INDEXANTHI.GR
Διάφορα

Στον απόηχο του παγκόσμιου forum παραδοσιακού καπνού – ψήφισμα της I.T.G.A.

Στον απόηχο του παγκόσμιου forum παραδοσιακού καπνού που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στην Κομοτηνή με συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Α.Μ.-Θ. και της Διεθνούς Ένωσης Καπνοκαλλιεργητών που αντιπροσωπεύει το 87% του συνολικού όγκου του εξαγόμενου καπνού παγκοσμίως, κοινοποιούνται τα ακόλουθα:

Στο forum συμμετείχαν και μίλησαν: ο παγκόσμιος πρόεδρος της I.T.G.A. και πρόεδρος της I.T.G.A. Αφρικής Francois van der Merwe, ο Περιφερειάρχης Α.Μ.-Θ. Γεώργιος Παυλίδης, ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αλέξανδρος Κοντός, ο αναπληρωτής καθηγητής, Ph.D και πρόεδρος της Αγροτικής Ακαδημίας Βουλγαρίας Hristo Bozukov, ο Antonio Abrunhosa, η καθηγήτρια Marija Srbinoska και ο πρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαίων Καπνοκαλλιεργητών Francois Vedel.

Επίσης, συμμετείχαν εκπρόσωποι των υπουργείων, αντιπροσωπείες καπνοκαλλιεργητών από διάφορες χώρες (Ελλάδα, Βουλγαρία, F.Y.R.O.M., Λίβανο, Πορτογαλία, Ν. Αφρική, Βοσνία-Ερζεγοβίνη κ.α.), εκπρόσωποι πολυεθνικών εταιρειών και όλων των εμπλεκόμενων στην αλυσίδα παραγωγής και μεταποίησης καπνού.

Ψήφισμα της I.T.G.A.

Οι παρόντες καλλιεργητές στη συνάντηση συζήτησαν σε βάθος τα προβλήματα και τις ευκαιρίες της παγκόσμιας παραγωγής και αφιέρωσαν ιδιαίτερη προσοχή στην κατάσταση της αγοράς για τα καπνά τύπου oriental.

Οι καλλιεργητές υπογράμμισαν το γεγονός ότι αναπτύσσουν μία καλλιέργεια, η οποία παρέχει μία νόμιμη αγορά που εξακολουθεί να αυξάνεται σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο. Η παραγωγή τους απασχολεί εκατομμύρια μέλη οικογενειών και εργάτες σε όλο τον κόσμο και εξασφαλίζει μία βιώσιμη ευημερία για πολλές περιοχές και χώρες.

Στην πραγματικότητα, ο καπνός είναι ένα από τα λίγα φυτά που μπορούν να καλλιεργηθούν επικερδώς σε πολλές αγροτικές περιοχές των χωρών αυτών και επειδή είναι καλλιέργεια εντατικής εργασίας, εξασφαλίζει την ευημερία εκατοντάδων χιλιάδων οικογενειών που συνδέονται άμεσα και έμμεσα με την παραγωγή καπνού. Η βιωσιμότητα του καπνού συνεπάγεται και τη βιωσιμότητα χιλιάδων χωριών και των κατοίκων τους όλων αυτών των χωρών, συμπεριλαμβανομένων και πολλών απομακρυσμένων τμημάτων της Τουρκίας.

Σε περιοχές όπως η Ανατολική Μακεδονία-Θράκη και παρόμοιες περιοχές σε γειτονικές χώρες, ημιορεινές και ορεινές, τα καπνά ανατολικού τύπου αποτελούν μονοκαλλιέργεια και η εξάλειψή τους θα ανάγκαζε τη μετανάστευση ολόκληρων κοινοτήτων από τις περιοχές όπου η συγκεκριμένη καλλιέργεια αποτέλεσε βασικό οικονομικό, πολιτιστικό, κοινωνικό και ιστορικό υπόβαθρο για αιώνες, περιοχές που βρίσκονται υπό απειλή με τα υπερβολικά μέτρα κατά του καπνίσματος.

Οι καλλιεργητές ανησυχούν για την πτώση της ζήτησης της παραγωγής τους, η οποία οφείλεται εν μέρει στις αποφάσεις που λαμβάνονται από τις κυβερνήσεις με στόχο τη μείωση της κατανάλωσης, αλλά και στα κακοσχεδιασμένα μέτρα, όπως η υπερβολική φορολογία και η πρόχειρη συσκευασία, τα οποία δημιουργούν ισχυρά κίνητρα για παραποίηση και λαθρεμπόριο στα προϊόντα καπνού, σαμποτάροντας έτσι αποτελεσματικά τους επιθυμητούς στόχους των εν λόγω μέτρων. Τον επόμενο χρόνο στην Ινδία, στη συνεδρίαση COP7 της Σύμβασης Πλαίσιο για τον Έλεγχο του Καπνού (F.C.T.C.), μπορεί να εγκριθούν και άλλες συγκεκριμένες προτάσεις για τα συστατικά που επιτρέπονται στα προϊόντα καπνού και οι παραγωγοί ζητούν την προσοχή των κυβερνήσεών τους για να βεβαιωθούν ότι δεν θα επηρεαστούν αρνητικά οι επιχειρήσεις τους και το μέλλον τους.

Οι καλλιεργητές επίσης αναγνωρίζουν τις σημαντικές μειώσεις στην κατανάλωση σε ορισμένες αγορές και επιμένουν ότι η Σύμβαση Πλαίσιο για τον Έλεγχο του Καπνού του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας θα πρέπει να παραπεμφθεί, ως επείγουσα, πίσω στην αρχική εντολή του άρθρου 17, όπως επανέλαβαν κατά τη διάρκεια της τελευταίας Διάσκεψης των Μερών (COP 6) που πραγματοποιήθηκε στη Μόσχα. Και με όρους παροχής βοήθειας προς τις κυβερνήσεις ορισμένων χωρών παραγωγής, με σκοπό την έρευνα για διαφοροποίηση στρατηγικών εκεί όπου η μειωμένη ζήτηση μπορεί να επηρεάσει τα προς το ζην των καλλιεργητών και μία τέτοια διαφοροποίηση είναι δυνατή.

Η εν λόγω έρευνα, όπως παραδέχθηκε η ίδια η Σύμβαση Πλαίσιο για τον Έλεγχο του Καπνού, μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο με τη συμμετοχή των καλλιεργητών και των αντιπροσωπευτικών τους οργανώσεων, που έχουν επαναλάβει την προσφορά τους να συνεργαστούν και να μοιραστούν την τεράστια εμπειρία και την τεχνογνωσία τους στις δυνατότητες και τις δυσκολίες διαφοροποίησης της καλλιέργειας του καπνού, όπου είναι δυνατόν.

 

Σχετικά άρθρα

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας τη Δευτέρα στην Ορεστιάδα για την Ε.Β.Ζ.

Super User

Άλλη μια δίκη για τις Σκουριές

Super User

Κατάργηση του ΤΑΙΠεΔ ζητά η «Οικολογία-Αλληλεγγύη» Α.Μ.-Θ.

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies