INDEXANTHI.GR
Πολιτισμός

Διάλεξη για τον Μίθρα και το ανάγλυφο των Θερμών

Διάλεξη του επίτιμου εφόρου αρχαιοτήτων Διαμαντή Τριαντάφυλλου με θέμα «Ανάγλυφο Θερμών Ξάνθης. Ο Μίθρας ταυροκτόνος και η μυστηριακή λατρεία του θεού» θα πραγματοποιηθεί το βράδυ (20.00) του Σαββάτου 20 Δεκεμβρίου στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αβδήρων.

Ο ομιλητής θα γνωρίσει στο κοινό αυτή τη θεότητα, την εποχή της, τους πιστούς της, τη μυστηριακή λατρεία της και τη σχέση της με τον χριστιανισμό, ενώ θα αναφερθεί στους λόγους της παρουσίας του αναγλύφου στην περιοχή μας.

Στο κοινό θα διανεμηθεί δωρεάν ενημερωτικό φυλλάδιο που εκπόνησε ο ομιλητής. Στην είσοδο του μουσείου θα εκτεθεί αντίγραφο του αναγλύφου, πλαισιωμένο από μικρή φωτογραφική έκθεση.

Σε σχετική ανακοίνωση σημειώνονται επιπρόσθετα τα εξής: «Καθώς το βόρειο ημισφαίριο του πλανήτη οδεύει προς τη μεγαλύτερη νύχτα του έτους, το χειμερινό ηλιοστάσιο, μας έρχονται στο νου οι παραδόσεις διαφόρων λαών και πολιτισμών που θέλουν θεούς να γεννιούνται ή να ξαναγεννιούνται αυτές τις μέρες από το ζοφερό σκοτάδι. Η γέννησή τους συμβολίζει την επάνοδο του φωτός και ό,τι αυτό συνεπάγεται. Μία από τις θεότητες αυτές ήταν ο Μίθρας που η παράδοση τον θέλει να γεννιέται στις 25 Δεκεμβρίου. Αυτά όμως λίγο ως πολύ είναι γνωστά. Εκείνο που ενδεχομένως είναι άγνωστο, είναι πως στην ορεινή περιοχή της Ξάνθης, στον οικισμό των Θερμών, υπάρχει ανάγλυφο μνημείο της θεότητας αυτής στο οποίο ο Μίθρας παριστάνεται ως ταυροκτόνος».

 

Σχετικά άρθρα

Αφιέρωμα στην παγκόσμια ημέρα κινηματογράφου και στον Roger Vadim

Super User

Η Αμάντα Μιχαλοπούλου στο “Δύο”

Super User

Έκθεση χειροποίητου κοσμήματος στη δημοτική πινακοθήκη Ξάνθης

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies