INDEXANTHI.GR
Πολιτική

Το Κ.Κ.Ε.(μ-λ) Ξάνθης για την καραντίνα στον Εχίνο

Οι πρόσφατες εξελίξεις με την πανδημία του κορονοϊού και την ολική καραντίνα που επιβλήθηκε στον Εχίνο, φέρνουν στην επιφάνεια τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ζει η μειονότητα.

Στην Ξάνθη, την πιο φτωχή περιοχή της χώρας, είναι δεδομένο ότι η μειονότητα μαστίζεται από την ακραία φτώχεια, πλήττεται από την ανεργία, της στερείται το δικαίωμα σε αξιοπρεπή διαβίωση. Συνέπεια αυτών είναι τα υπεράριθμα καραβάνια της μετανάστευσης σε χώρες της Ευρώπης, σε αναζήτηση δουλειάς που να εξασφαλίζει τα βασικά. Με βάση την παύση πολλών εργασιακών δραστηριοτήτων και στο εξωτερικό, η μειονότητα αναγκάστηκε να επιστρέψει στους τόπους κατοικίας της. Και βέβαια, όπως όλοι συνηγορούν σε αυτό (ακόμα και τα Μ.Μ.Ε.), δεν έγινε απολύτως κανένας έλεγχος για την υγεία όσων επέστρεψαν, κανένα μέτρο δεν πάρθηκε που να διασφαλίζει την έγκαιρη διάγνωση και την αποτροπή εξάπλωσης του κορονοϊού.

Ξέρει βέβαια πολύ καλά η κυβέρνηση ότι η εύκολη λύση είναι να ρίξει την ευθύνη σε όσους ταξίδεψαν πίσω στα σπίτια τους. Η ίδια όμως φέρει ακέραια την πολιτική ευθύνη για τον τρόπο επαναπατρισμού τους και για τη μη λήψη των απαραίτητων μέτρων προστασίας.

Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η μειονότητα αναγκάζεται να μεταναστεύσει κατά χιλιάδες (ως 3.000 υπολογίζονται μέχρι στιγμής μόνο οι επαναπατρισθέντες) για να γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης στα σύγχρονα εργασιακά κάτεργα της «πολιτισμένης» και «αλληλέγγυας» Ευρώπης. Που αναγκάζεται να κάνει τις πιο σκληρές δουλειές με ελάχιστα δικαιώματα. Στα ναυπηγεία, στην αμμοβολή, στις κατασκευές, στα εργοστάσια, εργάζονται κατά χιλιάδες οι άνθρωποι της μειονότητας. Σε δουλειές για λίγους μήνες το χρόνο, και μετά ξανά στην κόλαση της ανεργίας. Τα αφεντικά τούς αντιμετωπίζουν κυριολεκτικά σαν εργαλεία, καλώντας τους να δουλέψουν όταν, όποτε, και για όσο τους χρειάζονται. Και όλα αυτά μακριά από τα σπίτια και τις οικογένειες τους που μένουν πίσω στην Ελλάδα.

Σε αυτούς τους ανθρώπους λοιπόν δεν γίνεται να κουνάει κανείς το δάχτυλο. Δεν θα γίνουν ανεκτές κατηγορίες προς τη μειονότητα για την εξάπλωση του κορονοϊού. Ειδικά όταν αυτό που τους περιμένει πίσω στα σπίτια τους είναι η συμβίωση με όλη την οικογένεια, με ευπαθείς ομάδες, ηλικιωμένους, άρρωστους κ.α. Ξέρουμε ότι η «πολυτέλεια» για ξεχωριστούς χώρους στα φτωχόσπιτα της μειονότητας δύσκολα υπάρχει. Ξέρουμε επίσης ότι η καραντίνα και ο κατ’ οίκον περιορισμός δεν επαρκεί. Για αυτό το λόγο απαιτούμε άμεσα:

  • Μαζικά και δωρεάν τεστ διάγνωσης
  • Μέτρα προστασίας για όλους
  • Ίση, πλήρης και δωρεάν περίθαλψη για όλο το λαό
  • Προσλήψεις γιατρών και υγειονομικού προσωπικού σε όλες τις δομές υγείας
  • Να ανοίξουν κλίνες Μ.Ε.Θ. Πλήρης κάλυψη των αναγκών σε υγειονομικό εξοπλισμό.

Σχετικά άρθρα

Ανακοίνωση-σχόλιο του ΣυΡιζΑ Ξάνθης

Super User

Διαμαρτυρία της Π.Α.Σ.Ε.Β.Ε. Ξάνθης και υπόμνημα στην εφορία

Super User

Το συλλαλητήριο του ΠΑΜε

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies