INDEXANTHI.GR
Κοινωνία

Παρεμβάσεις για τον δημόσιο χώρο στην Κομοτηνή

Για τις παρεμβάσεις και δράσεις “για τον δημόσιο χώρο και την επανανοηματοδότηση του” που έγιναν στην Κομοτηνή από τον ελεύθερο κοινωνικό χώρο “Adelante”, ενημερώνει το ακόλουθο κείμενο με τίτλο “Δημόσιος χώρος σε τιμή ευκαιρίας”:

Μια βόλτα στην Κομοτηνή θα καταστήσει το λόγο αληθή. Τα τραπεζοκαθίσματα εκτείνονται ολοένα και περισσότερο στους δημόσιους χώρους. Η πλατεία, ο ΠΕΖΟδρομος της Βενιζέλου, η πλατεία επί του κρατικού ωδείου αλλά και πληθώρα πεζοδρομίων έχουν μετατραπεί σε πηγή υπέρμετρου κέρδους για τους εκάστοτε μαγαζάτορες. Δημοτική αρχή και επιχειρηματίες έχουν περιορίσει το χώρο που μπορούν να κινούνται και να δρουν οι πολίτες με κίτρινες γραμμές, οι οποίες βρίσκονται σε μια δυσαναλογία ηλίου φαεινότερη σε σχέση με αυτό που πρέπει. Η πόλη αρχίζει να θυμίζει μια μεγάλη καφετέρια που περιορίζει τον πολίτη σε απλό πελάτη.

Ο δημόσιος χώρος είναι ένα κατ’ εξοχήν κοινό αγαθό ,για την αξιοποίηση του οποίου αναγκαία και απαραίτητη είναι μια συνολική κοινωνική διαβούλευση και όχι αποφάσεις ειλημμένες στις κλειστές κατ’ ουσία πόρτες των δημοτικών συμβουλίων. Εκεί, δηλαδή που ενσαρκώνονται οι ντόπιες πελατειακές σχέσεις. Μέσα στο χρόνο ο δημόσιος χώρος πάντοτε αποτελούσε τόσο το πεδίο άνθισης συλλογικών διαδικασιών όσο και το πεδίο διάδρασης και γνωριμίας των ανθρώπων σε ένα πλαίσιο εκτός των εμπορικών και κερδοσκοπικών συναλλαγών. Από την αγορά της αρχαίας Αθήνας μέχρι τις μαζικές πανελλαδικές συνελεύσεις των πλατειών και τα πάρκα της Τουρκίας, ο κοινός και προσβάσιμος σε όλους τους πολίτες χώρος, ήταν το σημείο ανάδειξης κοινωνικών αντιστάσεων και συλλογικών φαντασιακών. Η λογική του κέρδους που εισβάλλει στη καθημερινότητα μας έχει καταστήσει αδύνατη ακόμη και την απλή καθημερινή επαφή των πολιτών, αφού τα παγκάκια έχουν παραχωρηθεί ως καθίσματα στα μαγαζιά. Έτσι, οι ανθρώπινες σχέσεις καταλήγουν σε ένα ακόμη πεδίο αναζήτησης του κέρδους.

Ως ελεύθερος κοινωνικός χώρος Adelante δεν είναι η πρώτη φορά που παρεμβαίνουμε σε αυτή τη δημόσια συζήτηση. Η κατάσταση όμως λαμβάνει ολοένα και πιο τρομακτικές διαστάσεις .Ως τοπική κοινωνία επιβάλλεται να διεκδικήσουμε το δημόσιο χώρο και να εγκαθιδρύσουμε σχέσεις με γνώμονα την αλληλεγγύη και την ελευθερία ενάντια στη βαρβαρότητα και τις ανθρωποφάγες κερδοσκοπικές βλέψεις. Για δεύτερη συνεχή χρονιά ο Ε.Κ.Χ. Adelante διοργανώνει στο πάρκο «Παπάκια» ρεμπέτικο γλέντι και συλλογική κουζίνα με στόχο την επανοικειοποίηση του δημόσιου χώρου ως μια ρωγμή στο δημόσιο χρόνο και ως μια αφορμή για συζήτηση και συλλογική δράση ενάντια στη καταπάτηση του δημόσιου χώρου.

Ε.Κ.Χ. Adelante (Αγίου Γεωργίου 36)

 

Σχετικά άρθρα

Οι διακοπές της φτώχειας

Super User

Πλήγμα σε τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες από τις αλλαγές στα επιδόματα

Super User

Για την αμοιβή όσων εργαστούν την 28η Οκτωβρίου

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies