λόγο σε αιχμηρή γλώσσα για την αμορφωσιά που «δέρνει» ακόμα και δημοσιογράφους ή έχοντες δημόσιο λόγο, γενικότερα.

Ιδού ένα κομμάτι της ομιλίας του κ. Κοντογιαννίδη, έτσι όπως εκφωνήθηκε, για το οποίο ας επιτραπεί στη στήλη να τον συγχαρεί θερμά:

«Συνιστώ σε όλους ν’ αφιερώσετε περισσότερο χρόνο στο διάβασμα βιβλίων, λογοτεχνικών και ιστορικών. Έτσι θα μάθετε να μιλάτε άνετα και να γράφετε σωστά. Γιατί όταν θα βγείτε στην κοινωνία και θα συνομιλείτε με τους συνανθρώπους σας, δεν θα τους λέτε… με τι ισούται το συνημίτονο και η υποτείνουσα. Καλό είναι να τα ξέρουμε κι αυτά, αλλά έξω στην κοινωνία θα πουλάτε τη γλώσσα που μιλάτε, τις γνώσεις που έχετε αποκομίσει από τους αγαπημένους σας καθηγητές. Και οι γνώσεις δεν έρχονται με την επιφοίτηση του αγίου πνεύματος αλλά με το διάβασμα. Διαβάστε στον ελεύθερο χρόνο σας εφημερίδες, περιοδικά, πολλά βιβλία. Οι γνώσεις είναι για κάθε άνθρωπο τα εφόδια και το κλειδί για ν’ ανοίγετε με ευκολία τις πόρτες της ζωής. Σας προτρέπω να μάθετε καλά την ελληνική γλώσσα. Έτσι θα μπορείτε να μιλάτε με άνεση, με νόημα και περιεχόμενο και να αποφεύγετε τους βαρβαρισμούς και τους σολοικισμούς. Μην περιμένετε να μάθετε ελληνικά από την τηλεόραση. Και τι ελληνικά μπορείτε να μάθετε από κάποιους που μονίμως εμφανίζονται και σκοτώνουν τη γλώσσα μας; Ο Αδαμάντιος Κοραής έλεγε ότι η γλώσσα διαμορφώνει σκέψη και πολιτισμό. Εμείς σήμερα τείνουμε να την απολέσουμε, μην καταλαβαίνοντας τι είδους πολίτες ετοιμάζουμε για την αυριανή κοινωνία. Έναν πολίτη χωρίς ταυτότητα, μνήμες και ιστορία, έναν πολίτη ουδέτερο, χωρίς φρόνημα, ανίκανο να νοιώσει και να υπερασπιστεί την πολιτιστική του κληρονομιά. Έναν πολίτη με ελαστική συνείδηση, αδύναμο ν’ αντιδράσει σε ενδοτικές πολιτικές, χωρίς γνώμη, έναν πολίτη «δε βαριέσαι», έναν πολίτη-φυτό και άχρηστο στην κοινωνία. Πρέπει να έχουμε γνώμη, αλλά και ν’ ακούμε και να σεβόμαστε και τις γνώμες των άλλων. Να μην αφήνουμε κανέναν να μας ροκανίζει τη ζωή, η ζωή του καθενός μας είναι πολύτιμη. Το χειρότερο πράγμα στη ζωή είναι η ημιμάθεια και η εξυπνάδα που πουλάμε, προερχόμενη από την κενότητα που μας καθιστά καταγέλαστους».

 

Σχετικά άρθρα

Η φωτογραφία της ημέρας

Super User

Altera pars

Super User

Τα προτεινόμενα βιβλία του indeXanthi.gr

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies