INDEXANTHI.GR
Πολιτισμός

Το νέο πολιτιστικό ημερολόγιο-πρόγραμμα της Φ.Ε.Ξ.

“Ένα χρόνο μετά, εν μέσω μιας πανδημίας και ύστερα από αρκετά ακόμη γεγονότα, εδώ είμαστε και πάλι! Κάποιοι από σας γίνατε πράγματι οι παρατηρητικοί ταξιδιώτες του τόμου Ι, βλέποντας την Ξάνθη με άλλα μάτια. Ακολουθήσατε διαδρομές, ακούσατε μουσικές, απολαύσατε χρώματα και μυρωδιές που πρωτύτερα περνούσαν σχεδόν ανεπαισθήτως μπροστά σας και σβήνονταν από τον ορίζοντά σας. Ακόμη, διαβάσατε άρθρα, παρακολουθήσατε εκδηλώσεις και παρουσιάσεις που σχεδιάσαμε για εσάς μέσα στο 2020. Ο καθένας και η καθεμιά σας σχημάτισε μια μοναδική προσωπική εκδοχή της πόλης, με διάθεση άλλοτε νοσταλγική και ρομαντική και άλλοτε ειρωνική και χιουμοριστική. Κι αυτό ήταν μόνο η αρχή! Πριν προχωρήσουμε όμως στη συνέχεια, είναι σημαντικό να έχουμε υπόψη μας πως η τριετία 2019-2021 είναι μια περίοδος ιδιαίτερα συμβολική και σημαντική τόσο σε τοπικό όσο και εθνικό επίπεδο.

Έχουμε ετοιμάσει για εσάς ένα ψηφιδωτό του τελευταίου μισού αιώνα της Ξάνθης. Μέσα από φωτογραφικό υλικό, φράσεις σε βιτρίνες, συνθήματα σε τοίχους και γκράφιτι αποκαλύπτεται με “φυσικό” τρόπο το κοινωνικοπολιτικό γίγνεσθαι μιας ολόκληρης πόλης. Ανατρέχοντας κατευθείαν στις άμεσες πηγές και αποδελτιώνοντας κείμενα και συνεντεύξεις, αναδεικνύουμε την άποψη των ξανθιωτών για την Ξάνθη και όχι απλά έναν τουριστικό οδηγό. Θα συναντήσετε ατάκες που ακούσαμε στην πόλη τις προηγούμενες δεκαετίες. Ατάκες που άλλοτε απλά τις αντιγράψαμε, άλλοτε τις τροποποιήσαμε, ενώ αρκετές γεννήθηκαν μέσα σε ειδικές περιστάσεις.

Σε έναν κόσμο που διαρκώς αλλάζει είναι σημαντικό κάθε ταξιδευτής να θυμάται δύο πράγματα. Το πρώτο συνδέεται με την ιστορία. Εάν ξέρεις τις ρίζες σου, έχεις ένα σημείο στήριξης σταθερό, στο οποίο να πατήσεις για να ξεκινήσεις το δικό σου ταξίδι, τη δική σου εξερεύνηση. Ειδικά στην περίπτωση της Ξάνθης, η τριετία 2019-2020 είναι μια ευκαιρία υπενθύμισης της “αρμονικής διαφορετικότητας” που χαρακτήριζε και χαρακτηρίζει τον τόπο μας, λόγω των συγκεκριμένων ιστορικών συνθηκών και περιστάσεων που μελετάμε. Το δεύτερο έχει να κάνει με τον προορισμό. Με άλλα λόγια, δεν αρκεί να ξέρεις μόνο από πού ξεκίνησες αλλά και πού θέλεις να φτάσεις, ποιος ή ποιοι είναι οι στόχοι σου. Οι δύο τόμοι που έχεις στα χέρια σου είναι για εμάς μια αφορμή όχι μόνο να κοιτάξουμε μισό αιώνα πίσω, αλλά κυρίως να οραματιστούμε το πού θέλουμε να πάμε μισό αιώνα μετά. Ακούγεται αυτό το όραμα σαν σενάριο επιστημονικής φαντασίας, θα πείτε. Κι όμως η οραματική φαντασία έχει τη δύναμη να πραγματοποιεί άλμα πιο γρήγορο από τη φθορά, κι ως εκ τούτου μας δίνει στο παρόν που ζούμε μια πρόγευση του γεμάτου δυνατότητες μέλλοντος της πόλης μας”.

1970 – 2021, επιστροφή στο μέλλον λοιπόν! – Από το εισαγωγικό σημείωμα «Αντί προλόγου».

Το πολιτιστικό πρόγραμμα, με την μορφή ημερολόγιου περιλαμβάνει και προτείνει ακόμη:

 • Ξάνθη 2020-21 έτσι όπως την είδαν…
 • Πανηγύρεις, κουρμπάνια, μπαϊράμια, γιορτές και δρώμενα
 • Πολιτιστικές εκδηλώσεις (περίπου τριακόσιες εκδηλώσεις τον χρόνο)
 • Εκπαιδευτικές δράσεις – εκπαιδευτικά προγράμματα του μουσείου
 • Φεστιβάλ – Τέσσερα μουσικά και επτά κινηματογραφικά
 • Ημερολόγιο για την καθημερινή παρακολούθηση των πολιτιστικών δράσεων
 • Πληροφορίες – ενημερωτικά στοιχεία της Ξάνθης – Μ.Μ.Ε. – φορείς κ.α.

Αναζητήστε το. Κυκλοφορεί στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης. Έγχρωμο. Σύνολο σελίδων:256. Τιμή 4€ ή 10€ τα τρία τεμάχια.

Μελετήσαμε τα προηγούμενα χρόνια μέσα από τις θεματικές την Ξάνθη ως: 2014 – χώρος μνήμη

 • 2015 – ανθρωπογεωγραφίες
 • 2016 – πολιτιστικά δίκτυα
 • 2017 – πόλις
 • 2018 – λαϊκός πολιτισμός
 • 2019 – Ξάνθη ελεύθερη 1919 – 2019.

Σχετικά άρθρα

9ο Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου στην Ξάνθη

Super User

Η καθαρή Δευτέρα στον δήμο Ξάνθης

Super User

“David wants to fly” η αποψινή προβολή της Φ.Ε.Ξ.

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies