INDEXANTHI.GR
Πολιτισμός

Χατζιδάκειο Φεστιβάλ – Ξάνθη: Πόλις Ονείρων Μουσικών Σχολείων

Η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ανατολικής Μακεδονίας–Θράκης και το Μουσικό Σχολείο Ξάνθης, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, τον δήμο Ξάνθης και με την υποστήριξη και άλλων τοπικών φορέων, διοργανώνουν το 2ο Χατζιδάκειο Φεστιβάλ – Ξάνθη: Πόλις Ονείρων Μουσικών Σχολείων, που θα πραγματοποιηθεί από τις 2 έως τις 5 Μαΐου στην Ξάνθη.

Σε σχετική ανακοίνωση, ο περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης Σάββας Μελισσόπουλος σημειώνει τα ακόλουθα:

«Η επιτυχημένη έκβαση του 1ου Χατζιδάκειου Φεστιβάλ – Πόλις Ονείρων Μουσικών Σχολείων, έδωσε το ερέθισμα στους φορείς που αναλαμβάνουν τη διοργάνωση των εκδηλώσεων να πραγματοποιήσουν και φέτος αυτό το μεγάλο μουσικό γεγονός. Πρόκειται για μία καινοτόμο δράση και ένα σταθερό θεσμό μεγάλης πολιτισμικής και εκπαιδευτικής αξίας που συνέβαλε στην πνευματική και ποιοτική ανάταση της ευρύτερης κοινωνίας και ανέδειξε την Ξάνθη σε πολιτιστικό μουσικό κέντρο, ενώνοντας  τους μαθητές της χώρας μας σε ένα δυνατό πλαίσιο συνεργασίας και δημιουργικότητας.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν εξακόσιοι και πλέον μαθητές από δέκα μουσικά σχολεία της χώρας και περίπου δύο χιλιάδες μαθητές από σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης. Η περσινή διοργάνωση του φεστιβάλ προσέφερε σημαντικά πνευματικά και παιδαγωγικά οφέλη στους συμμετέχοντες μαθητές, αγκαλιάστηκε με θέρμη από την τοπική κοινωνία και άφησε πολύ θετικές εντυπώσεις στους επισκέπτες της.

Δεσμευόμαστε ότι θα καταβάλλουμε και φέτος κάθε δυνατή προσπάθεια για την επίτευξη ανάλογων δράσεων υψηλού επιπέδου, προς τιμή του Μάνου Χατζιδάκι και της γενέτειρας πόλης του».

Το φετινό 2ο φεστιβάλ

Συνδιοργάνωση-συνεργασία:

  • Δήμος Ξάνθης
  • Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης
  • Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης
  • Μουσικό Σχολείο Ξάνθης
  • Καλλιτεχνική Επιτροπή Μουσικών Σχολείων
  • Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης
  • Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης
  • Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων Ξάνθης.

Με την υποστήριξη:

  • του δήμου Αβδήρων
  • του Εμπορικού Επιμελητηρίου Ξάνθης
  • της Ιεράς Μητρόπολης Ξάνθης.

Με τη στήριξη και τη συμμετοχή καταξιωμένων καλλιτεχνών και επιστημόνων. Υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων

Σκοπός

«Πιστεύω πως η τέχνη του τραγουδιού αποτελεί κοινωνικό λειτούργημα, γιατί το τραγούδι μας ενώνει μέσα σ’ ένα μύθο κοινό. Κι όπως στον χορό ενώνουμε τα χέρια μεταξύ μας για ν’ ακολουθήσουμε ίδιες ρυθμικές κινήσεις, έτσι και στο τραγούδι ενώνουμε τις ψυχές μας για ν’ ακολουθήσουμε μαζί, τις ίδιες εσωτερικές δονήσεις. Κι όσο για τον κοινό μύθο που δεν υπάρχει στις μέρες μας, τον σχηματίζουμε καινούριο κι απ’ την αρχή κάθε φορά. Κάθε φορά που νιώθουμε βαθιά την ανάγκη να τραγουδήσουμε» (Μάνος Χατζιδάκις, «Ο καθρέφτης και το μαχαίρι», εκδόσεις «Ίκαρος», Αθήνα 1988, σελ. 34-35).

Σε μια εποχή οικονομικής, πολιτικής και ηθικής δοκιμασίας, που έχουμε ανάγκη από έναν νέο κοινό μύθο, μια νέα αρχή, όραμά μας είναι η μουσική και ο λόγος του Μάνου Χατζιδάκι να αποτελέσουν την πηγή έμπνευσης και τον οδηγό μας προς αυτήν την κατεύθυνση. Μαθητές, εκπαιδευτικοί και πολίτες να γίνουμε κοινωνοί του έργου και του οράματος του μεγάλου συνθέτη, να ενωθούμε σε μια ομάδα για έναν κοινό σκοπό, που δεν είναι άλλος από την ηθική και πνευματική μας ανάταση. Να κάνουμε το σχολείο και την εκπαίδευση εξωστρεφή, να χαρίσουμε τα δώρα της ποιοτικής μουσικής στους συμπολίτες μας, να γίνουμε πολίτες ενεργοί και όχι άτομα περιχαρακωμένα. Ακόμα να φέρουμε κοντά μας παιδιά και μουσικούς από άλλες χώρες, να ανταλλάξουμε μαζί τους ακούσματα και εμπειρίες, ιδέες και σκέψεις. Όλη η πόλη να γίνει μια γιορτή. Γιατί ο Μάνος Χατζιδάκις είχε τις ελπίδες του «στο άγνωστο κοινό, στην άγνωστη νεολαία, η οποία διαθέτει ευαισθησία και δεν έχει ακόμα διαβρωθεί».

Στόχοι

  • Η διεύρυνση και ενδυνάμωση ενός δημιουργικού δικτύου συνεργαζόμενων μουσικών σχολείων.
  • Η ενίσχυση των δημιουργικών σχέσεων ανάμεσα σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και σχολικές κοινότητες από διάφορα μέρη, αλλά και η διεύρυνση και ενδυνάμωση ενός δικτύου από συνεργαζόμενους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων, που θα συντελέσουν στην κοινωνική συνοχή.
  • Η περαιτέρω ευαισθητοποίηση του ευρύτερου πληθυσμού και ειδικότερα της εκπαιδευτικής κοινότητας για το θεσμό και το έργο των Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων.
  • Η προσφορά ποιοτικών ερεθισμάτων και θετικών οραμάτων στο μαθητικό πληθυσμό όλης της επικράτειας.
  • Η πολιτισμική αποκέντρωση με τη διάχυση του πολιτισμού στην όχι και τόσο ευνοημένη από αυτήν την άποψη παραμεθόριο περιοχή.
  • Η ενίσχυση των κινήτρων για να επενδύσουμε όλοι μαζί ως κοινωνία στην παιδεία και τις καινοτόμες δράσεις.
  • Η εδραίωση και γενίκευση της διάθεσης αλλά και της απαραίτητης δεξιότητας για συνεργασία μεταξύ πολιτών και φορέων.
  • Η προβολή του έργου του Μάνου Χατζιδάκι και των μουσικών σχολείων σε πανελλήνιο και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Το 1ο φεστιβάλ

Στις 28-30 Απριλίου 2014 πραγματοποιήθηκε στην Ξάνθη το Χατζιδάκειο Φεστιβάλ υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας, με τη στήριξη της Καλλιτεχνικής Επιτροπής Μουσικών Σχολείων και συνδιοργανωτές την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, το Μουσικό Σχολείο Ξάνθης και τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του, την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, το Κέντρο Πολιτισμού του δήμου Ξάνθης, τον δήμο Αβδήρων και με την υποστήριξη της Ιεράς Μητρόπολης Ξάνθης και Περιθεωρίου, του Κοινωνικού Κέντρου «Σταύρος Χαλιορής», του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, του Εμπορικού Επιμελητηρίου και τοπικών επιχειρήσεων. Συμμετείχαν ακόμα οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων των σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης και οι μαθητές και μαθήτριες της περιοχής.

Το πρόγραμμα της διοργάνωσης περιελάμβανε διαλέξεις για το έργο του Μάνου Χατζιδάκι από τον εικαστικό καλλιτέχνη Ηρακλή-Κώστα Γεωργίου και τον συνθέτη Θεόδωρο Αντωνίου, αλλά και για σημαντικά ζητήματα που αφορούν τις τέχνες στο εκπαιδευτικό πλαίσιο από την εκπρόσωπο της Καλλιτεχνικής Επιτροπής Μουσικών Σχολείων Κωνσταντίνα Βρεττού, συναυλία-αφιέρωμα στον Μάνο Χατζιδάκι στην οποία συμμετείχε ο ερμηνευτής Βασίλης Γισδάκης, συναυλίες στις πλατείες της Ξάνθης από τα δέκα συνολικά συμμετέχοντα μουσικά σχολεία, μουσικά εργαστήρια για τους μαθητές των μουσικών σχολείων με διδάσκοντες τον συνθέτη Νίκο Κυπουργό και τη σχολική σύμβουλο Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης Παναγιώτα Τηγανούρια, τη μεγάλη τελική συναυλία με έργα του Μάνου Χατζιδάκι υπό τη διεύθυνση του Νίκου Κυπουργού στην κεντρική πλατεία της πόλης. Στη συναυλία συμμετείχαν 600 μαθητές και μαθήτριες, όλοι από τα μουσικά σχολεία. Τη συναυλία αυτή χαιρέτησε μεταξύ άλλων ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας Γεώργιος Καλαντζής.

(μερικά στοιχεία ακόμη εδώ).

Το συνοπτικό φετινό πρόγραμμα

Σάββατο 2 Μαΐου

  • 11.00-14.00: Αφίξεις – ξεναγήσεις.
  • 16.00-19.00: Προετοιμασία των μαθητών των μουσικών σχολείων, εκτελεστές μουσικών οργάνων και χορωδών σε έργα του Μάνου Χατζιδάκι υπό τη διεύθυνση του συνθέτη Νίκου Κυπουργού και της σχολικής συμβούλου μουσικής Παναγιώτας Τηγανούρια.
  • 20.30-22.00: Τελετή έναρξης.

Κυριακή 3 Μαΐου

  • 11.00-14.00: Προετοιμασία των μαθητών των μουσικών σχολείων, εκτελεστές μουσικών οργάνων και χορωδών σε έργα του Μάνου Χατζιδάκι υπό τη διεύθυνση του συνθέτη Νίκου Κυπουργού και της σχολικής συμβούλου μουσικής Παναγιώτας Τηγανούρια.
  • 16.00-19.00: Διαλέξεις – σεμινάρια – βιωματικά εργαστήρια – ξεναγήσεις.
  • 20.30 – 23.30: Συνάντηση όλων των μαθητών και των καθηγητών των μουσικών σχολείων, καθώς και των επίτιμων προσκεκλημένων σε δείπνο γνωριμίας.

Δευτέρα 4 Μαΐου

  • 10.30-13 30: Παρουσίαση του προγράμματος του κάθε μουσικού σχολείου σε επιλεγμένους δημόσιους χώρους της παλιάς και νέας Ξάνθης.
  • 16.00-19.00: Προετοιμασία των μαθητών των μουσικών σχολείων, εκτελεστές μουσικών οργάνων και χορωδών σε έργα του Μάνου Χατζιδάκι υπό τη διεύθυνση του συνθέτη Νίκου Κυπουργού και της σχολικής συμβούλου μουσικής Παναγιώτας Τηγανούρια.
  • 20.00-22 00: Διαλέξεις – σεμινάρια.

Τρίτη 5 Μαΐου

  • 11.30-13.00: Τελετή λήξης αφιερωμένη στον μουσικοσυνθέτη Μάνο Χατζιδάκι.

(Σημείωση: Ενδέχεται το πρόγραμμα να τροποποιηθεί από τους διοργανωτές).

 

Σχετικά άρθρα

Βιβλιοπαρουσίαση στην “Konserva”

Super User

Αυτή την εβδομάδα στη Φ.Ε.Ξ.

Super User

“Micro μ Festival”

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies