INDEXANTHI.GR
Βουλγαρία

Τα βουλγαρικά πολιτιστικά μνημεία του καταλόγου της UNESCO

Με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας για την Προστασία των Πολιτιστικών Μνημείων (18η Απριλίου), η Εθνική Βουλγαρική Ραδιοφωνία παρουσιάζει τα βουλγαρικά πολιτιστικά μνημεία που περιλαμβάνονται στον Κατάλογο Παγκόσμιας Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς της UNESCO:

Νεσέμπαρ

Η παλιά πόλη του Νεσέμπαρ (αρχαία Μεσημβρία) βρίσκεται σε μια γραφική χερσόνησο της Μαύρης Θάλασσας. Θεωρείται μία από τις παλαιότερες πόλεις της Ευρώπης, που ιδρύθηκε πριν από 3.200 χρόνια. Το αρχιτεκτονικό κόσμημα διατηρεί τα παλιά τείχη του φρουρίου από τη ρωμαϊκή εποχή και τον μεσαίωνα, βυζαντινές και παλιές βουλγαρικές εκκλησίες, παλιά σπίτια από τους XVIII και XIX αιώνες και ήταν κάποτε διάσημο για τις σαράντα εκκλησίες του.

Τύμβος του Σβεστάρι

Χρονολογείται από το πρώτο τέταρτο του 3ου αιώνα π.Χ. Η διακόσμησή του είναι στο πνεύμα του ελληνιστικού πολιτισμού, επηρεασμένου από τις πεποιθήσεις της θρακικής φυλής των Δακών (Γετών). Το πιο εμβληματικό μέρος είναι η οροφή της κάμερας, την οποία κρατούν αγάλματα γυναικών με υψωμένα χέρια (καρυάτιδες), των οποίων τα πρόσωπα και τα μαλλιά διατηρούν ακόμη τα απομεινάρια των πολύχρωμων στολιδιών.

Η Μονή της Ρίλα

Το σημαντικότερο μοναστήρι στη Βουλγαρία ιδρύθηκε τον 10ο αιώνα από τον ερημίτη Ιβάν Ρίλσκι. Κατά τη διάρκεια της τουρκοκρατίας (XV-XIX αιώνες) έγινε κέντρο πνευματικής και λογοτεχνικής αυτοσυντήρησης του βουλγαρικού έθνους. Μετά την απελευθέρωση, η πνευματική ζωή στο μοναστήρι συνέχισε να ανθίζει και τα άφθαρτα λείψανα του Αγίου Ιωάννη της Ρίλα εξακολουθούν να αποτελούν πηγή παρηγοριάς και θεϊκής βοήθειας για όσους τα πλησιάζουν με πίστη.

Τα βραχώδη μοναστήρια του Ιβάνοβο

Μια σειρά από μικρές βραχώδεις εκκλησίες, παρεκκλήσια και κρησφύγετα σκαμμένα σε διαφορετικά ύψη στους βράχους του φαραγγιού του ποταμού Ρούσενσκι Λομ. Τους X-XIV αιώνες μετέτρεψαν την κοιλάδα σε βουλγαρικό πνευματικό κέντρο. Η περιοχή ήταν επίσης το κέντρο του ησυχασμού στα εδάφη. Η βραχώδης εκκλησία “Παναγία Θεοτόκος” του XIII αιώνα έχει μοναδικές τοιχογραφίες και δέχεται χιλιάδες τουρίστες από όλο τον κόσμο.

Ο θρακικός τύμβος του Καζανλάκ

Είναι ένα αριστούργημα της αρχαίας αρχιτεκτονικής από τους IV-III αιώνες π.Χ. Είναι το μοναδικό πλήρως διατηρημένο μνημείο ζωγραφικής της πρώιμης ελληνιστικής εποχής. Ο τύμβος είναι πλούσια διακοσμημένος και στην ταφική αίθουσα παρουσιάζεται μια σκηνή του γεύματος της κηδείας και του συμβολικού αποχαιρετισμού του αποθανόντος Θράκα ηγεμόνα, συνοδευόμενη από τρία άρματα.

Ιππέας της Μάνταρα

Η μυστηριώδης γλυπτική σύνθεση, σκαλισμένη στο βράχο κοντά στη σημερινή πόλη Σούμεν, είναι μοναδική στο είδος της σε όλη την Ευρώπη και αποτελεί μέρος του αρχαιολογικού συμπλέγματος της Μάνταρα, που μαρτυρεί την ανθρώπινη δραστηριότητα από το 4000 π.Χ. Ο αναβάτης με το λογχισμένο λιοντάρι στα πόδια του και ο σκύλος που τον ακολουθεί, σκαλίστηκαν με απίστευτη ικανότητα. Και οι ελληνικές επιγραφές γύρω του, αφηγούνται τα επιτεύγματα τριών Βουλγάρων ηγεμόνων.

Εκκλησία της Μπογιάνα

Ο ναός στους πρόποδες του βουνού Βίτοσα, είναι ζωγραφισμένος με 89 σκηνές και συνθέσεις που περιέχουν 240 μορφές. Μέχρι σήμερα δεν είναι γνωστό ποιος είναι ο ταλαντούχος αγιογράφος των τοιχογραφιών που φιλοτεχνήθηκαν το 1259. Διαφέρουν ριζικά από τις σχολαστικές, άψυχες μορφές της βυζαντινής ζωγραφικής και προηγούνται σημαντικά τις τοιχογραφίες του προγόνου της ιταλικής αναγέννησης Giotto di Bondone.

Επιμέλεια: Βενέτα Νικόλοβα

Μετάφραση και επιμέλεια: Σταύρος Βανιώτης

Σχετικά άρθρα

Λάμψη και μιζέρια αλά βουλγαρικά

Super User

Περισσότεροι από τους μισούς Βούλγαρους στηρίζονται από τους γονείς τους

Super User

Για το “αδύναμο φύλο”

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies