INDEXANTHI.GR
Κόσμος

Το μυστηριώδες ταξίδι του ρωσικού πυρηνικού υποβρυχίου «Belgorod» και το τέλος του κόσμου

Κάθε εμφάνιση του ρωσικού πυρηνοκίνητου υποβρύχιου «Belgorod» προκαλεί φόβο στη Δύση. Πρόκειται για ένα τρομακτικό υποβρύχιο, μήκους 184 μέτρων και πλάτος 18,2 μέτρων, με εκτόπισμα πάνω από 14.700 τόνους.

Το «Belgorod» μπορεί να φτάσει σε βάθος 520 μέτρων και να παραμείνει κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας έως και για τέσσερις μήνες. «Φιλοξενεί» μάλιστα πυρηνικά μίνι-υποβρύχια για τη διεξαγωγή μυστικών επιχειρήσεων σε βαθιά νερά. Αυτά τα μίνι-υποβρύχια κατηγορίας «Paltus» μπορούν να στοχεύουν υποθαλάσσιες υποδομές, όπως ποντισμένα καλώδια.

Τροφοδοτούμενο από δύο πυρηνικούς αντιδραστήρες, το «Belgorod» είναι μεγαλύτερο από τα πυρηνικά υποβρύχια κλάσης Οχάιο του Αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού. Μπορεί να αναπτύξει μάλιστα ταχύτητες άνω των 32 κόμβων.

Το όπλο του τέλους του κόσμου

Καμάρι του Πολεμικού Ναυτικού της Μόσχας, το «Belgorod» μεταφέρει τον «Ποσειδώνα», ένα από τα πιο τρομακτικά οπλικά συστήματα στη γη. Χαρακτηρίζεται μάλιστα ως «το όπλο του τέλους του κόσμου». Είναι μια αυτόνομη πυρηνική τορπίλη που μπορεί να «πλημμυρίσει παράκτιες πόλεις στις Ηνωμένες Πολιτείες με ραδιενεργά τσουνάμι», όπως λένε οι αναλυτές του Πενταγώνου. Η ισχύς της πυρηνικής κεφαλής του θα μπορούσε να φτάσει τους δύο μεγατόνους, δηλαδή εκατό φορές μεγαλύτερη από τη βόμβα της Χιροσίμα η οποία ήταν περίπου δεκαπέντε κιλοτόνων, και περισσότερο από δέκα φορές μεγαλύτερη από την τελευταία έκδοση της πυρηνικής βόμβας B61 που αναπτύχθηκε από τις Η.Π.Α. Η τορπίλη «Ποσειδώνας» είναι κατασκευασμένη από τιτάνιο, ώστε να αντέχει στην πίεση σε ακραία βάθη. Η τορπίλη εκτιμάται ότι έχει τελική ταχύτητα πάνω από πενήντα μίλια την ώρα, κάτι που την καθιστά δύο φορές πιο γρήγορη από ένα συμβατικό υποβρύχιο και πολύ πιο δύσκολο να εντοπιστεί.

Το «Belgorod» μπορεί να μεταφέρει έως και οκτώ πυρηνικές τορπίλες «Poseidon», ικανές να παρακάμψουν την άμυνα μιας στρατιωτικής δύναμης όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, ακόμη και να παραμείνουν σε ετοιμότητα στα βάθη του ωκεανού για να χτυπήσουν αυτόνομα όταν απαιτείται.

Πυρηνικό τσουνάμι

Αυτή η πυρηνική τορπίλη θα μπορούσε να πνίξει το Ηνωμένο Βασίλειο κάτω από ένα παλιρροϊκό κύμα ραδιενεργού θαλασσινού νερού μήκους πεντακοσίων μέτρων, όπως έγραψε η «Wall Street Journal». Πρόκειται ουσιαστικά για ένα υποβρύχιο πυρηνικό drone που έχει μήκος περίπου είκοσι μέτρα, βεληνεκές τουλάχιστον δέκα χιλιόμετρα και μπορεί να φτάσει τα χίλια μέτρα βάθος. «Πρόκειται για μια τορπίλη που έχει εξαιρετικά μεγάλη εμβέλεια, μπορεί να ταξιδέψει με μεγάλη ταχύτητα και να προκαλέσει τεράστιες καταστροφές σε μια παράκτια περιοχή» λέει ο Ντέιβιντ Χάμπλινγκ, ένας δημοσιογράφος τεχνολογίας που ειδικεύεται στην άμυνα και έχει γράψει ένα βιβλίο για τα drones.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η Ρωσία δεν έχει ακόμη δοκιμάσει επιτυχώς αυτό το οπλικό σύστημα, αλλά αν ανακοινωθεί ή εντοπιστεί, θα αυξήσει περαιτέρω την ένταση ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και τη Μόσχα.

πηγή

Σχετικά άρθρα

Διαμαρτυρίες και επεισόδια με νεκρούς στο Σουδάν

Super User

Η ετήσια έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας

Super User

Εγκρίθηκε το ευρωπαϊκό διατροφικό πρόγραμμα για τα σχολεία

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies