INDEXANTHI.GR
Παιδεία

Φόβος για πολλά λουκέτα στα σχολεία και ένταση των εργασιακών συνθηκών γαλέρας

Η κυβέρνηση ομολογεί ότι φοβάται ένα ισχυρό κύμα κοροναϊού το επόμενο διάστημα, που θα οδηγήσει αναπόφευκτα στο κλείσιμο των σχολείων. Φροντίζει λοιπόν να «δέσει τον γάιδαρό της» από τώρα, πάντα σε βάρος των αδύναμων, δηλαδή των αδιόριστων εκπαιδευτικών που δεν έχουν στον ήλιο μοίρα και είναι σε βαθιά απελπισία.

Μετά τους αναπληρωτές μειωμένου ωραρίου και τους ωρομίσθιους, νομοθετούνται νέα εργασιακά δεσμά για τους εκπαιδευτικούς αυτούς, συμπληρώνοντας το μπάχαλο του μοντέλου «απασχόλησης» στο δημόσιο σχολείο. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το άρθρο 35 νόμου που κυρώνει Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου (την από 10/8/2020 και την από 22/8/2020) «κατά παρέκκλιση κάθε άλλης γενικής ή ειδικής διάταξης και μόνο για το διδακτικό έτος 2020-2021 δύνανται να προσλαμβάνονται… προσωρινοί αναπληρωτές πλήρους ή μειωμένου ωραρίου με συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου τρίμηνης κατ’ ελάχιστον διάρκειας» στις περιπτώσεις

  • που δημιουργούνται κενά λόγω κρουσμάτων CoViD-19 στο εκπαιδευτικό, ειδικό εκπαιδευτικό και ειδικό βοηθητικό προσωπικό
  • που λαμβάνονται ειδικά μέτρα όπως κατάτμηση τμημάτων
  • που μαθητές αδυνατούν να παρακολουθήσουν διά ζώσης την εκπαιδευτική διαδικασία, για λόγους συναφείς με τη μετάδοση και διασπορά του ιού.

Οι συμβάσεις δύνανται να ανανεώνονται για ισόχρονη διάρκεια, εφόσον εξακολουθούν να υφίστανται τα κενά λόγω των παραπάνω περιπτώσεων.

Ο ισχυρισμός ότι η ρύθμιση αφορά «μόνο το διδακτικό έτος 2020-2021» θεωρείται εκ προοιμίου αναληθής, καθώς έχει αποδειχτεί κατά κόρον ότι «ουδέν μονιμότερον του προσωρινού» όσον αφορά στα εργασιακά δικαιώματα. Το μέτρο ήρθε για να μείνει, γιατί είναι μια πολύ συμφέρουσα λύση για το αστικό κράτος και το κεφάλαιο. Μηδενίζει δε και την παραμικρή ελπίδα για μόνιμους διορισμούς.

Οι νέοι αυτοί δούλοι της εργασιακής γαλέρας δελεάζονται με προσαυξημένη μοριοδότηση, προκειμένου να αποδεχθούν να ζευτούν στο ζυγό. Οφείλουν δε να δηλώσουν «ότι δεν ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου για σοβαρή λοίμωξη CoViD-19» (εδώ μιλάμε για κοινωνικό ρατσισμό, πλέον), ενώ όποιος προσληφθεί ως προσωρινός αναπληρωτής τρίμηνης διάρκειας «δεν είναι διαθέσιμος για πρόσληψη» και άρα δεν δικαιούται να προσληφθεί ως αναπληρωτής ορισμένου χρόνου, ακόμα κι αν έρθει η σειρά του.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποδεικνύεται για πολλοστή φορά αδίστακτη. Και μάλιστα δυο φορές αδίστακτη, εκμεταλλευόμενη την πανδημία. Ακόμα και τα ελάχιστα μέτρα που παίρνει προκειμένου να λειτουργήσουν οι κρατικοί μηχανισμοί -εν προκειμένω τα δημόσια σχολεία- τα παίρνει με γνώμονα τα οφέλη του συστήματος (ως συλλογικού εκφραστή του κεφαλαίου) και πάντα σε βάρος των εργαζόμενων.

Γιούλα Γκεσούλη

Σχετικά άρθρα

Μια καταγγελία-αναφορά από τη Λιβαδειά

Super User

Χιλιάδες κενά, μεταθέσεις με το σταγονόμετρο

Super User

Γονέας παιδιού του δημοτικού απαγορεύει στους δασκάλους να διδάξουν για το Ισλάμ

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies