INDEXANTHI.GR
Παιδεία

Για το ζήτημα των φοιτητικών εστιών στην Ξάνθη και σε όλη τη χώρα

Προσπαθώντας να δούμε λίγο καλύτερα την κατάσταση που διαμορφώνεται στο ζήτημα των φοιτητικών εστιών στην Ξάνθη και σε όλη τη χώρα (δείτε στο indeXanthi.gr σχετικές ανακοινώσεις φοιτητών και συλλόγων), παραθέτουμε κάποια στοιχεία, καθώς και ένα καίριο δημοσίευμα.

Τα στοιχεία αφορούν σε τέσσερις σχετικές υπουργικές αποφάσεις, οι οποίες αποτυπώνουν τις κυβερνητικές προθέσεις:

  • Δ1α/ΓΠ.οικ. 20035 (Φ.Ε.Κ. 987Β/22.3.2020) με θέμα “Επιβολή του μέτρου της προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας τουριστικών καταλυμάτων συνεχούς λειτουργίας, στο σύνολο της επικράτειας για το χρονικό διάστημα από 23.3.2020 ή 26.3.2020 -κατά περίπτωση- έως και 30.4.2020“, που υπογράφουν οι υπουργοί Ανάπτυξης και Επενδύσεων Σπυρίδων-Άδωνις Γεωργιάδης, Προστασίας του Πολίτη Μιχαήλ Χρυσοχοΐδης, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Ιωάννης Βρούτσης, Υγείας Βασίλειος Κικίλιας και Εσωτερικών Παναγιώτης Θεοδωρικάκος
  • 5052 (Φ.Ε.Κ. 1018/24.3.2020) με θέμα “Λειτουργία τουριστικών καταλυμάτων κατ’ εξαίρεση της επιβληθείσας προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας και ειδικοί όροι” που υπογράφει ο υπουργός τουρισμού Θεοχάρης Θεοχάρης (καθορίζεται η λειτουργία μόνο ενός ξενοδοχείου για την Ξάνθη)
  • 5248 (Φ.Ε.Κ. 1073/27.3.2020) με θέμα “Συνέχιση λειτουργίας τουριστικών καταλυμάτων κατ’ εξαίρεση της επιβληθείσας προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας και καθορισμός ειδικών όρων λειτουργίας τους” (διευρύνεται η λίστα των λειτουργούντων ξενοδοχείων, αλλά όχι για την Ξάνθη).
  • 40824/Ζ1 (Φ.Ε.Κ. 1041/26.3.2020) που υπογράφουν η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως και οι υφυπουργοί Παιδείας και Θρησκευμάτων Βασίλειος Διγαλάκης και Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, με την οποία “αναθέτουμε στο Ίδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης τη μέριμνα για την προσωρινή στέγαση των φοιτητών των Α.Ε.Ι. και αλλοδαπών επισκεπτών των Α.Ε.Ι. που βρίσκονται στην Ελλάδα μέσω ευρωπαϊκών ή διεθνών προγραμμάτων ή συνεργασιών, οι οποίοι στεγάζονται με φροντίδα των Α.Ε.Ι. ή/και του ΙΝεΔιΒιΜ, οι οποίοι αποδεδειγμένα δεν δύνανται να διαμείνουν σε κατοικία στην ημεδαπή, για όσο χρονικό διάστημα απαγορεύεται η προσωρινή λειτουργία των φοιτητικών εστιών των Α.Ε.Ι. και του ΙΝεΔιΒιΜ, καθώς και των ξενοδοχειακών μονάδων που τυχόν μίσθωνε το ΙΝεΔιΒιΜ για τη στέγαση αυτών“.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη κωφεύει στην κραυγή αγωνίας των φοιτητών των Εστιών και παίζει με τη δημόσια υγεία

Εκατοντάδες φοιτητές μένουν στις εστίες, στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις που είναι έδρες πανεπιστημιακών σχολών, και κινδυνεύουν άμεσα είτε να γίνουν φορείς είτε να νοσήσουν από τον κορονοϊό.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποφάσισε να κλείσει τις φοιτητικές εστίες και αρχικά απαιτούσε από τη συντριπτική πλειονότητα των φοιτητών να επιστρέψουν στις πατρίδες τους και να μείνουν με τους δικούς τους, ενώ επέτρεπε σε μια μειονότητα (τους α) φοιτητές που είναι ορφανοί από τους δύο γονείς, δεν έχουν στην κυριότητα ή κατοχή τους κατοικία εντός της ελληνικής επικράτειας και δεν έχουν εγγύτερο συγγενή ή άλλο πρόσωπο στην κατοικία του οποίου μπορούν να διαμείνουν προσωρινά β) αλλοδαπούς/αλλογενείς φοιτητές των Α.Ε.Ι. που δεν διαθέτουν οι ίδιοι ή συγγενείς τους ως β’ βαθμού στην κυριότητα ή κατοχή τους κατοικία εντός της ελληνικής επικράτειας γ) αλλοδαπούς φοιτητές ή επισκέπτες των Α.Ε.Ι. που βρίσκονται προσωρινά στην ελληνική επικράτεια στο πλαίσιο ευρωπαϊκών ή διεθνών προγραμμάτων ή συνεργασιών) να μείνει σε ξενοδοχείο της πόλης στην οποία φοιτούν.

Στους φοιτητές που υποχρέωνε να μετακινηθούν στον τόπο κατοικίας των γονιών τους, προσέφερε μόνο το εισιτήριο των μέσων μεταφοράς χωρίς καν να κινήσει τη διαδικασία να κάνουν το τεστ, μετατρέποντάς τους έτσι σε δυνητικά κινητές βόμβες διάδοσης της επιδημίας!

Για τη διαμονή των φοιτητών που επέτρεψε να μείνουν στις πόλεις-έδρες των πανεπιστημίων, δεν αποφάσισε να επιτάξει ξενοδοχεία που να πληρούν όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις προστασίας από τον κορονοϊό.

Με την ευκαιρία, να σημειώσουμε εδώ ότι στις 22 Μάρτη η κυβέρνηση, με απόφαση των Γεωργιάδη, Χρυσοχοΐδη, Βρούτση, Κικίλια και Θεοδωρικάκου, αποφάσισε να κλείσει όλα τα ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας στη χώρα, επιτρέποντας τη λειτουργία ενός ξενοδοχείου σε κάθε νομό (τριών σε Αττική και Θεσσαλονίκη). Στην απόφαση αυτή (Φ.Ε.Κ. 987Β) παρατηρούμε δύο κομβικά στοιχεία:

  • Πρώτον, από το κλείσιμο όλων των ξενοδοχείων της χώρας δεν προκαλείται δαπάνη στον κρατικό προϋπολογισμό. Έτσι, απαλλάχτηκαν οι καπιταλιστές-ξενοδόχοι από την υποχρέωσή τους να καταβάλλουν στους εργαζόμενους το μισό μισθό και όλα τα ένσημα, όπως προβλέπεται από την νομοθεσία για την τοποθέτηση του προσωπικού σε διαθεσιμότητα, ενώ οι εργαζόμενοι των ξενοδοχείων μπήκαν στην ανεργία, χωρίς μισθό, χωρίς καν το πενιχρό επίδομα τακτικής ανεργίας. Στην παράγραφο 3 της απόφασης αναφέρεται: « Κατά το χρονικό διάστημα της παρ. 1 επιτρέπεται η λειτουργία ενός (1) τουριστικού καταλύματος ανά περιφερειακή ενότητα. Ειδικώς στις περιφερειακές ενότητες Κεντρικού Τομέα Αθηνών και Θεσσαλονίκης επιτρέπεται η λειτουργία τριών (3) τουριστικών καταλυμάτων». Το «επιτρέπεται η λειτουργία» σημαίνει ότι δεν έγινε επίταξη αυτών των ξενοδοχείων. Άλλωστε, και στα «έχοντας υπόψη» της απόφασης αναφέρεται ότι αυτή «δεν προκαλεί δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού». Εάν τα ξενοδοχεία επιτάσσονταν, θα προβλεπόταν δαπάνη για την πληρωμή των ξενοδόχων από το κράτος
  • Δεύτερον, τα ξενοδοχεία που επελέγησαν για να λειτουργήσουν, σκόπιμα δεν επιτάχτηκαν από την κυβέρνηση, προκειμένου να μη δοθούν στους ξενοδόχους αποζημιώσεις για τη μετεγκατάσταση των φοιτητών. Τα μεγάλα ξενοδοχεία, στα οποία θα μπορούσαν να εφαρμοστούν τα μέτρα προστασίας από την επιδημία, δεν επελέγησαν, γιατί θα έπρεπε να καταβληθούν σε αυτά σοβαρές αποζημιώσεις. Επελέγησαν ξενοδοχεία με μικρό αριθμό κλινών, στα οποία -εξ ορισμού- δεν μπορούν να εφαρμοστούν τα αναγκαία μέτρα «κοινωνικής αποστασιοποίησης», ώστε να προστατευθούν οι φοιτητές από την επιδημία.

Πρέπει ακόμα να σημειώσουμε ότι το ΙΝεΔιΒιΜ (Ιδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης) είναι αυτό που χρηματοδοτεί με κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό τις φοιτητικές εστίες. Φυσικά, τα κονδύλια αυτά είναι πενιχρά και δεν αρκούν να καλύψουν τις πραγματικές ανάγκες των φοιτητών. Με αυτά τα πενιχρά κονδύλια ήθελε αρχικά η κυβέρνηση να πληρώσει ξενοδοχεία για να δεχτούν τους φοιτητές! Γι’ αυτό επέλεξε, μέσω του υπουργείου Τουρισμού, ξενοδοχεία «φτηνά από κάθε άποψη» και συνεπώς επικίνδυνα να μετατραπούν σε εστίες μόλυνσης από CoViD-19.

Οταν διαπίστωσε ότι οι φοιτητές των εστιών δεν φεύγουν απ’ αυτές για να πάνε στην πατρίδα τους (η πλειονότητα) ή σ’ αυτά τα ξενοδοχεία (η μειονότητα), η κυβέρνηση έκανε νέα πρόταση, αυξάνοντας τη χρηματοδότηση από το ΙΝεΔιΒιΜ. Στις 26 Μάρτη εκδόθηκε νέα απόφαση (Φ.Ε.Κ. 1041Β) από την Κεραμέως και τους υφυπουργούς Σκυλακάκη και Διγαλάκη, που αναφέρει: «Έχοντας υπόψη… 11. Το γεγονός ότι από τις διατάξεις της παρούσας απόφασης προκαλείται δαπάνη συνολικού ύψους τριακοσίων δώδεκα χιλιάδων εκατόν είκοσι τεσσάρων ευρώ (312.124,00€), σύμφωνα με την αριθμ. Φ.1/Γ/145/40774/B1/26.3.2020 βεβαίωση της Διεύθυνσης Τακτικού Προϋπολογισμού της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων σε βάρος του τακτικού προϋπολογισμού του οικονομικού έτους 2020, αποφασίζουμε: Άρθρο μόνο. Αναθέτουμε στο Ιδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης τη μέριμνα για την προσωρινή στέγαση των φοιτητών των Α.Ε.Ι. και αλλοδαπών επισκεπτών των Α.Ε.Ι. που βρίσκονται στην Ελλάδα μέσω ευρωπαϊκών ή διεθνών προγραμμάτων ή συνεργασιών, οι οποίοι στεγάζονται με φροντίδα των Α.Ε.Ι. ή/και του ΙΝεΔιΒιΜ, οι οποίοι αποδεδειγμένα δεν δύνανται να διαμείνουν σε κατοικία στην ημεδαπή, για όσο χρονικό διάστημα απαγορεύεται η προσωρινή λειτουργία των φοιτητικών εστιών των Α.Ε.Ι. και του ΙΝεΔιΒιΜ, καθώς και των ξενοδοχειακών μονάδων που τυχόν μίσθωνε το ΙΝεΔιΒιΜ για τη στέγαση αυτών».

Προσέξτε την παγίδα: η κυβέρνηση δίνει μεν ένα επιπλέον ποσό στο ΙΝεΔιΒιΜ, αλλά δεν αποφασίζει να επιτάξει σε όλες τις πόλεις ξενοδοχεία για να στεγάσει σ’ αυτά όλους τους φοιτητές των εστιών, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος διάδοσης της επιδημίας σε πολλές πόλεις της χώρας μας.

Οι φοιτητές επιμένουν να κατοικούν στις εστίες γιατί δεν θέλουν να μετατραπούν σε φορείς μεταφοράς του κορονοϊού στους γονείς τους και στους συμπολίτες τους στον τόπο καταγωγής τους. Και βέβαια, έχουν πλήρη επίγνωση ότι βάζουν τους εαυτούς τους σε κίνδυνο προσβολής. Αυτό δεν το λέμε αυθαίρετα για να δικαιολογήσουμε τη στάση τους. Σε ανακοίνωση του Συλλόγου Μεταπτυχιακών Φοιτητών και Υποψήφιων Διδακτόρων της Πολυτεχνικής Σχολής Ξάνθης (εδώ) αναφέρονται τα εξής: «Ενημερωθήκαμε πως υπάρχει μεταπτυχιακός φοιτητής του Πολυτεχνείου, ο οποίος είναι επιβεβαιωμένο κρούσμα και έχει έρθει σε επαφή μαζί του άτομο το οποίο στεγάζεται στο κτίριο της Εκτενεπόλ» (οικισμός έξω από την Ξάνθη όπου βρίσκεται η εστία των μεταπτυχιακών φοιτητών και των υποψηφίων διδακτόρων).

Τα πράγματα λοιπόν είναι πολύ σοβαρά. Η κυβέρνηση πρέπει εδώ και τώρα να πάψει να κωφεύει στην κραυγή αγωνίας των φοιτητών των εστιών και να προχωρήσει άμεσα:

  • Πρώτον, στην επίταξη ξενοδοχείων σε όλες τις πόλεις που υπάρχουν φοιτητικές εστίες, τα οποία να πληρούν όλες τις προϋποθέσεις αντιμετώπισης της πανδημίας
  • Δεύτερον, στη μεταφορά όλων των φοιτητών σε αυτά τα ξενοδοχεία

Τρίτον, στην πραγματοποίηση τεστ σε όλους χωρίς εξαίρεση τους φοιτητές των εστιών.

Σχετικά άρθρα

Για τις φοιτητικές κινητοποιήσεις στην Ξάνθη

Super User

“Μάνος Χατζιδάκις – Μουσικό ταξίδι στο όνειρο”

Super User

Γιορτές νεολαίας: Το πρόγραμμα του διημέρου

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies