INDEXANTHI.GR
Πολιτισμός

Το πρόγραμμα της Φ.Ε.Ξ. στη διάρκεια των Θ.Λ.Ε.

Παραθέτουμε το πρόγραμμα των πολυποίκιλων εκδηλώσεων που διοργανώνει η Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης στο διάστημα των Θρακικών Λαογραφικών Εορτών – Καρναβάλι Ξάνθης 2020, από τις 14 ως τις 29 Φεβρουαρίου:

Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου και καθ’ όλη τη διάρκεια των Θ.Λ.Ε.

 • 10.00 στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης: “Αποκριές και στο μουσείο – Γνωριμία με τη νεότερη ιστορία της πόλης“. Τρίτη μέχρι και Κυριακή 09.30-14.30, είσοδος 2€, μαθητικό 1€
 • 20.00 στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης: Παρουσίαση και έκθεση με θέμα “Έλληνες βλαχόφωνοι στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη“. Με αφορμή την ψηφιοποίηση του αρχείου και το υπό έκδοση βιβλίο της Χαρίκλειας-Σταματίας Ι. Μαργαριτοπούλου, το μουσείο θα παρουσιάσει τον κύκλο εργασιών και τη σπουδαιότητά του. Καθ’ όλη τη διάρκεια των εορτών θα λειτουργεί έκθεση αρχειακού υλικού.

Σάββατο 15 Φεβρουαρίου

 • 20.00 στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης: “Νύχτα στο μουσείο“. Πρόγραμμα για όλες τις τάξεις του δημοτικού και την πρώτη γυμνασίου. Διάρκεια: Από τις 20.00 ως τις 10.00 της επομένης. Αριθμός παιδιών ανά πρόγραμμα: ως 22. Κόστος: 13€ ανά μαθητή με βραδινό και πρωινό

Κυριακή 16 Φεβρουαρίου και καθ’ όλη τη διάρκεια των Θ.Λ.Ε.

 • 09.00 – παλιά πόλη: “Ιστορικοί περίπατοι – Γνωριμία με την τοπική ιστορία“. Βόλτες στα σοκάκια της παλιά πόλης και στο Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης. Μια βόλτα στα σοκάκια της παλιά πόλης με κατάληξη το Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης. Στη διάρκεια των περιπάτων αναπτύσσεται ένας διάλογος για την ιστορία, τις ιδιαίτερες τεχνικές, την εξέλιξη και την παρουσία κάθε μορφής τέχνης στο ανθρώπινο περιβάλλον. Στο μουσείο αφηγούμαστε στιγμές από τη νεότερη ιστορία της Ξάνθης. Ημερολόγια, μαρτυρίες, αντικείμενα, συνθέτουν ένα ενδιαφέρον σκηνικό. Συμμετοχή 2€ (συμπεριλαμβάνεται η είσοδος στο μουσείο).

Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου και καθ’ όλη τη διάρκεια των Θ.Λ.Ε.

 • 10.00 στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης: “Ιστορικοί περίπατοι – Ξάνθη, παλιά πόλη” για μαθητές. Γνωριμία με τη νεότερη ιστορία της πόλης. Το πρόγραμμα θα υλοποιείται μόνο μετά από συνεννόηση, όλες τις μέρες της εβδομάδας. Διάρκεια: Από 90 ως 120 λεπτά. Αριθμός παιδιών ανά πρόγραμμα: ως σαράντα. Κόστος προγράμματος: 2€ ανά μαθητή.

Τρίτη 18 Φεβρουαρίου και καθ’ όλη τη διάρκεια των Θ.Λ.Ε.

 • 10.00 στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης: “Από τη σκιά στο φως – Ι“. Η κινηματογραφική λέσχη της Φ.Ε.Ξ. παρουσιάζει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ταινία είναι μια αλήθεια που επαναλαμβάνεται 24 φορές το δευτερόλεπτο». Μέσα από τις θεματικές ενότητες έχουμε μια προσέγγιση στην ιστορία της τέχνης του κινηματογράφου: Σμιλεύοντας τον χρόνο. Η κινηματογραφική μηχανή και οι βασικές λειτουργίες της. Η γραμματική της κινηματογραφικής τέχνης Ι. Οι ταινίες και οι κινηματογραφιστές. Φιλμ-digital – Λησμονημένες μορφές δημιουργίας – σύγχρονες παραγωγές. Άλλο κοιτάζω κι άλλο βλέπω.

Τρίτη 18 Φεβρουαρίου

 • 20.00 στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης: «Ο μύθος του Ορφέα στη μεγάλη οθόνη». Η κινηματογραφική λέσχη της Φ.Ε.Ξ. έχει δημιουργήσει ένα αρχείο από ταινίες που οι δημιουργοί τους εμπνευστήκαν από το μύθο του Ορφέα. Από τα παρισινά καφέ του Jean Cocteau στον αμερικάνικο νότο του Tennessee Williams και από τη σκληρή Ελλάδα του Νίκου Νικολαΐδη στη Βραζιλία με τους ξέφρενους ρυθμούς του Marcel Camus.

Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου

 • 20.00 στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης: «Δύο-τρία πράγματα για τους παραδοσιακού χορούς». Το χορευτικό εργαστήρι της Φ.Ε.Ξ. θα παρουσιάσει στοιχεία για τη χορευτική παράδοση της περιοχής μας. Σύλλογοι, εργαστήρια και φεστιβάλ, που όχι μόνο διατήρησαν ζωντανή την παράδοση, αλλά συνεχίζει να είναι μέρος της καθημερινής ζωής.

Τσικνοπέμπτη 20 Φεβρουαρίου

 • 17.00 στο Σπίτι Πολιτισμού: «Νέες αποκριάτικες περιπέτειες Ι» – Bal d’ enfants με το παιδικό μουσικό θέατρο της Φ.Ε.Ξ. Μικροί παραμυθένιοι ήρωες σε μια αποκριάτικη ιστορία που συνέβη κάποτε, ίσως και εδώ, που καταλήγει σε ένα ξέφρενο bal d’ enfants. Σκηνοθεσία Βάνια Φίτσεβα. Γενική είσοδος 3€ με χυμό ή καφέ – οικονομική ενίσχυση του μουσείου. Περιορισμένος αριθμός θέσεων.

Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου και καθ’ όλη τη διάρκεια των Θ.Λ.Ε.

 • 10.00 στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης: “Φωτογραφία – «Κοιτάζω δεν σημαίνει απαραίτητα ότι βλέπω»“. Πρόγραμμα προσαρμοσμένο για τις τελευταίες τάξεις του δημοτικού και όλες του γυμνασίου. Κόστος: 2€ ανά μαθητή.

Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου

 • 17.00 στο Σπίτι Πολιτισμού: «Νέες αποκριάτικες περιπέτειες ΙΙ» – Bal d’ enfants με το παιδικό μουσικό θέατρο της Φ.Ε.Ξ. Γενική είσοδος 3€ με χυμό ή καφέ – οικονομική ενίσχυση του μουσείου. Περιορισμένος αριθμός θέσεων.
 • 18.30 στην πλατεία Ηρώων: «Ανθρώπινο ηχητικό γλυπτό». Η θεατρική ομάδα της Φ.Ε.Ξ. παρουσιάζει το έργο του Τάσου Τσεσμετζή σε σκηνοθεσία του Πασχάλη Ξανθόπουλου.

Σάββατο 22 Φεβρουαρίου

 • 17.00 στο Σπίτι Πολιτισμού: «Νέες αποκριάτικες περιπέτειες ΙΙ» – Bal d’ enfants με το παιδικό μουσικό θέατρο της Φ.Ε.Ξ. Γενική είσοδος 3€ με χυμό ή καφέ – οικονομική ενίσχυση του μουσείου. Περιορισμένος αριθμός θέσεων
 • 19.00 στο Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης: 10ο Φεστιβάλ Φωνητικών Συνόλων Παραδοσιακής Μουσικής. Το φεστιβάλ έχει σκοπό την παρουσίαση στο αστικό κοινό τραγουδιστικών τεχνικών και ηχοχρωμάτων που αναπτύσσονται στον ελληνικό χώρο ή στις ανά τον κόσμο ελληνικές κοινότητες και συνθέτουν τον ελληνικό μουσικό λαϊκό πολιτισμό.

Κυριακή 23 Φεβρουαρίου

 • 17.00 στο Σπίτι Πολιτισμού: “Νέες Αποκριάτικες περιπέτειες ΙV” – Bal d’ enfants με το παιδικό μουσικό θέατρο της Φ.Ε.Ξ. και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Νέων Κιμμέριων. Γενική είσοδος 3€ με χυμό ή καφέ – οικονομική ενίσχυση του μουσείου.
 • 22.00 στο Σπίτι Πολιτισμού: Party κρουστών και ballroom latin της Φ.Ε.Ξ.

Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου και καθ’ όλη τη διάρκεια των Θ.Λ.Ε.

 • 10.00 στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης: «Θράκη – Εκατό χρόνια ελεύθερη». Πρόγραμμα για όλες τις τάξεις δημοτικού και γυμνασίου για να γνωρίσουν οι μαθητές τη σημασία μιας συλλογής κι ενός αρχείου και να ανακαλύψουν την τοπική ιστορία μέσα από ημερολόγια, μαρτυρίες, αντικείμενα. Κόστος: δύο ευρώ ανά μαθητή.

Τρίτη 25 Φεβρουαρίου

 • 20.00 στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης: «Ο μύθος του Ορφέα στη μεγάλη οθόνη». Η κινηματογραφική λέσχη της Φ.Ε.Ξ. έχει δημιουργήσει ένα αρχείο από ταινίες που οι δημιουργοί τους εμπνευστήκαν από το μύθο του Ορφέα. Από τα παρισινά καφέ του Jean Cocteau στον αμερικάνικο νότο του Tennessee Williams και από τη σκληρή Ελλάδα του Νίκου Νικολαΐδη στη Βραζιλία με τους ξέφρενους ρυθμούς του Marcel Camus.

Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου

 • 20.00 στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης: «Δύο-τρία πράγματα για τους latin χορούς». Το εργαστήρι latin της ΦΕΞ θα παρουσιάσει τους latin χορούς.

Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου

 • 18.30 στην πλατεία Ηρώων: «Ανθρώπινο ηχητικό γλυπτό». Η θεατρική ομάδα της Φ.Ε.Ξ. παρουσιάζει το έργο του Τάσου Τσεσμετζή σε σκηνοθεσία του Πασχάλη Ξανθόπουλου
 • 21.00 στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης: “Κάτι παίζει και τις Πέμπτες στο μουσείο“. Προβολή ταινίας από τις κινηματογραφικές λέσχες της Ε.Λ.Μ.Ε. Ξάνθης και της Φ.Ε.Ξ.

Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου

 • 17.00 στο Σπίτι Πολιτισμού: «Νέες Αποκριάτικες περιπέτειες V» – Bal d’ enfants με το παιδικό μουσικό θέατρο της Φ.Ε.Ξ. Γενική είσοδος 3€ με χυμό ή καφέ – οικονομική ενίσχυση του μουσείου. Περιορισμένος αριθμός θέσεων
 • 19.00 στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης: Εργαστήρι ζωγραφικής και κατασκευής μάσκας Ι. Το εργαστήρι ζωγραφικής της Φ.Ε.Ξ. καλεί τους μικρούς φίλους να κατασκευάσουν και να ζωγραφίσουν τις μάσκες που θα φορέσουν στη μεγάλη παρέλαση της Κυριακής. Υπεύθυνη: Μαρκέτα Σπανού. Είσοδος μόνο με προσκλήσεις
 • 22.00 στο Σπίτι πολιτισμού: Carnival latin party. Το εργαστήρι latin της Φ.Ε.Ξ διοργανώνει party με πολύ κέφι και χορό και παρουσιάσεις από το σύνολο των μαθητών του.

Σάββατο 29 Φεβρουαρίου

 • 10.00 στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης: Εργαστήρι ζωγραφικής και κατασκευής μάσκας ΙΙ. Το εργαστήρι ζωγραφικής της Φ.Ε.Ξ. καλεί τους μικρούς φίλους να κατασκευάσουν και να ζωγραφίσουν τις μάσκες που θα φορέσουν στη μεγάλη παρέλαση της Κυριακής. Υπεύθυνη: Μαρκέτα Σπανού. Είσοδος μόνο με προσκλήσεις
 • 22.30 στο Σπίτι Πολιτισμού: “Color milonga – TangoAires“. Με το χορευτικό ζευγάρι από τα Ιωάννινα, Κατερίνα Χατζηπαντελή και Γιώργο Νίκου.

Σχετικά άρθρα

Ποντιακή θεατρική κωμωδία την Τετάρτη στον Πετεινό

Super User

Το Ι.Θ.Τ.Π. τιμά την παγκόσμια ημέρα κινηματογράφου

Super User

Απρίλιος στη Φ.Ε.Ξ.

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies