Τουλάχιστον ένας στους πέντε ανθρώπους παγκοσμίως αισθάνθηκε μια ισχυρή επίδραση της κλιματικής αλλαγής κάθε μέρα από τον Δεκέμβριο του ως τον Φεβρουάριο.
Η ακραία ζέστη ήταν η πιο διαδεδομένη επίδραση της κλιματικής αλλαγής σε όλο τον κόσμο αυτό τον χειμώνα, σύμφωνα με τους επιστήμονες του Climate Central, της ανεξάρτητης ομάδας που βρίσκεται πίσω από τη σχετική μελέτη.
Οι κίνδυνοι για την υγεία που σχετίζονται με τη ζέστη αυξήθηκαν για δισεκατομμύρια ανθρώπους. Σχεδόν 394 εκατομμύρια άνθρωποι βίωσαν τριάντα ή περισσότερες ημέρες επικίνδυνης ζέστης που προστέθηκαν από την κλιματική αλλαγή κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριών μηνών, λένε οι επιστήμονες. Οι περισσότεροι από αυτούς τους 394 εκατομμύρια ανθρώπους (74%) ζουν στην Αφρική.
Ως ημέρες επικίνδυνης ζέστης ορίζονται εκείνες με θερμοκρασίες θερμότερες από το 90% των θερμοκρασιών που καταγράφηκαν στην τοπική περιοχή από το 1991 ως το 2020. Οι κίνδυνοι για την υγεία που σχετίζονται με τη ζέστη αυξάνονται όταν οι θερμοκρασίες σκαρφαλώνουν πάνω από αυτό το τοπικό όριο, εν μέρει επειδή οι άνθρωποι είναι απροετοίμαστοι.
Στις μισές από τις χώρες που εξετάστηκαν (110 από τις 220), ο μέσος άνθρωπος βίωσε θερμοκρασίες που επηρεάστηκαν έντονα από την κλιματική αλλαγή για τουλάχιστον το ένα τρίτο της εποχής (τριάντα ημέρες ή περισσότερο).
Στην Ευρώπη
Οι τελευταίοι τρεις μήνες ήταν θερμότεροι από το κανονικό για 42 από τις 43 χώρες της Ευρώπης, σύμφωνα με το Climate Central. Η Ρωσία, όπου ζουν περισσότεροι από 145 εκατομμύρια άνθρωποι, παρουσίασε την υψηλότερη μέση θερμοκρασιακή ανωμαλία (3,1°C πάνω από το κανονικό της περιόδου 1991-2020). Οι χώρες της Βαλτικής ήταν πολύ κοντά, με τη Λιθουανία και τη Λετονία να καταγράφουν θερμοκρασίες 2,8°C υψηλότερες από το κανονικό, ακολουθούμενες από την Εσθονία με 2,7°C.
Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, περισσότεροι από 9,4 εκατομμύρια άνθρωποι σε τέσσερις χώρες βίωσαν ημερήσιες μέσες θερμοκρασίες που επηρεάστηκαν έντονα από την κλιματική αλλαγή για τουλάχιστον το ένα τρίτο της περιόδου. Η Μάλτα βίωσε τις περισσότερες ασυνήθιστα ζεστές ημέρες (34), μπροστά από τη Νορβηγία και την Εσθονία (και οι δύο 32) και τη Λετονία (31).
Σε επίπεδο πόλης, το Longyearbyen στο Σβάλμπαρντ βρίσκεται πολύ μπροστά. Ο πληθυσμός του νορβηγικού εδάφους, που αριθμεί 1.753 κατοίκους, βίωσε 45 ημέρες ασυνήθιστης ζέστης που έγιναν δύο φορές πιο πιθανές λόγω της κλιματικής αλλαγής. Οι άλλες δέκα κορυφαίες πόλεις με τις υψηλότερες ανωμαλίες μέσης θερμοκρασίας, βρίσκονται όλες στην ανατολική Ευρώπη και ήταν (κατά σειρά) οι ακόλουθες: Βίλνιους (Λιθουανία), Μινσκ (Λευκορωσία), Ταλίν (Εσθονία), Ρίγα (Λετονία), Ελσίνκι (Φινλανδία), Χάρκοβο(Ουκρανία), Σεράγεβο (Βοσνία-Ερζεγοβίνη), Κίεβο (Ουκρανία) και Κισινάου (Μολδαβία).