INDEXANTHI.GR
Διάφορα

Ενημερωτικό δελτίο γεωργικών προειδοποιήσεων της Π.Ε. Ξάνθης

Από το τμήμα Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης εκδόθηκε το ακόλουθο ενημερωτικό δελτίο γεωργικών προειδοποιήσεων:

Από τις επιτόπιες παρατηρήσεις και την καταγραφή των συλλήψεων στις φερομονικές παγίδες που έχει εγκαταστήσει η υπηρεσία μας και κατά τη φετινή καλλιεργητική περίοδο, ενημερώνουμε ότι διαπιστώθηκε η ύπαρξη σημαντικών πληθυσμών κατά περιοχές ενήλικων εντόμων στις φερομονικές παγίδες αλλά και στο χωράφι.

Έχει παρατηρηθεί σημαντική εμφάνιση του εντόμου για το 2020 στις αγροτικές περιοχές Πολύσιτου, Σέλινου και Νέας Κεσσάνης, όπου παρουσιάστηκε και πλάγιασμα των φυτών. Έχουν παρατηρηθεί αυξημένοι πληθυσμοί του εντόμου και σε αγροτικές περιοχές της Θαλασσιάς και των Μαγγάνων.

Γενικά για την καλλιεργητική περίοδο 2020 εμφανίζεται το έντομο σε ολόκληρη την έκταση της αγροτικής περιοχής της Π.Ε. Ξάνθης με σημαντικούς πληθυσμούς. Επειδή η καλλιέργεια του αραβοσίτου βρίσκεται στο στάδιο της άνθησης και το ενήλικο έντομο τρέφεται τόσο στα φύλλα όσο και στα μετάξινα νημάτια των σπαδίκων, αυτό το γεγονός μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένα ποσοστά γονιμοποίησης. Από αυτό το χρονικό σημείο και μετά μειώνονται οι δυνατότητες των παραγωγών να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τη δράση του συγκεκριμένου εντόμου. Σε καλλιέργειες με στάδιο ανάπτυξης κοντά στην ολοκλήρωση της άνθησης (>70% γονιμοποίησης) δεν υφίσταται ουσιαστικός κίνδυνος ελλιπούς καρπόδεσης, ακόμη και υπό υψηλούς πληθυσμούς ενηλίκων του εντόμου. Τα μεγαλύτερα προβλήματα προσβολής εντοπίζονται στις περιοχές που ο αραβόσιτος καλλιεργείται εντατικά ως μονοκαλλιέργεια.

Συστάσεις – καλλιεργητικές πρακτικές

Ουσιώδες καλλιεργητικό μέτρο στο στάδιο αυτό της καλλιέργειας είναι η επάρκεια αρδευτικού νερού ώστε τα φυτά να αναπληρώνουν τόσο τις προσβεβλημένες ρίζες από τις προνύμφες, όσο και τυχόν προσβεβλημένους στύλους από ενήλικα (συνεχής αύξηση των στύλων του σπάδικα).

Χημική καταπολέμηση

Στις περιοχές που εντοπίζονται έντονες προσβολές, θεωρείται αναγκαίο να λαμβάνονται μέτρα καταπολέμησης του εντόμου σε συνδυασμό με το βλαστικό στάδιο των φυτών. Σε περιοχές όπου οι προσβολές είναι μέτριες, θα πρέπει οι καλλιεργητές να παρακολουθούν τα χωράφια τους και να μην προχωρήσουν σε άσκοπους ψεκασμούς. Ψεκασμός δικαιολογείται μόνον εφόσον πληρούνται όλα τα παρακάτω κριτήρια:

  • Υψηλός πληθυσμός ενηλίκων κατά τη γονιμοποίηση (>5-10 ενήλικα ανά φυτό κατά μέσο όρο)
  • Μήκος στύλων<1,5 εκατοστό στο 50% των σπαδίκων της καλλιέργειας
  • Υπάρχει αδυναμία ικανοποιητικού ποτίσματος.

Για την εκτίμηση αυτή απαιτείται αντιπροσωπευτική δειγματοληψία στον αγρό.

Σε κάθε περίπτωση οι παραγωγοί οφείλουν να ελέγχουν μακροσκοπικά τις καλλιέργειες τους και να ενημερώνουν τους γεωπόνους για τυχόν ύποπτα συμπτώματα. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο τα εγκεκριμένα σκευάσματα (φυτοπροστατευτικά προϊόντα) όπως αναφέρονται στην ηλεκτρονική βάση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (http: //www.minagric,gr//syspest/), ακολουθώντας τις οδηγίες χρήσης που αναγράφονται στις ετικέτες στην ελληνική γλώσσα. Πωλούνται μόνον από επίσημα καταστήματα εμπορίας γεωργικών φαρμάκων που διαθέτουν υπεύθυνο επιστήμονα και μόνον εφόσον έχει εκδοθεί συνταγή σε κατόχους

πιστοποιητικού γνώσεων ορθολογικής χρήσης γεωργικών φαρμάκων.

Προστασία μελισσών

Οι παραγωγοί πρέπει να ειδοποιούν σχετικά τους μελισσοκόμους για την απομάκρυνση των κυψελών όταν πρόκειται να ψεκάσουν, εφαρμόζοντας τα αναγραφόμενα στην ετικέτα του γεωργικού φαρμάκου αναφορικά με την προστασία των μελισσών. Για τον σκοπό αυτό θα πρέπει απαραιτήτως και οι μελισσοκόμοι να αναγράφουν στις κυψέλες τον κωδικό, το τηλέφωνο και τη διεύθυνσή τους, ώστε να είναι δυνατή η έγκαιρη ειδοποίησή τους.

H εφαρμογή των ψεκασμών να γίνεται την ώρα που δεν πετούν οι μέλισσες, κατά τις απογευματινές ώρες κυρίως, μετά τη δύση του ηλίου.

Από τα μέχρι σήμερα δεδομένα φαίνεται ότι η αποτελεσματικότερη προστασία της καλλιέργειας του καλαμποκιού είναι η εφαρμογή της αμειψισποράς ως τεχνικής καλλιεργητικής για να αναχαιτιστεί η διασπορά του διαβρώτικα αλλά και να μειωθούν οι πληθυσμοί του.

Οι παραγωγοί-καλλιεργητές και μόνο είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για την τελική απόφαση επιλογής της συγκεκριμένης κάθε φορά φυτοπροστατευτικής επέμβασης στις συνθήκες της καλλιέργειας των φυτοπροστατευτικών προϊόντων που θα επιλέξουν και του τρόπου και χρόνου χρησιμοποίησης αυτών, καθώς και για λοιπούς χειρισμούς που συμβάλλουν στις ποσοτικές και ποιοτικές αποδόσεις της καλλιέργειας.

Για περισσότερες πληροφορίες οι καλλιεργητές μπορούν να απευθύνονται στους γεωπόνους της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης και στο τμήμα Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου (τηλέφωνα 25413 50190 και 50189, Νίκος Στεργιανόπουλος – Ολυμπία Κουγκούλη).

Σχετικά άρθρα

Απαλλαγή του Τζεμαλή Μηλιαζήμ από τις κατηγορίες

Super User

Τέσσερις εκδηλώσεις των Θ.Λ.Ε. στο πρόγραμμα της Παρασκευής

Super User

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο Δ.Π.Θ. σε Κομοτηνή και Ξάνθη

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies