INDEXANTHI.GR
Τουρκία

Μαζικές κινητοποιήσεις εκπαιδευτικών στην Τουρκία

Υλοποιώντας προηγούμενη απόφασή του το μεγαλύτερο συνδικάτο εκπαιδευτικών στην Τουρκία Eğitim Sen (συσπειρώνει δασκάλους και καθηγητές) πραγματοποίησε την Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου απεργία σε ολόκληρη την Τουρκία και το Κουρδιστάν.

Οι εκπαιδευτικοί έχοντας την συμπαράσταση μαθητών, φοιτητών και εργατικών σωματείων, κατέβηκαν στους δρόμους απαιτώντας η εκπαίδευση να αποκτήσει κοσμικό χαρακτήρα, μακριά από θρησκευτικές επιρροές και τα μαθήματα να γίνονται στην μητρική γλώσσα μαθητών και σπουδαστών.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που δημοσιεύονται στην εφημερίδα «Εβρενσέλ», η συμμετοχή στην απεργία ξεπέρασε κάθε προσδοκία των οργανωτών της, ειδικά σε περιοχές του Κουρδιστάν, παρ’ όλη την κρατική τρομοκρατία που προηγήθηκε και τις προληπτικές συλλήψεις στις οποίες είχε προχωρήσει η αστυνομία.

Υπογραμμίζεται ότι -ειδικά τα τελευταία δυο χρόνια- το κυβερνών κόμμα A.K.P. έχει δώσει θρησκευτικό χαρακτήρα σε χιλιάδες σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με υποχρεωτική διδασκαλία σε όλους τους μαθητές της σουνιτικής θρησκείας, κάτι που προκαλεί την σφοδρή αντίδραση της θρησκευτικής μειονότητας των αλεβιτών.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ακόμα και σήμερα στην Τουρκία εξακολουθούν να είναι σε ισχύ νομοθεσίες που δημιουργήθηκαν από την χούντα του Κενάν Εβρεν στη δεκαετία του ’80, με αποτέλεσμα να απαγορεύονται οι απεργίες στον συγκεκριμένο κλάδο εργαζομένων. Η ανυπακοή του συνδικάτου σ’ αυτές τις απαγορεύσεις έχει επιφέρει διώξεις χιλιάδων εκπαιδευτικών.

Σεΐτ Αλντογκάν – Βαθύ Κόκκινο

 

Σχετικά άρθρα

“Sabah”: Ο Αλέξης Τσίπρας κατάγεται από την Τουρκία

Super User

Πωλητήριο στο σπίτι του Leon Trotsky στην Πρίγκηπο

Super User

Τουρκία: Οδηγία από Κύπρο και εμπάργκο από μεγάλους της κρουαζιέρας

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies