INDEXANTHI.GR
Κόσμος

Ουγγαρία: Η κυβέρνηση πήρε πίσω σχέδιο νόμου για τη φορολόγηση του διαδικτύου

Τη 31η Οκτώβρη ανακοινώθηκε ότι οι ουγγρικές αρχές εγκαταλείπουν τα σχέδια για την καθιέρωση ενός φόρου για τη χρήση του διαδικτύου. Μετά τις πρώτες διαμαρτυρίες, στην πρωτεύουσα έγινε πορεία 100.000 ατόμων ενάντια στην προτεινόμενη νομοθεσία, και στη συνέχεια ο πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν απέσυρε το νομοσχέδιο από το κοινοβούλιο, αναφερόμενος στην κοινωνική αντίδραση και σε κριτικές που δέχτηκε το σχέδιο από εκπροσώπους επαγγελματιών στο τομέα της πληροφορικής.

Συλλαλητήριο κατά του φόρου στο διαδίκτυο πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Κυριακής,26 Οκτωβρίου στο κτίριο του υπουργείου Οικονομικών Ουγγαρίας στην πλατεία Ναντόρ. Η δράση οργανώθηκε μέσα σε λίγες μέρες με τη βοήθεια μιας ομάδας που δημιουργήθηκε από ακτιβιστές στο Facebook.

Συγκεντρωμένοι στην πλατεία, οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα ζητώντας από τις αρχές να εγκαταλείψουν τα σχέδια για την καθιέρωση φόρου στο διαδίκτυο. Μετά οι συμμετέχοντες έθεσαν τα κινητά τους σε λειτουργία φακού και τα σήκωσαν ψηλά όλοι μαζί. Στην πλατεία επίσης έγινε ψήφισμα που έδινε στους βουλευτές 48 ώρες να αποσύρουν το νόμο από το κοινοβούλιο. Σε αντίθετη περίπτωση, οι κάτοικοι της πρωτεύουσας υποσχέθηκαν να βγουν και πάλι στους δρόμους.

“Αυτό που προτείνουν είναι ουσιαστικά διπλή φορολογία, καθώς έχω πληρώσει ήδη όλο τον Φ.Π.Α. που χρειάζεται όταν πλήρωσα το ρούτερ μου, τη σύνδεση μου και τον υπολογιστή μου. Είναι μια καλή ευκαιρία για όλους μας να βγούμε στους δρόμους και να δείξουμε ότι είμαστε δυσαρεστημένοι με την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και τους πολλούς φόρους !”- Ατίλα Σος, διαδηλωτής.

Λίγες ώρες αργότερα μετά την πορεία στη Ναντόρ, έγινε αυθόρμητη πορεία μέσα στο ιστορικό κέντρο της Βουδαπέστης. Μέρος των διαδηλωτών πήγε στην πλατεία των Ηρώων, ενώ άλλο μέρος των ακτιβιστών βρισκόταν κοντά στην έδρα του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος “Fidesz”. Στην έδρα του κόμματος η πορεία εξελίχθηκε σε ταραχές. Ακτιβιστές πέταξαν μέσα στο σπασμένο κτίριο του “Fidesz” παλιά πληκτρολόγια υπολογιστών και έσπασαν πολλά παράθυρα, και τελικά ξεκίνησαν συγκρούσεις με την αστυνομία.

Το σχέδιο νόμου για την εισαγωγή στην Ουγγαρία από το 2015 φόρου επί του διαδικτύου εισήχθη στο κοινοβούλιο στις 22 Οκτωβρίου. Το έγγραφο αναφέρει ότι από το 2015 θα ξεκινούσε επιβολή ειδικών τελών 150 φιορίνια (περίπου 50 λεπτά του ευρώ) ανά gigabyte της κυκλοφορίας. Το ειδικό τέλος θα έπρεπε να το πληρώνουν οι παροχοι.

Παρά το γεγονός ότι ο φόρος δεν ισχύει άμεσα για τους χρήστες, πολλοί κάτοικοι της Ουγγαρίας έκριναν ότι οι εταιρίες θα μεταφέρουν την φορολογική επιβάρυνση σε αυτούς, κάτι που έρχεται να προστεθεί στην ήδη υψηλή φορολογία για την κατοικία και το κινητό ίντερνετ.

{youtube}OoyCRlqiHHg#t=122{/youtube}

πηγή: http://avtonom.org

 

0 Reviews

Write a Review

Σχετικά άρθρα

Πέντε εκατομμύρια παιδιά νεκρά σε είκοσι χρόνια συρράξεων στην Αφρική

Super User

2.262 πρόσφυγες έχασαν τη ζωή τους διασχίζοντας τη Μεσόγειο το 2018

Super User

Κυνήγι χριστιανών και κατεδάφιση εκκλησιών στην Κίνα

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies