INDEXANTHI.GR
Πολιτική

“Τι κρύβεται πίσω από τις δωρεές;”

Δεν πέρασαν πολλές μέρες από τη διθυραμβική παρουσίαση από τοπικά –και όχι μόνο- Μ.Μ.Ε. της δωρεάς της “Sunlight” στην περιοχή και από την επίσκεψη της ίδιας της Προέδρου της Δημοκρατίας στο εργοστάσιο της Κομοτηνής. Μάλιστα κάποια τοπικά Μ.Μ.Ε. ονοματίζανε τη δωρεά «ομπρέλα προστασίας» στην Α.Μ.-Θ. κατά του κορωνοϊού.

Προφανώς και η «ομπρέλα» κατασκευάστηκε από τον μόχθο και τον ιδρώτα των εκατοντάδων εργαζομένων της επιχείρησης. Των εργαζόμενων που είδαν το 2012 τον μισθό τους να μειώνεται ~15% στο όνομα της κρίσης, αλλά ποτέ να μην επανέρχεται όταν τα ρεκόρ κερδοφορίας έσπαγαν το ένα μετά το άλλο. Των εργαζομένων που προσληφθήκανε με βάση τον κατώτατο μισθό των 586 και 650 μικτών για να δουλεύουν σε πλήρη εντατικοποίηση μέσα σε ιδιαίτερα δύσκολες για την υγεία συνθήκες. Των εργαζόμενων στις πλάτες των οποίων έγινε και το εργοστάσιο στην Ιταλία τα προηγούμενα χρόνια.

Πέρα από αυτό όμως, η «ομπρέλα» είναι σπασμένη όταν έχει να κάνει με τους ίδιους τους εργαζόμενους της επιχείρησης. Έτσι και αφού μεγάλο κομμάτι τους μπήκε σε αναστολή τον Μάη, από Ιούνη (ενόψει του προγράμματος “συν-εργασία”) ξεκίνησε η εκ περιτροπής εργασία (δεκαπέντε μέρες μέσα, δεκαπέντε μέρες έξω) σε πολλά τμήματα της επιχείρησης. Η ένταξη στο πρόγραμμα “συν-εργασία” (κράτους και εργοδοσίας) σημαίνει μείωση 20% των αποδοχών κάθε εργαζομένου για όσο διάστημα διαρκεί, αλλά και μείωση του επιδόματος αδείας και του δώρου Χριστουγέννων αφού θα υπολογίζονται πάνω στα μειωμένα ποσά. Και σαν να μην έφτανε αυτό, επειδή άργησε η κυβέρνηση να κάνει το δωράκι της “συν-εργασίας” στους επιχειρηματικούς ομίλους, σε όσους δούλεψαν τον Ιούνη ένα δεκαπενθήμερο με ευθύνη της εταιρείας, τους ανακοινώθηκε πως οι μέρες εκείνες θα λογιστούν ως κανονικές άδειες ή άδειες άνευ αποδοχών (αν είχαν εξαντλήσει τις μέρες της άδειας)! Και όλα αυτά την ίδια ώρα που μια σειρά τμήματα της επιχείρησης δουλεύουν με εντατικούς ρυθμούς.

Όχι στη σύγχρονη σκλαβιά!!

Απ’ ό,τι φαίνεται, στις πλάτες των εργαζόμενων του εργοστασίου η εταιρεία θέλει να ετοιμάσει και το νέο εργοστάσιο στις Η.Π.Α.

Όλες οι αστικές κυβερνήσεις, τώρα της Ν.Δ. και πριν του ΣυΡιζΑ, του ΠαΣοΚ/ΚινΑλ, φροντίζουν μια χαρά να μπουκώνουν με κρατικό χρήμα τους επιχειρηματικούς ομίλους, να τους δίνουν όλα τα νομοθετικά εργαλεία «ευελιξίας» των εργασιακών σχέσεων, να νομοθετούν μεροκάματα πείνας. Άλλωστε το πολιτικό προσωπικό των επιχειρηματικών ομίλων είναι, αυτός είναι ο ρόλος τους.

Απάντηση στις άθλιες εργασιακές συνθήκες δεν είναι οι μαζικές αποχωρήσεις των εργαζόμενων αλλά ο οργανωμένος ταξικός ανυποχώρητος αγώνας για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών. Καλούμε την εργοδοσία να ξεχάσει κάθε σκέψη για υποχρεωτικές άδειες και μείωση μισθού τον Ιούνη. Σε περίπτωση που προχωρήσει η εργοδοσία, οι εκπρόσωποι των ταξικών δυνάμεων θα καταθέσουν στη διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ξάνθης πρόταση για άμεση κήρυξη απεργίας στη συγκεκριμένη επιχείρηση, που αξιοποιώντας την απουσία συνδικαλιστικής οργάνωσης των εργαζομένων (γιατί άραγε;) λειτουργεί ως εργασιακό κάτεργο.

Καλούμε τους εργαζόμενους της επιχείρησης να σπάσουν τον φόβο της εργοδοτικής τρομοκρατίας και τους εργαζόμενους της Ξάνθης να δώσουν ενωμένοι τον αγώνα για δουλειά και ζωή με δικαιώματα.

Γραμματεία Ξάνθης του ΠΑΜε.

Σχετικά άρθρα

“Για τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων της G.M.C.”

Super User

Το Κ.Κ.Ε. Ξάνθης για τις νέες ανατροπές στα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα

Super User

Συνέντευξη τύπου του ΣυΡιζΑ Ξάνθης

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies