INDEXANTHI.GR
Αυτοδιοίκηση

“Φωτιές” ανάβει το παζάρι της Ξάνθης

Και το παζάρι της Ξάνθης αγγίζουν οι διφορούμενες τακτικές που ακολουθούνται ως προς τα μέτρα κατά του κορονοϊού. Παρά το γεγονός ότι με νεότερη κυβερνητική απόφαση το παζάρι δεν θα γίνει, παραθέτουμε αυτούσιες (για ευνόητους λόγους) τις ανακοινώσεις της διοίκησης και της αντιπολίτευσης του δήμου Ξάνθης, για να βγάλει καθένας τα συμπεράσματά του:

Διοίκηση δήμου Ξάνθης

Ο Δήμος Ξάνθης ενημερώνει τους πολίτες ότι σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική απόφαση με αριθ. Δ1α/ΓΠΠ.οικ.19024/17-03-2020 Κ.Υ.Α. (ΦΕΚ 915 Α΄), θα πραγματοποιηθεί η Λαϊκή Αγορά του Δήμου Ξάνθης, από το Σάββατο 21 Μαρτίου 2020 και μέχρι νεωτέρας, με διάθεση ΜΟΝΟ προϊόντων διατροφής, καθαρισμού, οικιακής φροντίδας και χαρτιού.

Ο Γενικός Γραμματέας Εμπορείου και Προστασίας Καταναλωτή κ. Παναγιώτης Σταμπουλίδης, σε επικοινωνία του με το Δήμο Ξάνθης έκανε γνωστό ότι, σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική απόφαση, οι Δήμοι δεν έχουν τη δυνατότητα αναστολής λειτουργία των λαϊκών αγορών, σε είδη διατροφής και καθαρισμού.

Ο Δήμος Ξάνθης τονίζει ότι το μέτρο «Μένουμε σπίτι» πρέπει να τηρείται από όλους.

Η παρότρυνση μας και η άποψή μας, δεν έχει αλλάξει.

Μένουμε σπίτι.

Αποφεύγουμε το συγχρωτισμό.

Αποφεύγουμε το συνοστισμό.

Στην περίπτωση που όμως κάποιοι, επιλέξουν να επισκεφτούν τη λαϊκή αγορά, πρέπει οπωσδήποτε να λαμβάνουν όλα τα προληπτικά μέτρα για τον περιορισμό της έκθεσης τους στον ιό και της μετάδοσής του.

Με την εγκύκλιο αρ.πρωτ. 5/2020  στις λαϊκές αγορές του Ν4497/2017  και ως μέτρα πρόληψης και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19, εφαρμόζονται υποχρεωτικά τα εξής:

α) ελάχιστη απόσταση μεταξύ των πάγκων των πωλητών τα 2 μέτρα με τον ενδιάμεσο χώρο, κενό-ελεύθερο από αντικείμενα,

β) όλοι οι πωλητές (επαγγελματίες και παραγωγοί) υποχρεούνται να φορούν κατά τις συναλλαγές και καθ’ όλη την διάρκεια της παραμονής τους στον χώρο, υγειονομική μάσκα και γάντια μιας χρήσης,

γ) κάθε πωλητής οφείλει να τοποθετήσει σε εμφανές σημείο του πάγκου, δοχείο με εγκεκριμένο αντισηπτικό υγρό, προκειμένου να απολυμαίνονται τα μεταλλικά νομίσματα,

δ) οι φορείς λειτουργίας των λαϊκών αγορών υποχρεούνται όπως λάβουν μέτρα για τον συχνό καθαρισμό των χώρων, την έγκαιρη αποκομιδή των απορριμμάτων, την πλύση και απολύμανση μετά το πέρας λειτουργίας των λαϊκών αγορών και την διαρκή πληροφόρηση με κάθε μέσο των καταναλωτών για την ανάγκη αποφυγής συνωστισμού.

Η μη συμμόρφωση των πωλητών με τις σχετικές διατάξεις επισύρει την επιβολή των ποινικών και διοικητικών κυρώσεων που προβλέπονται από το νόμο.

Βάσει των διατάξεων,  δικαίωμα συμμετοχής έχουν μόνο οι πωλητές με αντικείμενο δραστηριότητας:

Α. Πρωτογενή διατροφικά προϊόντα γης.

Β. Νωπά αλιευτικά προϊόντα θάλασσας, γλυκών υδάτων, υδατοκαλλιέργειας.

Γ. Μεταποιημένα διατροφικά προϊόντα και κατεψυγμένα τρόφιμα  

Ε. Βιομηχανικά είδη: είδη ατομικής καθαριότητας ή οικιακής φροντίδας και είδη χαρτιού.

Αντιπολίτευση δήμου Ξάνθης

ΑΠΟΥΣΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΡΙΣΕΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΞΑΝΘΗΣ

Ακόμα και σε αυτές τις κρίσιμες για τον τόπο μας στιγμές ο Δήμαρχος Ξάνθης κινείται χωρίς κεντρικό σχεδιασμό, με αποσπασματικού τύπου αποφάσεις, με ανευθυνότητα, με νευρικότητα και με μηδενική διάθεση για πραγματική συνεργασία και συλλογικότητα.

Τη μία μέρα ανησυχεί για τους πολλούς συμπολίτες μας που πρόκειται να επαναπατριστούν και να επιστρέψουν στην πόλη μας από τα εργοστάσια και από τα ναυπηγεία διάφορων ευρωπαϊκών πόλεων και αναζητεί κοινές λύσεις και προτάσεις από ΟΛΟΥΣ μας…. και την επόμενη ακριβώς μέρα, χωρίς καμία ενημέρωση, μαθαίνουμε από τα ΜΜΕ ότι θα λειτουργήσει ένα μέρος του Παζαριού της Ξάνθης, το οποίο ούτως ή άλλως αποτελεί σημείο ιδιαίτερα μεγάλης συνάθροισης κοινού.

Ενημερώνουμε τους πολίτες της Ξάνθης ότι ακόμα και σε μια τέτοια περίοδο, που υπάρχει ανάγκη πλήρους  συνεννόησης,  ενημέρωσης, κοινής αντίληψης και κοινής προσπάθειας για το καλό και τη δημόσια υγεία ΟΛΩΝ,  ο Δήμαρχος Ξάνθης εξακολουθεί για άλλη μια φορά να διατηρεί το δικό του προσωπικό στυλ, τη δική του δηλαδή μοναχική πορεία, διαχειριζόμενος τα πάντα μόνο με τους στενούς του συνεργάτες και μακριά από όλο τον υπόλοιπο λαό της πόλης.

Κύριε Δήμαρχε σας ρωτάμε:

– Γι ΄ αυτή σας την απόφαση έχει ερωτηθεί ο Ιατρικός Σύλλογος Ξάνθης;

Κύριε Δήμαρχε, γίνετε επιτέλους Δήμαρχος της πόλης και όχι μόνο των απευθείας αναθέσεων, πάρτε τη γενναία απόφαση να ΜΗΝ λειτουργήσει το ΠΑΖΑΡΙ της Ξάνθης, κάντε επαφές και με τους υπόλοιπους  Δημάρχους του νομού μας για ανάλογες ενέργειες.

Γιατί για όλους μας προέχει η ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ.

ΞΑΝΘΗ 20 Μαρτίου 2020

Ξάνθη για ΟΛΟΥΣ

Σάββας Μελισσόπουλος

Αγάπη για την Ξάνθη μας

Γιάννης Παπαχρόνης

Πολίτες για την Ξάνθη

Γιώργος Χατζηθεοδώρου

Νέα Ξάνθη

Πασχάλης Λύρατζης

Σχετικά άρθρα

Συνεδριάζει η Δημοτική Κοινότητα Κιμμερίων

Super User

Συνεδριάζει η Δημοτική Κοινότητα Ευμοίρου

Super User

Συνεδριάζει η Οικονομική Επιτροπή Μύκης

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies