INDEXANTHI.GR
Πολιτική

Το Κ.Κ.Ε.(μ-λ) Ξάνθης για τις ανεμογεννήτριες στον Λειβαδίτη

Όχι ανεμογεννήτριες στον Λειβαδίτη – Με μαζικό αγώνα να ανατρέψουμε τα σχέδιά τους.

Ένα πρωτόγνωρο περιβαλλοντικό έγκλημα σχεδιάζεται στην περιοχή μας. Γιατί πως αλλιώς να χαρακτηριστεί το σχέδιο εγκατάστασης αιολικού πάρκου με 16 ανεμογεννήτριες ύψους 230 μέτρων στο Λειβαδίτη, στην περιοχή περιμετρικά του οικισμού και του ομώνυμου καταρράκτη, μέσα μάλιστα στο Εθνικό Πάρκο της Οροσειράς της Ροδόπης. Η αδειοδότηση της από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας θα σηματοδοτήσει μια άνευ προηγουμένου λεηλασία του φυσικού μας πλούτου, σε μια περιοχή που θεωρητικά ανήκει στο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών Natura 2000. Παράλληλα, εκκρεμεί η αδειοδότηση εγκατάστασης αιολικών πάρκων και σε άλλα σημεία της περιοχής μας, όπως για παράδειγμα στο Αχλαδόβουνο (Τσαλ).

Τα παραπάνω είναι απόρροια της «απλούστευσης» των διαδικασιών για τη χωροθέτηση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας που προωθεί η κυβέρνηση, μέσω των πρόσφατων νομοθετικών της ρυθμίσεων, κατόπιν και των ευρωπαϊκών εντολών. Ενδεικτικό της έντονης κινητικότητας του ξένου και ντόπιου κεφαλαίου στον τομέα αυτό είναι ότι μόνο μέσα στο Φεβρουάριο έχουν κατατεθεί περίπου 500 αιτήσεις σε όλη τη χώρα, ενώ σε πολλές περιπτώσεις δεν απαιτείται ούτε καν Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Η λεγόμενη «πράσινη» ανάπτυξη αποτελεί ουσιαστικά ένα νέο πεδίο κερδοφορίας για το κεφάλαιο (μεγάλη η δραστηριοποίηση του γερμανικού κεφαλαίου στο χώρο αυτό), με πρόσχημα την απολιγνιτοποίηση της χώρας και τη στροφή σε «καθαρές» μορφές ενέργειας. Προσφέρονται έτσι ολόκληρες περιοχές στο βωμό της «πράσινης» ανάπτυξης, που τελικά λεηλατεί τη φύση και ξεπουλά τη δημόσια γη. Προχωρούν έτσι τα σχέδια ιδιωτικοποίησης της ενέργειας και βαθαίνει η ιμπεριαλιστική εξάρτηση της χώρας.

Τις συνέπειες της ιδιωτικοποίησης της ενέργειας τις βιώνουμε όλοι τα τελευταία χρόνια. Με την επέκταση των ιδιωτικών εταιρειών παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, η τιμή του έχει αυξηθεί κατακόρυφα, φορτώνοντας κι άλλα βάρη στις λαϊκές οικογένειες. Η ενεργειακή φτώχεια επεκτείνεται, με πολλά νοικοκυριά να αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους, να διακανονίζουν διαρκώς τα χρέη τους ή απλά να τους κόβεται το ρεύμα. Από την άλλη μεριά, ο δημόσιος πλούτος βγαίνει στο σφυρί, με επενδυτές-κοράκια να μισθώνουν εκτάσεις για την εγκατάσταση αιολικών πάρκων, σταθμών, πυλώνων κ.α., προκαλώντας ανεπανόρθωτες ζημιές στο φυσικό περιβάλλον.

Πρέπει να έχουμε ξεκάθαρο πως μόνο ο μαζικός και ανυποχώρητος αγώνας μπορεί να βάλει φρένο στα σχέδια τους. Όπως το καλοκαίρι του 2019, που χιλιάδες Ξανθιώτες κινητοποιήθηκαν και κατάφεραν να παγώσουν τα σχέδια για την ασφαλτόστρωση του δασικού δρόμου της Θηλιάς. Έτσι και τώρα, πρέπει άμεσα και μαζικά να βγούμε στο δρόμο απαιτώντας τη μη υλοποίηση των καταστροφικών αυτών «επενδύσεων». Λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα αυτοπροστασίας, δεν πρέπει να τους αφήσουμε να λεηλατήσουν τη φύση γύρω μας. Οι μεγάλες κινητοποιήσεις στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις, ενάντια στην καταστολή και την κρατική τρομοκρατία, αποδεικνύουν ότι ο λαός και η νεολαία δεν θα αποδεχτούν αδιαμαρτύρητα την ολομέτωπη επίθεση που διεξάγει η κυβέρνηση και το σύστημα. 

Όσο αυτοί θα κάνουν την πανδημία ευκαιρία για να υλοποιήσουν τα σχέδια λεηλασίας και ξεπουλήματος του τόπου μας, τόσο εμείς να βγαίνουμε στο δρόμο διεκδικώντας το δίκιο μας!

Σχετικά άρθρα

Κάλεσμα της Γραμματείας Ξάνθης του ΠΑΜε

Super User

Νέο μαρξιστικό forum την Παρασκευή

Super User

Για τις δηλώσεις του Δημήτρη Καμμένου

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies