INDEXANTHI.GR
Κόσμος

Αποδεκτή η απαγόρευση μαντήλας στο γαλλικό δημόσιο

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων συντάχθηκε με τα επιχειρήματα του γαλλικού δημοσίου για την απαγόρευση χρήσης μαντίλας σε εργαζόμενούς του.

Το δικαστήριο απέρριψε την επιχειρηματολογία Γαλλίδας μουσουλμάνας, η οποία το 2001 εργάζονταν ως κοινωνική λειτουργός σε γαλλικό νοσοκομείο και δεν ανανεώθηκε η σύμβασή της. Παρά τις επίμονες παραινέσεις ασθενών, είχε αρνηθεί να βγάλει την μαντήλα εν ώρα εργασίας με την αιτιολογία ότι παραβιάζεται η θρησκευτική της ελευθερία. Οι αγωγές της είχαν απορριφθεί προηγουμένως από τα γαλλικά δικαστήρια.

Το δικαστήριο δέχθηκε μεν ότι η ακούσια απομάκρυνσή της από την εργασία συνιστά παρέμβαση στην θρησκευτική της ελευθερία, αλλά από την άλλη πλευρά η παρέμβαση αυτή δικαιολογείται από την θεμιτή επιδίωξη του κράτους για την προστασία των δικαιωμάτων των ασθενών.

Υπενθυμίζεται ότι ούτως ή άλλως στη Γαλλία υπάρχει αυστηρός διαχωρισμός μεταξύ εκκλησίας και κράτους, αλλά και ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αναγνωρίζει συχνά στα κράτη μέλη της Ε.Ε. μεγάλο περιθώριο διακριτικής ευχέρειας, ιδιαίτερα σε θρησκευτικά ζητήματα.

 

Σχετικά άρθρα

Οκτώ πράγματα που θα συμβούν όταν η Ελισάβετ αποσυρθεί από τον θρόνο της Αγγλίας

Super User

Αυξάνονται συνεχώς οι Εβραίοι έποικοι στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη

Super User

Ράπισμα της Αργεντινής στους… χρυσοθήρες

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies