INDEXANTHI.GR
Πολιτισμός

«Δυο φτερά ν’ ανοίγεις φως μου»

Δύο μουσικές βραδιές με την Καίτη Κουλλιά και τον Γιώργο Φραντζολά διοργανώνει με τον παραπάνω τίτλο στις 21.00 του Σαββάτου 8 και της Κυριακής 9 Φεβρουαρίου στο Σπίτι Πολιτισμού η Φ.Ε.Ξ.

Ο Γιώργος Φραντζολάς και η Καίτη Κουλλιά ανταμώνουν και θυμίζουν τραγούδια από την εικοσάχρονη συνεργασία τους: “Ωκεανός“, “Έλα Κασπέντα“, “Φιλί της τριανταφυλλιάς” κ.α., καθώς και τραγούδια από το παιδικό μουσικοθεατρικό «Με τον Αίσωπο εκδρομή». Το πρόγραμμα θα διανθίσουν ακόμη παραδοσιακά τραγούδια, καθώς και νέα ακυκλοφόρητα τραγούδια του Γιώργου Φραντζολά. Στο πλάι τους οι συνεργάτες του θρακιώτη δημιουργού Μάριος Βλάχος (τραγούδι και κιθάρα), Τάσος Καπζάλας (φλάουτο και σαξόφωνα) και Ιάσων Καπζάλας (κρουστά).

«Στη συναυλία του Ορφέα Περίδη συμμετείχε και η Καίτη Κουλλιά από την Κάλυμνο. Η φωνή της στα χρώματα της Μαρίζας Κωχ και της Φλέρυς Νταντωνάκη». Αυτή η μικρούλα αναφορά στο περιοδικό “Δίφωνο” το 1995 ήταν αρκετή για να αναζητήσει ο Γιώργος Φραντζολάς την Καίτη Κουλλιά και να ξεκινήσουν μαζί μια δημιουργική συνεργασία που συνεχίζει να δίνει καρπούς μέχρι σήμερα. Πληροφορίες – κρατήσεις Θέσεων για την συναυλία στο Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης (5€ με κρασί) οικονομική ενίσχυση του Μουσείου.

Η Καίτη Κουλλιά

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κάλυμνο. Σπούδασε νηπιαγωγός στο Παιδαγωγικό τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών. Από τα πρώτα χρόνια διαμονής της στην Αθήνα εντάχθηκε στο μουσικό τμήμα του πανεπιστημίου και μ’ αυτό συμμετείχε σε αρκετές μουσικές παραστάσεις όπου διακρίθηκε και τιμήθηκε με υποτροφία. Ακολουθούν συνεργασίες με τους Μαρίζα Κωχ, Χρήστο Τσιαμούλη, Πέτρο Γαϊτάνο, Αναστασία Μουτσάτσου, Καλλιόπη Βέτα, Δημήτρη Ζερβουδάκη, Ορφέα Περίδη, Δήμητρα Γαλάνη, Γλυκερία, Μιχάλη Τζουγανάκη, Πίτσα Παπαδοπούλου, Γεράσιμο Ανδρεάτο, σε εμφανίσεις και συναυλίες σε Ελλάδα και Κύπρο και στο εξωτερικό (Γερμανία, Γαλλία, Βέλγιο, Ουκρανία, Ηνωμένες Πολιτείες και Αυστραλία). Επίσης, συμμετείχε σε παραστάσεις στο θέατρο “Ηρώδου του Αττικού” με το Λύκειο Ελληνίδων Αθήνας, καθώς και σε μεμονωμένες εμφανίσεις μαζί με τους Χρόνη Αηδονίδη, Δόμνα Σαμίου, Σαβίνα Γιαννάτου, Νένα Βενετσάνου, Γιώργο Νταλάρα, Μανώλη Μητσιά, Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, Παντελή Θαλασσινό, Κώστα Θωμαΐδη, Μαρία Δημητριάδη κ.ά. Στο φεστιβάλ παραδοσιακής μουσικής απ’ όλο τον κόσμο στη Σαμαρκάνδη του Ουζμπεκιστάν τιμήθηκε το 2001 με το τρίτο βραβείο. Έχει στο ενργητικό της οκτώ προσωπικούς δίσκους.

Ο Γιώργος Φραντζολάς

Ζει και δραστηριοποιείται καλλιτεχνικά κυρίως στον χώρο της Θράκης όπου διαμένει εδώ και τριάντα χρόνια. Γεννήθηκε στη Δράμα το 1963 και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Εργάζεται ως φιλόλογος καθηγητής στην Ξάνθη. Παράλληλα ασχολήθηκε με την σύνθεση τραγουδιών, την ποίηση, τη λογοτεχνία και τον δοκιμιακό λόγο. Έχει εκδώσει δύο προσωπικούς δίσκους. Τη «Νύχτα από σεντέφι» (1995) με ερμηνευτές τη Μαρία Φωτίου και τον Θανάση Γκαϊφύλλια και το «Εδώ ξυπνούν τα όνειρα» (1999) με την Καίτη Κουλλιά και τον Δημήτρη Ζερβουδάκη. Έγραψε τους στίχους για τον δίσκο «Όλα είναι αλλού» σε μουσική του Βαγγέλη Κοντόπουλου και συμμετείχε ως συνθέτης και στιχουργός σε δίσκους καταξιωμένων δημιουργών. Τις δισκογραφικές παραγωγές του ενορχήστρωσαν οι Ευανθία Ρεμπούτσικα, Ορφέας Περίδης, Κώστας Βόμβολος, Μάριος Στρόφαλης, Βαγγέλης Κοντόπουλος κ.α. Τραγούδια του ερμήνευσαν επίσης οι Αλκίνοος Ιωαννίδης, Χρήστος Θηβαίος, Μάκης Σεβίλογλου, Αφεντούλα Ραζέλη κ.α. Το 2010 εκδόθηκε το βιβλίο του με τίτλο «Το καμίνι που δροσίζει» που περιέχει σειρά δοκιμίων και μελετών για τη μουσική της γλώσσας, για τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη και τον Νίκο Γαβριήλ Πεντζίκη. Πεζογραφήματά του και δοκίμια έχουν δημοσιευτεί σε περιοδικά λόγου και τέχνης. Το 2014 εκδόθηκε σε μορφή βιβλίου-cd από τις εκδόσεις “Εν πλω” το μουσικοθεατρικό του έργο «Με τον Αίσωπο εκδρομή» σε ενορχήστρωση και μουσική παραγωγή του Βαγγέλη Κοντόπουλου (“Red tree”) και εικονογράφηση της Ανυσίας Φραγγατζή με τη συμμετοχή πολλών σημαντικών καλλιτεχνών. Διοργάνωσε και έλαβε μέρος σε ποικίλες συναυλίες, μουσικές-ποιητικές βραδιές και έδωσε διαλέξεις σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας.

Σχετικά άρθρα

Τα πανηγύρια του Οκτωβρίου στην Ξάνθη

Super User

“Η κοινωνία των πολιτών και η ορθόδοξη Εκκλησία”

Super User

Η 57η Μουτζουροδευτέρα στον δήμο Αβδήρων

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies