INDEXANTHI.GR
Διάφορα

Υπόμνημα ξανθιώτικων σωματείων-συλλόγων προς το δημοτικό συμβούλιο

Θέμα: Καθορισμός τελών για τη χρήση κοινόχρηστων χώρων, τέλους εβδομαδιαίας λαϊκής αγοράς από 1 Ιανουαρίου 2021

Όπως γνωρίζουμε και γνωρίζετε, το 2020 αποτελεί μια χρονιά με ιδιαίτερες συνθήκες λόγω της επιδημιολογικής κρίσης (CoViD-19) που έχει ορατά αποτελέσματα στην τοπική οικονομία και στις επιχειρήσεις που πλήττονται στο σύνολο τους και ιδιαίτερα:

  • οι επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στις λαϊκές αγορές που ανοιγοκλείνουν ανάλογα με τον αριθμό των κρουσμάτων και αναπτύσσονται σε αποστάσεις
  • τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που έχουν σε ισχύ περιοριστικά μέτρα – ωράριο, αποστάσεις, χρήση μασκών, πλαφόν ατόμων ανά τ.μ. (και την επόμενη περίοδο που ξεκινά η χειμερινή σεζόν, ο εσωτερικός χώρος προσδιορίζεται από την ποσόστωση που εν τοις πράγμασι αφαιρεί το 40-50% της δυναμικότητας της επιχείρησης).

Ως εκ τούτου αντιλαμβάνεστε τι μέλλει γενέσθαι όσον αφορά την επιχειρηματικότητα στην περιοχή μας. Σύμφωνα με την εθνική στατιστική υπηρεσία ο τζίρος των επιχειρήσεων στη Ξάνθη το πρώτο εξάμηνο του 2020 έχει μειωθεί κατά προσέγγιση από 37% έως 70% σε όλο το φάσμα του επιχειρείν. Έτσι, με τις υπάρχουσες συνθήκες έξαρσης της επιδημίας, τη μη έλευση των φοιτητών και παρόμοιων συνθηκών, η κατάσταση βαίνει επιδεινούμενη, κάτι poy θα οδηγήσει και σε λουκέτα, σύμφωνα με σχετική μελέτη του Ι.Μ.Ε. Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε.

Ως εκ τούτου αιτούμαστε τη μείωση των τελών κατά 60%, όταν άλλοι δήμοι εισηγούνται και την πλήρη απαλλαγή, γεγονός που όπως γνωρίζουμε, έχει ψηφιστεί κατά πλειοψηφία από το δημοτικό συμβούλιο τον Αύγουστο, αλλά όπως γνωρίζουμε υπάρχει κώλυμα εφαρμογής λόγω μηδενικών τελών. Θα πρέπει να συνυπολογιστεί ότι η Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης έχει πληγεί περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη περιοχή στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, με αποτέλεσμα την κατακόρυφη μείωση του τζίρου και της κατανάλωσης σε όλο το φάσμα των επιχειρήσεων.

Επιπλέον, ζητούμε τον συμψηφισμό( πρόσθετη έκπτωση 30%) για το έτος 2021 σε όλους συνυφασμένους επαγγελματικούς κλάδους, οι οποίοι ναι μεν κατέβαλλαν τα αντίστοιχα τέλη (το 2019 για το έτος 2020) αλλά επλήγησαν σφόδρα το χρονικό διάστημα που η περιοχή μας βρισκόταν σε συνεχές lockdown λόγω της πανδημίας.

Ζητούμε να κάνετε δεκτό το ως άνω αίτημα από τα προσυπογράφοντα σωματεία-συλλόγους, ακολουθώντας το σωστό παράδειγμα του δήμου Ροδόπης που έκανε δεκτό το αίτημα των επαγγελματιών. Σε περίπτωση διαβούλευσης θεωρούμε αυτονόητη την πρόσκληση των αρμόδιων παραγωγικών φορέων.

Σωματείο καφέ-μπαρ

Σωματείο αρτοποιών «Πρόοδος»

Σωματείο υποδηματοπωλών Ξάνθης

Σωματείο ανθοπωλών Ξάνθης

Σωματείο επαγγελματιών με καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος Ξάνθης

Σύλλογος παραγωγών λαϊκών αγορών Ξάνθης «Ελπίς»

Σωματείο μικροπωλητών Ξάνθης «Νέα γενιά»

Σχετικά άρθρα

Ανακοίνωση για αρχαιρεσίες και απεργία από την Ε.Ι.Υ.Ε.Ξ.

Super User

Η γιορτή της “Φιλαναγνωσίας”

Super User

Διανομή ειδών στους δικαιούχους Τ.Ε.Β.Α. στους δήμους της Ξάνθης

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies