INDEXANTHI.GR
Πολιτική

Το δώρο Χριστουγέννων και τα δικαιώματα μας ούτε και φέτος θα μας τα φέρει ο Αι Βασίλης…

Κάθε χρόνο την περίοδο αυτή ερχόμαστε αντιμέτωποι με την άρνηση από την πλευρά των εργοδοτών να μας καταβάλλουν το επίδομα των γιορτών (δώρο Χριστουγέννων).

Οι δικαιολογίες που ακούμε κάθε χρόνο ίδιες: «Εδώ δεν δίνουμε δώρο», «το δώρο δεν ήταν στην συμφωνία πρέπει να το επιστρέψεις». Αλήθεια τι συμφωνίες είναι αυτές; Υπάρχουν συμφωνίες που καταργούν εργατικά δικαιώματα; Όχι φυσικά… ακόμα και αν κάποιος προφορικά είπε ότι θα εργαστεί έτσι κάτω από την πίεση να εξασφαλίσει ένα εισόδημα.

Άλλες φορές ερχόμαστε αντιμέτωποι, με εκβιαστικά διλλήματα του τύπου «αν θες δώρο Χριστουγέννων και Πάσχα θα μειωθεί το ωρομίσθιο», «αν θες να ασφαλίζεσαι όλες τις ώρες που δουλεύεις, θα μου δίνεις ένα ποσό τον μήνα για την ασφάλεια σου από τον μισθό». Τα ίδια συμβαίνουν με την αποζημίωση και το επίδομα αδείας, με την προσαύξηση των υπερωριών και των αργιών.

Αυτή η κατάσταση δεν πάει άλλο!

Ιδιαίτερα σήμερα η σημασία της διεκδίκησης μεγαλώνει καθώς πολλοί εργαζόμενοι ερχόμαστε αντιμέτωποι με τον κίνδυνο της εξαθλίωσης, αφού η κυβέρνηση έχει αφήσει εκατοντάδες άνεργους του κλάδου με ένα ελάχιστο ή ακόμα και χωρίς κανένα επίδομα. Πολλές φορές μάλιστα η συνάδελφοί μας μένουν χωρίς επίδομα ανεργίας γιατί ο εργοδότης τους έβαζε μισά ένσημα.

Ιδιαίτερα σήμερα η σημασία της διεκδίκησης μεγαλώνει καθώς εργαζόμενοι βάζουν σε κίνδυνο την υγεία τους αφού αναγκάζονται να δουλεύουν χωρίς ουσιαστικά μέτρα προστασίας. Αντί να γίνονται μαζικά τεστ, να δίνονται ειδικές άδειες σε ευπαθείς ομάδες, να γίνεται σωστή ιχνηλάτηση σε περίπτωση κρούσματος, τα κρούσματα αποσιωπούνται για να μην δυσφημιστεί η επιχείρηση. Πάνω από την υγεία των εργαζομένων μπαίνουν τα κέρδη των εργοδοτών. Η κυβέρνηση και εργοδοσία βλέπουμε ότι μια χαρά συμφωνούν μεταξύ τους. Αφού τους απάλλαξε από τις φορολογικές υποχρεώσεις και από τις ασφαλιστικές μας εισφορές, τους δίνει και τη δυνατότητα να μας απασχολούν όποτε και όσο θέλουν.

Δε φτάνει που τα μηχανάκια των διανομέων έχουν πάρει φωτιά αποφέροντας τεράστια κέρδη εν μέσω πανδημίας, σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα εργοδότες χωρίς ντροπή φτάνουν στο σημείο να ζητάνε από εργαζόμενους που έχουν μπει σε αναστολή μέρος της κρατικής επιχορήγησης.

Είναι λοιπόν χρέος μας ιδιαίτερα φέτος να μην πούμε για άλλη μια φορά «δεν βαριέσαι». Διεκδικούμε το δικαίωμα που μας κληροδότησαν οι προηγούμενες γενιές εργαζομένων με σκληρούς αγώνες. Το υπερασπιζόμαστε και για τους επόμενους.

Το σωματείο μας έχει πραγματοποιήσει δεκάδες παρεμβάσεις ώστε να μπουν εμπόδια σε φαινόμενα εργοδοτικής αυθαιρεσίας. Η οργάνωση και η συλλογική διεκδίκηση έχουν αποτελέσματα, καθώς αρκετοί συνάδελφοι δικαιώθηκαν πήραν δεδουλευμένα και χρωστούμενες υπερωρίες,

Κάθε εργαζόμενος που δεν του έχει καταβληθεί το δώρο μέχρι τις 21 Δεκέμβρη, μπορεί άμεσα να έρθει σε επαφή μαζί μας και μαζί να διεκδικήσουμε την καταβολή του και όπου χρειάζεται να γίνουν καταγγελίες στις αρμόδιες υπηρεσίες της Επιθεώρησης Εργασίας.

Το δώρο Χριστουγέννων και τα δικαιώματα μας ούτε και φέτος θα μας τα φέρει ο Αι Βασίλης… Αλλά ο οργανωμένος αγώνας μας μέσα από το ταξικό μας σωματείο. Πάλεψε και εσύ για καλύτερες συνθήκες εργασίας!

Ενημερωτικό σημείωμα σχετικά με το δώρο Χριστουγέννων

Όλοι οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα που αμείβονται με μισθό ή ημερομίσθιο, δικαιούνται από τους πάσης φύσεως εργοδότες τους δώρο Χριστουγέννων. Το δώρο Χριστουγέννων, όπως και το δώρο Πάσχα και το επίδομα αδείας, δεν επιτρέπεται σε καμία περίπτωση να καταβληθούν σε είδος, αλλά μόνο σε χρήμα. Η καταβολή του δώρου Χριστουγέννων πρέπει να γίνει το αργότερο ως τις 21 Δεκεμβρίου. Ειδικά για το δώρο Χριστουγέννων 2020:

  • εργαζόμενοι που η εργασιακή τους σχέση δεν τέθηκε καθόλου σε αναστολή στο χρονικό διάστημα από 1/5/2020 ως και 31/12/2020, θα λάβουν κανονικά το δώρο Χριστουγέννων 2020.
  • εργαζόμενοι που η εργασιακή τους σχέση τέθηκε σε αναστολή οποτεδήποτε στο χρονικό διάστημα από 1/5/2020 ως και 31/12/2020:

α) δικαιούνται από τον εργοδότη μέρος του Δώρου Χριστουγέννων, ανάλογο του χρόνου διάρκειας της εργασιακής τους σχέσης στο χρονικό διάστημα από 1/5/2020 έως και 31/12/2020, μη συνυπολογιζομένων των διαστημάτων της αναστολής και συγχρόνως

β) για το χρονικό διάστημα που η εργασιακή τους σχέση ήταν σε αναστολή, δικαιούνται αναλογία του δώρου Χριστουγέννων από το κράτος. Βάση όμως υπολογισμού της αναλογίας αυτής, είναι το ποσό της αποζημίωσης ειδικού σκοπού (534,00 € για καθέναν από τους μήνες Μάιο έως και Οκτώβριο 2020, 800,00 € για τον μήνα Νοέμβριο 2020 και 534,00 € για τον μήνα Δεκέμβριο του 2020) και όχι ο πραγματικά καταβαλλόμενος μισθός του εργαζόμενου.

Τα παραπάνω ισχύουν και για τους εργαζόμενους σε επιχειρήσεις που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα “Συνεργασία”, μόνο που στην περίπτωση αυτή, βάση για τον υπολογισμό της αναλογίας του Δώρου Χριστουγέννων που καταβάλλεται από το κράτος, είναι το ύψος της καταβαλλόμενης κρατικής ενίσχυσης, η οποία ανέρχεται στο 60% των καθαρών αποδοχών των εργαζομένων, που αντιστοιχούν στον χρόνο κατά τον οποίο δεν εργάζονται.

Το μέρος του δώρου Χριστουγέννων 2020 που υποχρεούται να καταβάλλει στους εργαζόμενους ο εργοδότης πρέπει να καταβληθεί μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου 2020. Το μέρος του δώρου Χριστουγέννων 2020 που θα καταβληθεί από το κράτος, ο υπουργός Εργασίας δηλώνει στα Μ.Μ.Ε. ότι και αυτό θα καταβληθεί μέχρι 21 Δεκεμβρίου 2020 (εκτός από την αναλογία του Δεκέμβρη η οποία θα καταβληθεί τον Ιανουάριο του 2021).

Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Ξάνθης

Σχετικά άρθρα

Ανακοίνωση του Κ.Κ.Ε.(μ-λ) Ξάνθης

Super User

Το Κ.Κ.Ε. για τις βάσεις εισαγωγής σε Α.Ε.Ι.-Τ.Ε.Ι.

Super User

Κάλεσμα της Κ.Ε.Ε.Ρ.Φ.Α. Ξάνθης

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies