Προσπαθώντας να αποβλακώσουν τον κόσμο και να κερδίσουν παράταση πολιτικής ζωής στην εξουσία, τα προβεβλημένα γκεσέμια του ΣυΡιζΑ επαναλαμβάνουν εν χορώ στις τηλεπαραθυρο-κοκορομαχίες τους με τους μνημονιακούς απεσταλμένους των συγκυβερνήσεων του κοντινού παρελθόντος, το εξής επιχείρημα: Με τη νέα συμφωνία έχουμε νέους φόρους, αλλά τώρα δεν θα πληρώσουν μόνο τα λαϊκά στρώματα αλλά και οι πλούσιοι. Ο παραπάνω ψευδο-ισχυρισμός καταπίπτει και μόνο με την εκτίναξη του Φ.Π.Α., του πλέον αντιλαϊκού φόρου, στο 23% για την πλειοψηφία των προϊόντων πλατιάς κατανάλωσης.
Στον υψηλό Φ.Π.Α. (23%) υπάγονται πλέον και τα δίδακτρα για τα φροντιστήρια όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης και τα δίδακτρα για τα κέντρα ξένων γλωσσών, ενώ ο αρχικός Νόμος 2859/2000 (άρθρο 22, περίπτωση ιβ’ της παραγράφου 1) απήλλασσε αυτές τις εκπαιδευτικές δομές από την καταβολή ΦΠΑ.
Την ίδια στιγμή η απαλλαγή διατηρείται για τα ιδιωτικά σχολεία και τα κολλέγια Συγκεκριμένα, ο Ν.4334(Φ.Ε.Κ. 80 Α/16-7-2015, δηλαδή ο νόμος για τα προαπαιτούμενα) στο άρθρο 1 αναφέρει τα εξής: «Η περίπτωση ιβ΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 22 του Ν.2859/2000 (Α΄ 248) αντικαθίσταται ως ακολούθως: (σ.σ. απαλλάσσονται από το φόρο μεταξύ άλλων) Η παροχή υπηρεσιών εκπαίδευσης γενικά και οι στενά συνδεόμενες με αυτή παραδόσεις αγαθών και παροχές υπηρεσιών που παρέχονται από δημόσια εκπαιδευτήρια ή από άλλα πρόσωπα αναγνωρισμένα από την, κατά περίπτωση, αρμόδια αρχή, εκτός από τα φροντιστήρια όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης και τα κέντρα ξένων γλωσσών και ηλεκτρονικών υπολογιστών».
Η υπαγωγή των φροντιστηρίων και των κέντρων ξένων γλωσσών σε Φ.Π.Α. 23% είναι δεδομένη, μιας και αυτά δεν συμπεριλαμβάνονται στον κατάλογο του παραρτήματος ΙΙΙ του άρθρου 1 του Ν.4334 (Φ.Ε.Κ. 80Α/16-7-2015) που αναφέρει τα προϊόντα και τις υπηρεσίες με τις μειωμένες τιμές Φ.Π.Α.
Αυτή είναι μια μόνο πλευρά της περίφημης αναδιανεμητικής πολιτικής των τσιπροκαμμένων υπέρ των αδυνάτων!
Όλοι γνωρίζουμε ότι η ελληνική λαϊκή οικογένεια σφίγγει το ζωνάρι και τρώει «ψωμί κι ελιά», ευελπιστώντας να εξασφαλίσει στα παιδιά της μια καλύτερη ζωή μέσω της εκπαίδευσης. Γι’ αυτό και μια ξένη γλώσσα μαθαίνει η συντριπτική πλειοψηφία της νεολαίας της, ενώ, αν επιθυμεί να πετύχει σε κάποια σχολή της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, είναι πλέον καθεστώς η εγγραφή σε φροντιστήριο. Η τάση αυτή δεν έσπασε-τουλάχιστον όσο επιθυμεί η άρχουσα τάξη- παρόλη την ένταση των ταξικών φραγμών. Αντίθετα μεγάλωσε ο τζίρος των φροντιστηριαρχών σε βάρος, βέβαια, πάντα των εργαζόμενων μισθωτών καθηγητών σ’ αυτά τα «μαγαζιά» των εμπόρων της γνώσης, που πουλούν «συνταγές επιτυχίας». Μάλιστα τώρα, με τον Φ.Π.Α. στο 23%, οι φροντιστηριάρχες, που ίσως δεν θα θελήσουν να χάσουν πελατεία μετακυλώντας τον Φ.Π.Α. στα δίδακτρα και επομένως στις τσέπες των πελατών τους, θα ξεζουμίσουν στην κυριολεξία τους μισθωτούς εκπαιδευτικούς τους, εξαθλιώνοντας παραπέρα τις εργασιακές τους σχέσεις. Συνεπώς, εκείνοι που θα πληγούν από την ένταξη των διδάκτρων των φροντιστηρίων και των κέντρων ξένων γλωσσών στον υψηλό Φ.Π.Α. είναι οι απλοί εργαζόμενοι και όχι οι έχοντες και κατέχοντες που κάνουν στους γόνους τους ιδιαίτερα μαθήματα, που απαλλάσσονται του φόρου (αν δεν γίνονται «μαύρα»).
Ένα παράδειγμα είναι χαρακτηριστικό για το πόσο θα επιβαρυνθεί ο οικογενειακός προϋπολογισμός μιας οικογένειας εργαζόμενων με δυο παιδιά, που ακόμη φοιτούν στο δημοτικό: 150 ευρώπουλα τον μήνα καταβάλλει ο γονιός για να μάθουν αγγλικά τα δύο πιτσιρίκια του, ενώ τώρα θα πρέπει να πληρώσει επιπλέον ένα 23%, δηλαδή 35 ευρώ το μήνα παραπάνω [σε εννέα (9) μήνες 310 ευρώ παραπάνω]. Μαύρη θα είναι γι’ αυτόν και η στιγμή που τα παιδιά του θα φθάσουν στο λύκειο, οπότε αυξάνουν και οι ανάγκες. Γιατί αν κάποιος πληρώνει 400 ευρώ (για κάθε παιδί) για φροντιστήρια Γ΄ λυκείου τον μήνα, τώρα θα πρέπει να «σκάσει» άλλα 92 ευρώ (δηλαδή για 9 μήνες, άλλα 828 ευρώ)!
Στον αντίποδα αυτής της αντιλαϊκής ρύθμισης βρίσκεται ένα άλλο δώρο προς τα εύπορα στρώματα και την αστική τάξη. Πρόκειται για την απαλλαγή από το φόρο των ιδιωτικών σχολείων και των κολλεγίων, μιας και για τη λαϊκή «πλέμπα» τα ιδιωτικά σχολεία και τα κολλέγια είναι απλησίαστα έτσι κι αλλιώς.
πηγή: Κόντρα