INDEXANTHI.GR
Αρθρογραφία

Οι δέκα λόγοι που δείχνουν ότι ο ΣυΡιζΑ είναι ανεπιθύμητος στην επέτειο του Πολυτεχνείου

Σε λίγες ημέρες, η επέτειος του Πολυτεχνείου θα εορταστεί με… #proti_fora_aristera και τον ΣυΡιζΑ στην κυβέρνηση. Το κυβερνών κόμμα που άλλοτε κατείχε περίοπτη θέση στους τριήμερους εορτασμούς, φαίνεται πλέον να είναι ανεπιθύμητο στις εκδηλώσεις της ιστορικής επετείου εντός του Πολυτεχνείου.

Πέρυσι, τόσο τα μέλη της νεολαίας είχαν παρουσία μέσα στο Πολυτεχνείο καθ’ όλη την διάρκεια των τριήμερων εορτασμών, ενώ και στελέχη του ΣυΡιζΑ βρέθηκαν στο κτίριο της Πατησίων την ημέρα της ιστορικής επετείου για κατάθεση στεφάνου.

Το γραφείο τύπου του ΣυΡιζΑ σημείωνε τότε πως: «Την ίδια στιγμή που η μνημονιακή κυβέρνηση προσπαθεί να καταργήσει κάθε έννοια συλλογικού δικαιώματος, που καταδικάζει τη νεολαία και τους εργαζομένους στη φτώχεια και την εξαθλίωση, το Πολυτεχνείο είναι εδώ». Ένα χρόνο νωρίτερα, το 2013, αντιπροσωπεία του ΣυΡιζΑ με επικεφαλής τον Αλέξη Τσίπρα κατέθεσε στεφάνι στο χώρο του Πολυτεχνείου κάνοντας ανάλογες δηλώσεις.

Πλέον οργανώσεις, συλλογικότητες, φοιτητές και εργαζόμενοι που τα ξημερώματα της 15ης Νοεμβρίου θα πάρουν τα «κλειδιά» του Πολυτεχνείου, δεν είναι στην «ίδια πλευρά» με το κυβερνητικό κόμμα αλλά του ασκούν κριτική από τα αριστερά. Αυτοί είναι μόνο μερικοί λόγοι που φαίνεται ότι ο ΣυΡιζΑ φέτος θα φάει «πόρτα» από τις εκδηλώσεις του Πολυτεχνείου.

Το «όχι» που έγινε «ναι»

Ο βασικός λόγος που ο ΣυΡιζΑ θεωρείται ανεπιθύμητος στην επέτειο του Πολυτεχνείου είναι το «όχι» του δημοψηφίσματος που μετατράπηκε σε «ναι». Το σαρωτικό 61,31% του κόσμου που στήριξε το «όχι» στηρίχτηκε από το νεολαιίστικο κίνημα που πρωτοστατεί στις εκδηλώσεις του Πολυτεχνείου. Ο κόσμος που πίστεψε ότι υπάρχει και άλλη προοπτική μακριά από τα μνημόνια, στη συνέχεια απογοητεύτηκε από τον τρόπο διαχείρισης του αποτελέσματος από τον Αλέξη Τσίπρα ακόμα κι αν γνώριζε ότι το πράγμα κάπου εκεί θα καταλήξει. Δεν είναι λίγοι κι αυτοί που είχαν στηρίξει τις ελπίδες τους, πίστεψαν και στήριξαν τον ΣυΡιζΑ και πλέον αισθάνονται προδομένοι μετά το «όχι» που έγινε «ναι».

Η υπογραφή του μνημονίου

Η μεγάλη μεταστροφή του ΣυΡιζΑ με την υπογραφή του 3ου μνημονίου και την εφαρμογή σκληρών μέτρων τον έχει μετατοπίσει από κόμμα κατά της λιτότητας, σε ένα ακόμα μνημονιακό κόμμα. Όσο κι αν ο ΣυΡιζΑ έχτισε την πολιτική του πάνω στο «σκίζω τα μνημόνια», τελικά μετά από μία περίοδο μακρών διαπραγματεύσεων, ψήφισε το νέο μνημόνιο. Μέτρα όπως η αύξηση του Φ.Π.Α., οι κατασχέσεις πρώτης κατοικίας, οι ιδιωτικοποιήσεις, ο ΕνΦΙΑ, είναι μερικά μόνο δείγματα των πολιτικών που θα εφαρμόσει ο ΣυΡιζΑ και προκαλούν ένα αίσθημα αγανάκτισης απέναντι του.

Οι επιλογές του κόμματος και οι αποχωρήσεις

Η γρήγορη μετάλλαξη του ΣυΡιζΑ -σε λιγότερο από ένα χρόνο διακυβέρνησης- και η δεξιόστροφη πορεία του που περικλείει πλέον σε πολλά εισαγωγικά τον όρο «Αριστερά», κάνουν στελέχη και μέλη τόσο της κυβέρνησης όσο και της νεολαίας να μην είναι ευπρόσδεκτα στην ιστορική επέτειο. Κανείς δεν αμφισβητεί ότι στον ΣυΡιζΑ υπάρχουν άνθρωποι με αγωνιστικό παρελθόν. Όμως, παρά το «βιογραφικό» που μπορεί να έχουν, το κόμμα πλέον έχει απομακρυνθεί από την κινηματική και αγωνιστική φυσιογνωμία του. Μετά κι από την αποχώρηση της πλειοψηφίας των μελών της Νεολαίας αλλά και την αποχώρηση της Αριστερής Πλατφόρμας, η ιστορική επέτειος βρίσκει την βάση του κόσμου που έχει απομείνει στον ΣυΡιζΑ φανερά αποδυναμωμένη.

Η συνεργασία με τους ΑνΕλ

Η συνεργασία με το κόμμα των ΑΝΕΛ έχει δεχτεί κριτική εξ αρχής. Οι εναγκαλισμοί της κυβέρνησης τόσο με τον στρατό όσο και με την Εκκλησία, δεν έχουν να θυμίσουν σε τίποτα το κόμμα του 3% με τις «ριζοσπαστικές» ιδέες.

Ανάλογη στάση απέναντι στο ΠαΣοΚ

Δεν είναι η πρώτη φορά που κάποιο κόμμα δεν είναι ευπρόσδεκτο στους εορτασμούς της επετείου του Πολυτεχνείου. Παρά το γεγονός ότι πολλά από τα στελέχη του ΠαΣοΚ ήταν πρωτοστάτες στην εξέγερση το ’73, είναι γεγονός ότι δεν «χωρούν» πλέον στο κτίριο της Πατησίων. Οι φοιτητές της ΠΑΣΠ αν και κρατούν την αιματοβαμμένη σημαία της εξέγερσης από το 1982 δεν είναι ευπρόσδεκτοι στους εορτασμούς και ουκ ολίγες φορές έχουν δεχτεί λιντσάρισμα και έχουν προκληθεί συμπλοκές με την παρουσία τους.

Δεν έγινε δεκτός ούτε στο αντιρατσιστικό φεστιβάλ στη Θεσσαλονίκη

Οι διοργανωτές του 18ου Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ πριν λίγο καιρό στη Θεσσαλονίκη διαχώρισαν τη θέση τους από τον ΣΥΡΙΖΑ, δηλώνοντας «θυμωμένοι και πεισμωμένοι» τονίζοντας τον αντιμνημονιακό χαράκτηρα των εκδηλώσεων του φεστιβάλ. Για «απαράδεκτο αποκλεισμό του» από το φεστιβάλ είχε κάνει λόγο τότε ο ΣυΡιζΑ Θεσσαλονίκης.

Η καταστολή

Η αστυνομοκρατούμενη Αθήνα είναι η εικόνα που υπάρχει τα τελευταία χρόνια κατά την διάρκεια της μεγάλης πορείας την ημέρα μνήμης του Πολυτεχνείου. Ενδεικτικά η καταστολή και η αστυνομική αυθαιρεσία είχαν σαν αποτέλεσμα κατά την περσινή διαδήλωση, τον τραυματισμό πολιτών και φωτορεπόρτερ. Το σχέδιο της αστυνομίας δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό, όμως ήδη οι διαδηλωτές έχουν πάρει γεύση «καταστολής» και στις διαδηλώσεις ενάντια στην ψήφιση των προαπαιτούμενων μέτρων το καλοκαίρι, αλλά και σε άλλες κινητοποιήσεις όπως για παράδειγμα αυτήν στο φράχτη του Έβρου. Αν και η αστυνομία έχει ανακοινώσει την κατάργηση της ομάδας ΔΕΛΤΑ, η είδηση ότι ετοιμάζει ανάλογη ομάδα με άλλο όνομα δείχνουν τις προθέσεις της.

Ο φράκτης του Έβρου

Ο ΣυΡιζΑ δέχεται κριτική και για τον τρόπο διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης και συγκεκριμένα για την θέση του να παραμείνει ο φράκτης στον Έβρο, που φράζει το μοναδικό χερσαίο σύνορο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, μεταφέροντας τις προσφυγικές ροές στο Αιγαίο. Σε ανακοίνωσή του το Τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ τόνιζε ότι στηρίζει την «κινητοποίηση που οργανώνει το Συντονιστικό Ενάντια στον Φράχτη του Έβρου, το Σάββατο 31 Οκτωβρίου», όμως για ακόμα μία φορά τα μέλη του και η νεολαία δεν έγιναν δεκτοί από τους υπόλοιπους διαδηλωτές. Η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης σε ανακοίνωσή της, κάνει λόγο για κάποιους και κάποιες που «υψώνουν φράχτες μέσα στο κίνημα».

Μαθητές και φοιτητές στα κάγκελα

Η νεολαία έχει ήδη δείξει την εναντίωσή της στις πολιτικές της νέας κυβέρνησης. Τα άλυτα προβλήματα τις παιδείας επί χρόνια, έκαναν για ακόμα μία φορά τους μαθητές να επιστρέψουν στους δρόμους, αυτή τη φορά με βασικότερο πρόβλημα τις ελλείψεις εκπαιδευτικών. Η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών από 5μελή και 15μελή Αθήνας, είχε καλέσει σε κινητοποιήσεις σε όλη την Ελλάδα που βρήκαν μεγάλη ανταπόκριση. Μετά τους μαθητές, στους δρόμους ξεχύθηκαν και οι φοιτητές με συνθήματα ενάντια στις μνημονιακές επιθέσεις στην Παιδεία.

Η πρώτη 24ωρη πανεργατική απεργία

Στις 12 Νοέμβρη η κυβέρνηση θα έρθει αντιμέτωπη με την πρώτη πανεργατική απεργία που έχουν προκηρύξει Γ.Σ.Ε.Ε., Α.Δ.Ε.Δ.Υ. και σωματεία δείχνοντας την εναντίωση των εργαζομένων στις πολιτικές της κυβέρνησης. Οι απεργοί καταγγέλλουν την κυβέρνηση ότι αθετώντας τις προεκλογικές της δεσμεύσεις συνεχίζει τις πολιτικές της τιμωρητικής λιτότητας, της φτώχειας και της εξαθλίωσης, εφαρμόζοντας ένα νέο σκληρό μνημόνιο με επαχθείς όρους.

Μελπομένη Μαραγκίδου – vice

 

Σχετικά άρθρα

Νομικός γρίφος ή απορία αφελούς νομικού

Super User

Επίδομα σε όποια γυναίκα κάτω των τριάντα έχει ψηφίσει Χρυσή Αυγή και δεν κάνει ποτέ παιδιά, αντιπροτείνει η τρόικα

Super User

Η Ξάνθη πέρα από τις γιορτές της

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies