INDEXANTHI.GR
Διάφορα

Το 1ο φεστιβάλ πολυγλωσσίας και social media στην Ξάνθη

Περίληψη

Ο σεβασμός της γλωσσικής και πολιτιστικής πολυμορφίας αποτελεί βασική αρχή πάνω στην οποία στηρίζεται σήμερα το κοινό ευρωπαϊκό και πανανθρώπινο όραμα. Και αν θα μπορούσαμε να αποδώσουμε με ένα χρώμα κάθε στοιχείο του υλικού και άυλου πολιτισμού μας που εκφράζεται μέσα από τη γλώσσα, τότε η Ξάνθη είναι στ’ αλήθεια μια πόλη με χίλια χρώματα. Η πολυγλωσσία της πόλης και της ευρύτερης περιοχής της δεν περιορίζεται μόνο στις λέξεις, τις γλώσσες και τις διαλέκτους της, αλλά και σε ήχους, μουσικές, εικόνες, γεύσεις, αρχιτεκτονικές. Αισθήσεις, συγκινήσεις, αφηγήσεις συνθέτουν τον ζωντανό πολύχρωμο πίνακα της πολύγλωσσης Ξάνθης σήμερα. Η πόλη αλλά και η ευρύτερη περιοχή της Θράκης αποτελούν ένα success story συνύπαρξης και δημιουργικής πνοής ανθρώπων και πολιτισμών που αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση.

Στόχοι

Ο πρώτος στόχος του Φεστιβάλ είναι η προβολή της τοπικής πολυπολιτισμικότητας και πολυγλωσσίας αλλά και η ανάδειξη της Ξάνθης ως μιας πολύγλωσσης πόλης της Ευρώπης. Μέσα από τις δράσεις με τοπικά σχολεία και φορείς της κοινωνίας ενισχύεται η συνείδηση της πολύγλωσσης κοινότητας σε θέματα γλωσσών και πολιτισμού. Μάλιστα, μέσα από το ειδικό Εργαστήρι Γλωσσών, οι εκπαιδευτικοί που διδάσκουν γλωσσικά μαθήματα θα έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με καινοτόμες πρακτικές και μεθόδους ώστε να βελτιστοποιήσουν τη διδασκαλία τους. Ο δεύτερος στόχος είναι η εξοικείωση με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και την παραγωγή περιεχομένου. Μέσα από το ειδικό Εργαστήρι Social Media για ενήλικες, οι ενδιαφερόμενοι μαθαίνουν πώς να κάνουν δικό τους λογαριασμό και να παράγουν πρωτότυπο περιεχόμενο για να προβάλουν το έργο τους. Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης είναι βασικοί συνεργάτες, όπως και η δημοφιλής στην Ελλάδα και το εξωτερικό κοινότητα των Easy Greek.

Τοποθεσία

Φυσική έδρα όλων των εκδηλώσεων είναι το πιο εμβληματικό κτίριο της Παλιάς Πόλης, ο πολυχώρος σκέψης και τέχνης «Οικία Μάνου Χατζιδάκι». Πρόκειται για το αρχοντικό στο οποίο γεννήθηκε ο Μάνος Χατζιδάκις, που με το μουσικό του έργο και τον στοχασμό του ανέδειξε την παιδευτική αξία του ζωντανού πολύγλωσσου πολιτισμού.

Τι περιλαμβάνει και σε ποιους απευθύνεται

Το Φεστιβάλ περιλαμβάνει τους εξής βασικούς τομείς δράσης:

Σύντομες εισηγήσεις (θεωρία)

Δύο Εργαστήρια (πρακτική)

Εκπαιδευτικές δράσεις με Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια

Οι δράσεις απευθύνονται στη μαθητική κοινότητα της πόλης (μαθητές όλων των βαθμίδων και εκπαιδευτικοί),σε επαγγελματίες που ασχολούνται με τη διδασκαλία γλωσσών και με τον πολιτισμό, σε όσους ενδιαφέρονται για τη γλωσσική τεχνολογία και την ενασχόληση με τα social media και, τέλος, σε όλους τους φιλόμουσους συμπολίτες μας.

Μια πόλη χίλιες γλώσσες

“Εκπαίδευση, πολυγλωσσία και media: Το μέλλον αρχίζει εδώ!”

1η μέρα: Παρασκευή 20 Οκτωβρίου

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

9.30 πμ. -14.00 μμ.

A΄ ΜΕΡΟΣ

Εκπαιδευτικές Δράσεις

9.30 «Ο Κήπος των γλωσσών»

Προγραμματισμένη εκπαιδευτική δράση για μαθητές της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης

11.00 «Η γλώσσα, οι γλώσσες και τα Reels»

Προγραμματισμένη εκπαιδευτική δράση για μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

17.30 μμ. -21.00 μμ.

Β’ ΜΕΡΟΣ

Εργαστήρια & Παρουσιάσεις

17.00 «Εργαστήριο Social Media» για μαθητές

Δημιουργία και επεξεργασία βίντεο με το πρόγραμμα Cap-Cut για επίδοξους content creators!

*Η συμμετοχή γίνεται μόνο με κράτηση θέσης μέσω e-mail στο glossonauts@gmail.com

18.00 «Εργαστήριο Social Media» για ενήλικες

Τα social media είναι ιδανικά για να προβάλετε το έργο σας. Μάθετε να τα χρησιμοποιείτε με ευχέρεια και δημιουργικότητα. Ιδανικό για εκπαιδευτικούς και επαγγελματίες που θέλουν να προβάλουν το έργο τους online.

*Η συμμετοχή γίνεται μόνο με κράτηση θέσης μέσω e-mail στο: glossonauts@gmail.com

19.00 «Γλώσσες και διαδίκτυο: μία εργαλειοθήκη για εκπαιδευτικούς»

Παρουσίαση της Επίκουρης Καθηγήτριας κας. Αικατερίνης Μακρή [Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας] με θέμα την αξιοποίηση της εκπαιδευτικής τεχνολογίας εντός και εκτός της τάξης.

19.30 « Μαμά, μαμά θέλω να γίνω Youtuber! »

Παρουσίαση της ειδικής συμβούλου καριέρας κας, Παυλίδου Ελισσάβετ, με θέμα τις επαγγελματικές προοπτικές που ανοίγονται με τα social media αλλά και την πολυγλωσσία στην νέα εποχή. Η παρουσίαση αφορά τόσο μαθητές όσο και ενήλικες που αναζητούν το δικό τους δρόμο στην εύρεση και εκδίπλωση του ταλέντου τους.

20.00 « Easy Greek», το success story

Ο Δημήτρης και η Μαριλένα από το Easy Greek, το μεγαλύτερο κανάλι προώθησης της ελληνικής γλώσσας στο YouTube, παρουσιάζουν τη δουλειά τος και λύνουν τις απορίες του κοινού σχετικά με το τι σημαίνει να εργάζεσαι ως youtuber πλήρους απασχόλησης!

2η μέρα: Σάββατο 21 Οκτωβρίου

9.30 πμ. -14.00 μμ.

A΄ ΜΕΡΟΣ

Εργαστήρια & Παρουσιάσεις

9.30 «Εργαστήριο Γλωσσών» για εκπαιδευτικούς

Στο τρίωρο Εργαστήρι Γλωσσών του 1ου Φεστιβάλ Πολυγλωσσίας και Social Media στην Ξάνθη, οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί θα έρθουν σε επαφή με τις πλέον βέλτιστες παιδαγωγικές προσεγγίσεις γλωσσικής διδασκαλίας. Ειδικότερα, με βιωματικό τρόπο οι συμμετέχοντες θα εκπαιδευτούν στο «πώς» και το «γιατί» της αποτελεσματικής διδασκαλίας ξένων γλωσσών. Θα δοθεί στους συμμετέχοντες βεβαίωση παρακολούθησης από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και την ΠΕ Ξάνθης.

*Η συμμετοχή γίνεται μόνο με κράτηση θέσης μέσω e-mail στο glossonauts@gmail.com

12.30 «Πολυγλωσσία στην Ελλάδα»

Η επίκουρη καθηγήτρια κα. Μαλλιγκούδη Χριστίνα μιλάει για τους δίγλωσσους μαθητές που φοιτούν στα ελληνικά σχολεία και για τα οφέλη της διγλωσσίας. Η παρουσίαση θα ολοκληρωθεί με ένα διαδραστικό παιχνίδι!

18.00 μμ. – 21.00 μμ.

Β’ ΜΕΡΟΣ

Γευσιγνωσία & Λήξη Φεστιβάλ

18.00 «Διδασκαλία και εκμάθηση ξένων γλωσσών με την μέθοδο της «Αντιπροτασοπαιδείας»(Desuggestive Pedagogy)»

Η εκπαιδεύτρια εκπαιδευτικών ξένων γλωσσών κα. Σταυριάνα Σούμπαση παρουσιάζει στο κοινό τις βασικές αρχές της μεθόδου της Αντιπροτασοπαιδείας. Η μέθοδος αυτή έχει αναγνωριστεί από τα προηγμένα εκπαιδευτικά συστήματα των Σκανδιναβικών χωρών, ως η πλέον κατάλληλη για τη διδασκαλία ξένων γλωσσών.

18.30 «Διδασκαλία και εκμάθηση ξένων γλωσσών με την μέθοδο της «Αντιπροτασοπαιδείας»(Desuggestive Pedagogy)»

Η γλώσσα του τοπικού παραδοσιακού φαγητού

19.00 « Η ιστορία για τον καβουρμά »

Η υπεύθυνη του τμήματος μάρκετινγκ της εταιρείας Απόστολος Παπαδόπουλος Meat Company κα. Ζαφειρούλα Βρεττού παρουσιάζει τη γλώσσα του φαγητού μέσα από την ιστορία του τοπικού εδέσματος «καβουρμά»

19.15 « Η ιστορία για “Μαύρα Νερά“ »

Η οικογένεια Παπαδόπουλος διαθέτει τους αμπελώνες της στις πλαγιές της Βόρειας κοιλάδας του ποταμού Νέστου, στο Σταυροχώρι. Πρόκειται για ένα boutique οινοποιείο που φέρει το όνομα Passas Winery και την ιστορία του θα μας παρουσιάσει ο κ. Γιώργος Παπαδόπουλος μέσα από τη γλώσσα του τοπικού κρασιού

19.30 « Η ιστορία για τα παραδοσιακά ζυμαρικά της κυρίας Σοφίας »

Στους πρόποδες της οροσειράς της Ροδόπης και βορειοδυτικά της λίμνης Βιστωνίδας, στο Σούνιο Ξάνθης, μια μικρή οικογενειακή επιχείρηση έχει το δικό της εργαστήριο παρασκευής παραδοσιακών ζυμαρικών με τη ονομασία «ΣΟΦΙΑΣ ΓΕΥΣΕΙΣ». Περισσότερα για την αναβίωση της θρακιώτικης γαστρονομίας θα μας πει η ίδια η κυρία Σοφία!

20.00 «Η ιστορία της καριόκας»

Το «Ζαχαροπλαστείο Παπαπαρασκευά» ιδρύθηκε το 1926 από τον αείμνηστο Γεώργιο Παπαπαρασκευά, λειτουργεί μέχρι σήμερα και είναι το ζαχαροπλαστείο που έκανε διάσημη την Ξάνθη για τα γλυκά της.

20.15 «Από τις γλώσσες στη Γλώσσα: μια δοκιμή φιλοσοφικής θεμελίωσης της πολυγλωσσίας», Δημήτρης Βλάχος, φιλόλογος – συγγραφέας, τέως σχολικός σύμβουλος φιλολόγων

20.30 Χαιρετισμός και κλείσιμο του Φεστιβάλ Πολυγλωσσίας από τον Αντιπεριφεριάρχη Ξάνθης

21.00 Λήξη του Φεστιβάλ με μουσική εκδήλωση και με γευσιγνωσία τοπικών εδεσμάτων και κρασιού.

Σχετικά άρθρα

Συνάντηση εν όψει χειμώνα

Super User

“Ενθαρρύνετε τα παιδιά να γράψουν”

Super User

“Ευχούπολη” 2018 στην Ξάνθη

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies