INDEXANTHI.GR
Πολιτισμός

Έκθεση ζωγραφικής της Λίτας Μαυρογένη στο Ι.Θ.Τ.Π.

Την ατομική έκθεση της Ξανθιώτισσας ζωγράφου Λίτας Μαυρογένη με τίτλο «Οι καβαλάρηδες του φωτός» παρουσιάζουν τα τμήματα ιστορίας της τέχνης του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης και η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, από την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου (20.00) έως την Παρασκευή 27 Νοεμβρίου στην καπναποθήκη «Π», με ελεύθερη είσοδο.

Την επιμέλεια της έκθεσης έχει ο Βασίλειος Μακέδος, ιστορικός τέχνης, ακαδημαϊκός, υπεύθυνος εκπαίδευσης των τμημάτων ιστορίας της τέχνης και επιμελητής της μόνιμης συλλογής έργων του ιδρύματος.

Η Λίτα Μαυρογένη γεννήθηκε και ζει στην Ξάνθη. Από παιδί είχε ταλέντο στη ζωγραφική, ασχολήθηκε ερασιτεχνικά ως αυτοδίδακτη ζωγράφος για αρκετά χρόνια, εξελίσσοντας τις γνώσεις της επάνω σε διάφορες τεχνικές. Το 1998 σταματά την συμβατική ζωγραφική και κάνει μια μεγάλη στροφή στη συμβολική ζωγραφική, όπου η φιλοσοφία και η πνευματικότητα θα επηρεάσουν άμεσα τις θεματογραφίες που επιλέγει. Έχει κάνει πολλές ατομικές εκθέσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και σε χώρες του εξωτερικού όπως στην Ιταλία (Πάντοβα και Βενετία), Γερμανία (Βερολίνο), Αυστρία (Ίμστμπουργκ), Ρωσία (Μόσχα), Τουρκία (Σμύρνη και Άγκυρα). Το 1993 περνάει ως κατ’ εξαίρεση ταλέντο στη σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας και παρακολουθεί δύο χρόνια μαθήματα με δάσκαλο τον Νίκο Κενσαλή. Την περίοδο αυτή γίνεται μέλος στο Ελληνικό Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος και παράλληλα αναγνωρίζεται ως επαγγελματίας καλλιτέχνης από την aiap της UNESCO. Ιδρύει το μουσείο παιδικής τέχνης «Οικουμένη» και την Ακαδημία Παιδικής Τέχνης μέσα από την οποία θεσμοθετούνται δύο παγκόσμιοι διαγωνισμοί για την παιδική τέχνη, η “Biennale παιδικής ζωγραφικής” και ο διπλός διαγωνισμός “Γέφυρες αγάπης – κατασκευή κούκλας και συγγραφή παραμυθιού” στους οποίους συμμετέχουν συνολικά 155 χώρες. Έχει συνεργαστεί με το υπουργείο Πολιτισμού της Ρωσίας, την Παιδική Ακαδημία της Μόσχας και το υπουργείο Πολιτισμού του Περού όπου και συνέβαλε στη δημιουργία του Μουσείου Παιδικής Τέχνης στη Λίμα.

Ώρες επισκέψεων: καθημερινά 17.00-21.00 και πρωινές ώρες κατόπιν συνεννόησης.

 

Σχετικά άρθρα

Οι σημερινές εκδηλώσεις των Θ.Λ.Ε.

Super User

“Η Ξάνθη του Μάνου Χατζιδάκι” από τη Φ.Ε.Ξ.

Super User

Η καθαρή Δευτέρα στον δήμο Τοπείρου

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies