INDEXANTHI.GR
Κόσμος

Τρίτη η Ελλάδα στην κατανάλωση αντιβιοτικών στην Ευρώπη

Η Ελλάδα καταγράφει μια θλιβερή πρωτιά στη Ευρώπη, αφού είναι πρώτη σε θανάτους που σχετίζονται με την υπερκατανάλωση αντιβιοτικών σε σχέση με τον πληθυσμό, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων.

Η λανθασμένη και αλόγιστη χρήση των αντιβιοτικών έχει σαν αποτέλεσμα την επικράτηση ανθεκτικών μικροβίων που αντικαθιστούν τα ευαίσθητα μικρόβια που ζουν στις φυσιολογικές χλωρίδες, δηλαδή σε στόμα, φάρυγγα, μύτη, εντερικό σωλήνα, κόλπο, ουρήθρα και δέρμα. Με αυτό τον τρόπο μειώνεται σημαντικά η αποτελεσματικότητα των αντιβιοτικών, καθώς αυξάνεται η αντοχή των βακτηριδίων στις αντιμικροβιακές ουσίες. Η ανακάλυψη και η παραγωγή νέων αντιβιοτικών είναι εξαιρετικά περιορισμένη συγκριτικά με την αύξηση της αντοχής των μικροβίων στα αντιβιοτικά.

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων, στην Ελλάδα παρατηρείται ραγδαία άνοδος των ανθεκτικών μικροβίων, με την αύξηση της κλεμπσιέλλας κατά 38%, του κολοβακτηριδίου κατά 54,7% και του ανθεκτικού σταφυλόκοκκου κατά 8,2%.

Τρίτοι στην κατανάλωση αντιβιοτικών στην Ευρώπη

Παρά τη μείωση στην κατανάλωση αντιβιοτικών τα τελευταία είκοσι χρόνια, η χρήση τους εξακολουθεί να είναι υπερβολικά υψηλή σε αρκετές χώρες της Ευρώπης, όπως αποκαλύπτει έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων.

Οι Έλληνες είναι τρίτοι σε κατανάλωση αντιβιοτικών, μετά τους Ρουμάνους (25,7 ημερήσιες δόσεις ανά χίλιους κατοίκους την ημέρα το 2021), τους Κύπριους (25,0) και τους Βούλγαρους (24,4). Με δείκτη τις 23,5 ημερήσιες δόσεις αντιβιοτικών ανά χίλιους κατοίκους, τα επίπεδα κατανάλωσης των Ελλήνων είναι πολύ υψηλότερα από τον μέσο όρο της Ευρώπης (16,4). Σύμφωνα με την έρευνα, λιγότερα αντιβιοτικά φαίνεται να παίρνουν οι κάτοικοι της Ολλανδίας με οκτώ και της Αυστρίας με εννιά ημερήσιες δόσεις.

Περισσότεροι από 30.000 θάνατοι κάθε χρόνο στην Ευρώπη από τα «υπερβακτήρια»

Οι επιστήμονες πλέον κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και προειδοποιούν για τις επιπτώσεις της υπερβολικής χρήσης αντιβιοτικών, όχι μόνο στους ανθρώπους, αλλά και στα ζώα. Οι λοιμώξεις που προκαλούνται από τα λεγόμενα «υπερβακτήρια» ευθύνονται για από 31.000 ως 39.000 θανάτους κάθε χρόνο στην Ευρώπη.

Από τα ανθεκτικά «υπερβακτήρια» πλήττονται περισσότερο η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ρουμανία και η Κύπρος, με ετήσια ποσοστά από δέκα ως και είκοσι θανάτους ανά 100.000 κατοίκους (2016 ως 2020). Η χαμηλότερη θνησιμότητα καταγράφεται στην Ολλανδία και στη Νορβηγία (δύο ανά 100.000 κατοίκους).

ΠΟΥ: Δέκα εκατομμύρια θάνατοι μέχρι το 2050

Σύμφωνα με την έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για το 2023, είναι πιθανό η υπερκατανάλωση αντιβιοτικών να οδηγήσει μέχρι και σε δέκα εκατομμύρια θανάτους σε όλο τον κόσμο μέχρι το 2050.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, το 2019 έχασαν την ζωή τους 1.270.000 άνθρωποι σε όλο τον κόσμο από σε λοιμώξεις ανθεκτικές στα φάρμακα, ενώ 4.950.000 θάνατοι συνδέθηκαν με βακτηριακή ανθεκτικότητα. Αριθμοί που υπερβαίνουν κατά πολύ τους θανάτους που οφείλονται στον HIV/AIDS και στην ελονοσία, που τη ίδια χρονιά στοίχισαν τη ζωή σε 860.000 και 640.000 ανθρώπους αντίστοιχα. Η πολυανθεκτικότητα θα μπορούσε να σκοτώσει ως και δέκα εκατομμύρια ανθρώπους σε μόλις τρεις δεκαετίες, φτάνοντας στο ίδιο επίπεδο με τον αριθμό των θανάτων από καρκίνο το 2020.

Παρόλο που οι κίνδυνοι από την ανθεκτικότητα στις μικροβιακές λοιμώξεις θα επηρεάσουν τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, μεγαλύτερη θνησιμότητα αναμένεται να δουν οι φτωχότερες χώρες. Σύμφωνα με τη μελέτη του Π.Ο.Υ., τους περισσότερους θανάτους που σχετίζονται με μικροβιακή ανθεκτικότητα θα δει η Ασία (4.730.000 ανά 10.000 κατοίκους), ακολουθούμενη από την Αφρική (4.150.000), τη Λατινική Αμερική (392.000), την Ευρώπη (390.000), τη Βόρεια Αμερική (317.000) και την Ωκεανία (22.000).

πηγή: ygeianet

Σχετικά άρθρα

Γνωστό εδώ και καιρό το σκλαβοπάζαρο στη Λιβύη

Super User

Αλλάζει όνομα η Μπανγκόκ

Super User

Τις σαράντα έφτασαν οι Παλαιστίνιες κρατούμενες στις ισραηλινές φυλακές – όλα τα ονόματα

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies