INDEXANTHI.GR
Πολιτισμός

Το πρόγραμμα εκδηλώσεων των Θρακικών Λαογραφικών Εορτών

Κυριακή 28 Φεβρουαρίου, ώρα 12.00

Διαδικτυακά στη σελίδα facebook.com/kentropolitismouxanthis: Έναρξη και χαιρετισμός του δημάρχου Ξάνθης Μανώλη Τσέπελη.

Θα ακολουθήσει το καρναβαλικό μήνυμα των συλλόγων.

Κυριακή 28 Φεβρουαρίου, ώρα 19.00

Διαδικτυακά στη σελίδα facebook.com/kentropolitismouxanthis: Ομιλία του φιλόλογου – συγγραφέα – ποιητή Θανάση Μουσόπουλου «Ο Διόνυσος και οι Θρακικές Λαογραφικές Γιορτές».

Στη βάση και ουσία των Θρακικών Λαογραφικών Γιορτών που τελούνται στην Ξάνθη από το 1966, συναιρώντας αγροτικά έθιμα και αστικές τελετές με τη λαϊκή ψυχή της Θράκης στο προσκήνιο, βρίσκεται ο Διόνυσος. Από την προϊστορική Θράκη και την αρχαιοελληνική μυθολογία ο Διόνυσος, σύμβολο της γέννησης, της παρακμής αλλά και της ακμής της φύσης, θεός του κρασιού και του αμπελιού, θεός των λαϊκών δυνάμεων και του γλεντιού, από τη Θράκη ξάπλωσε σ’ ολόκληρη την Ελλάδα ξέφρενα διονυσιακά τραγούδια και γλέντια. Ο Διόνυσος αντάμα με τον Ορφέα εδώ και χιλιάδες χρόνια μεταμφιέζεται σε χαρά και δημιουργία.

Κυριακή 7 Μαρτίου, ώρα 13.00

Διαδικτυακά στη σελίδα facebook.com/kentropolitismouxanthis: Καρναβαλικό μήνυμα των σχολείων.

Κυριακή 7 Μαρτίου, ώρα 19.00

Ζωντανή μετάδοση από τη σελίδα facebook.com/kentropolitismouxanthis: Διάλεξη: “Η συμβολή των «Θρακικών Χρονικών» στην ανάπτυξη των Λαογραφικών Εορτών της Ξάνθης“. Προλογίζει ο Δρ. Θανάσης Β. Κούγκουλος, ΕΔιΠ τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας Δ.Π.Θ. Ομιλήτρια: Ζωή Ντάφου, φιλόλογος Δ.Ε. – μεταπτυχιακή φοιτήτρια τμήματος Ιστορίας- Εθνολογίας. Συντονίζει ο Δημήτρης Γκαγκαλίδης, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Κέντρου Πολιτισμού Δήμου Ξάνθης.

Στην εκδήλωση παρουσιάζεται ο ρόλος του συγγραφέα Στέφανου Ιωαννίδη ως επιφανούς ανθρώπου της πνευματικής ζωής της Ξάνθης και ιδρυτικού μέλους και προέδρου της Φ.Ε.Ξ., στην προαγωγή της λαογραφικής έρευνας του τοπικού πολιτισμού. Τονίζεται η καθοριστική συνεισφορά του από το 1966 και μέχρι το τέλος της ζωής του, στην ίδρυση και λειτουργία του Λαογραφικού Μουσείου Ξάνθης και στη δημιουργία και ανάπτυξη του θεσμού των Λαογραφικών Εορτών της πόλης. Παράλληλα, υπογραμμίζεται η συμβολή του περιοδικού “Θρακικά Χρονικά“, που ο Στέφανος Ιωαννίδης εξέδιδε για πάνω από τριάντα χρόνια, στην ανάδειξη του λαογραφικού πλούτου της Ξάνθης και γενικότερα της Θράκης, μέσα από σημαντικές λαογραφικές μελέτες από αξιόλογους συνεργάτες του περιοδικού. Επιπλέον, με τα ειδικά αφιερώματα που επιμελήθηκε ο Ιωαννίδης, το ανάλογο συγγραφικό του έργο, τις ομιλίες-διαλέξεις του και τις συνεντεύξεις του με θέμα τη λαογραφία του τόπου του, αναδεικνύεται η σχέση με τον λαϊκό πολιτισμό ως δεσπόζουσα επιλογή των ξανθιωτών. Το υλικό των “Θρακικών Χρονικών” συνιστά πολύτιμη πηγή που οφείλει να ερευνηθεί και να εκτιμηθεί από τους μελετητές. Τα “Θρακικά Χρονικά” είναι ένα εξέχον παράδειγμα τοπικού περιοδικού που προώθησε και φανέρωσε σε πανελλήνια κλίμακα το πολυπολιτισμικό πρόσωπο της Ξάνθης.

Δευτέρα 8 Μαρτίου, πλατεία Διοικητηρίου

Ανάρτηση των καρναβαλικών μασκών που κατασκεύασαν οι μαθητές των σχολείων.

Δευτέρα 8 Μαρτίου, πλατεία Δημοκρατίας και κεντρικοί δρόμοι της πόλης

Μουσικό εμβόλιο“. Μουσικό εμβόλιο… αντίδοτο προτείνουν γνωστοί djs. Κέντρο μουσικού εμβολιασμού η κεντρική πλατεία, πάντα με μάσκα και ας είναι η λάθος μάσκα. Τους μουσικούς εμβολιασμούς επιμελούνται οι:

  • Δευτέρα, 18.00-20.30: Ηλίας Κατερτζής
  • Τρίτη, 18.00-20.30: Μιχάλης Κωτούλας
  • Τετάρτη, 18.00-20.30: Giovani
  • Πέμπτη, 18.00-20.30: Andreas Pap
  • Παρασκευή, 18.00-20.30: Anonymous
  • Σάββατο, 18.00-20.30: Δημήτρης Dinosaur Σταυρίδης
  • Κυριακή, 11.00-12.30: Μιχάλης Κωτούλας, 12.30-14.00:Anonymous, 14.00-15.30: Ηλίας Κατερτζής, 15.30-17.00: Andreas Pap, 17.00-20.00: Giovani, Νίκος Ιγνατιάδης, Δημήτρης Dinosaur Σταυρίδης.

Τετάρτη 10 Μαρτίου, ώρα 11.00

Συναυλία από το Παράρτημα Ατόμων με Αναπηρία Ξάνθης.

Ο Άγγελος Δήμου θα ταξιδέψει με τον δικό του μοναδικό τρόπο σε μια λαϊκή συναυλία με ποπ διάθεση αλλά και στιγμές «stand up comedy» και μιμήσεων.

Πέμπτη 11 Μαρτίου, ώρα 12.00

Ανοιχτή ραδιοφωνική συζήτηση «Αγάπη και έρωτας» από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Φοιτητών Ξάνθης «Γέφυρα» – Δημοτικό Ραδιόφωνο Ξάνθης «Όμορφη Πόλη 89,9».

Σε τέσσερις συνεχόμενες εκπομπές, οι ραδιοφωνικοί παραγωγοί του “Underground Radio” μαζί με τους αρθρογράφους του “Gum Magazine“, μέσα από μουσικές και συγγραφικές αναζητήσεις αντίστοιχα, προσπαθούν να θέσουν ερωτήσεις και να ανοίξουν μία μεγάλη και ανοιχτή συζήτηση γύρω από την αγάπη και τον έρωτα, σε κάθε τους μορφή και έκφανση. Οι εκπομπές που θα πραγματοποιηθούν θα έχουν ως άξονα κείμενα τα οποία θα έχουν γραφτεί από την ομάδα περιοδικού του “Gum” και θα πλαισιώνονται μουσικά από τους ραδιοφωνικούς παραγωγούς του “Underground Radio”.

Συντελεστές: Μερόπη-Ελένη Γκαβογιάννη, Λαμπρινή Δούκα, Φίλιππος Ήλτσιου, Νίκος Νότας, Βαγγέλης Καπλάνης, Ξένια Παραστατίδου, Γιώργος Μελίτος, Γιώργος Πραχαλιάς, Ξανθή Χρυσαφίδου, Στέλιος Καφαλτής, Δέσποινα Παναγιωτίδη, Θανάσης Σένδρος. Ανταπόκριση στα social media του συλλόγου και φωτογραφία: Ελένη Θεοχάρη.

Πέμπτη 11 Μαρτίου, ώρα 19.30

Μουσική παράσταση, ζωντανή μετάδοση από τη σελίδα facebook.com/kentropolitismouxanthis – Πολιτιστικός Σύλλογος Φοιτητών Ξάνθης «Γέφυρα»: “Ο Καραγκιόζης και ο κορονοϊός“.

Θεατρικό έργο όπου μέσω της δραματουργίας ένας αγαπημένος χαρακτήρας που είναι και συνυφασμένος με την ελληνική λαογραφία, ο Καραγκιόζης, παρουσιάζεται να προσπαθεί να ανταπεξέλθει σε μία σύγχρονη συνθήκη, αυτή της μάχης κατά του κορονοϊού. Σε αυτή την περιπέτειά του, το τέρας Κορονοϊός τρομοκρατεί τους χαρακτήρες, ενώ ο Καραγκιόζης προσπαθεί απεγνωσμένα να τηρήσει διάφορα μέτρα προστασίας και να βρει τον τρόπο με τον οποίο θα ηττηθεί το τέρας. Την παράσταση πλαισιώνει μουσικά ζωντανά η μουσική ομάδα του συλλόγου, ενώ τα σκηνικά επιμελείται η ομάδα εικαστικών.

Μουσική ομάδα: Υρώ Ζερβούδη – φωνητικά, Βασίλης Τσιακούλιας – μπάσο, Γιώργος Τζέτζης – ακορντεόν, Δημήτρης Ιωαννίδης – πλήκτρα, Χρήστος Κότσης και Νίκος Φραγκούλης – κρουστά, Βαγγέλης Νικολαϊδης, Κωνσταντίνος Χωλίδης και Κωνσταντίνος Δημάκης – κιθάρες. Θεατρική ομάδα: Χρήστος Καμάρης, Αναστασία Πουτουρίδου, Ειρήνη Αλεξανδρίδου , Νίκος Λούκας, Αλέξανδρος Ασκεπίδης, Νίκος Ζευγώλης. Ομάδα Εικαστικών: Μαρία Μαλιακα, Μίνα Σωτηρόπουλου, Σμαράγδα Μανωλοπούλου, Χριστίνα Τζίκα.

Παρασκευή 12 Μαρτίου, ώρα 21.00

Συναυλία των “Underhill West” σε ζωντανή μετάδοση από τη σελίδα facebook.com/kentropolitismouxanthis.

Οι Underhill West σε ζωντανή μετάδοση από το δημοτικό αμφιθέατρο θα παρουσιάσουν μία εκρηκτική συναυλία γεμάτη disco ρυθμούς, 90’s νοσταλγία και rock ‘n’ roll vibe!

Κυριακή 14 Μαρτίου, ώρα 10.00-18.00

Εθελοντική καρναβαλική αιμοδοσία στο Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης.

Φοράμε την καρναβαλική μας στολή και δίνουμε αίμα σε μια διαφορετική αποκριάτικη Κυριακή. Σε συνεργασία με τον Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών «Αγάπη» και την κινητή μονάδα αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου «Γεώργιος Παπανικολάου».

Κυριακή 14 Μαρτίου, ώρα 19.00

Διαδικτυακά από τη σελίδα facebook.com/kentropolitismouxanthis το κάψιμο του «Τζάρου».

Κυριακή 14 Μαρτίου, ώρα 19.30

Μπαλκόνια, ταράτσες: Παρουσίαση πυροτεχνημάτων.

Σημειώσεις:

  • Στο φουαγιέ του δημοτικού αμφιθεάτρου λειτουργεί ως τις 12 Μαρτίου έκθεση αφίσας και φωτογραφίας των Θρακικών Λαογραφικών Εορτών – Ξανθιώτικο Καρναβάλι.
  • Οι συμμετέχοντες στις δράσεις υποβάλλονται σε διαγνωστικά τεστ και τηρούνται τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό.

Σχετικά άρθρα

Εικαστικά, κινηματογράφος και θέατρο στη Φ.Ε.Ξ.

Super User

“All that music festival” από τη Φ.Ε.Ξ.

Super User

Ο Βαγγέλης Ραπτόπουλος στο “Δύο”

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies