INDEXANTHI.GR
Κόσμος

Γυναίκα κυβερνήτης στο Αφγανιστάν – μια ιστορική νίκη

Το Αφγανιστάν, μια ισλαμική συντηρητική έως και σεξιστική κοινωνία όπου η θέση της γυναίκας περιορίζεται συνήθως σε αυστηρά οικιακά καθήκοντα, έχει την πρώτη γυναίκα κυβερνήτη. Η 37χρονη Μασούμα Μουράντι διορίστηκε από τον πρόεδρο της χώρας Ασράφ Γκάνι κυβερνήτης στην επαρχία Νταϊκούντι και περιτριγυρίζεται από ολόκληρη στρατιά ανδρών συμβούλων, ωστόσο αναμφισβήτητα πέτυχε μια ιστορική νίκη για όλες τις γυναίκες της χώρας.

Η Μουράντι, μητέρα δύο παιδιών, που μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, είπε ότι στη χώρα της «οι άνθρωποι διατείνονται ότι είναι ανοιχτόμυαλοι, αλλά στην συντριπτική πλειονότητά τους δεν αντέχουν να βλέπουν μια γυναίκα σε αυτή τη θέση». «Δεν σκοπεύω να επιτρέψω στους άνδρες να με χειραγωγήσουν ή να μου κλείσουν το στόμα, αν και ξέρω ότι η κοινωνία εδώ δεν είναι συνηθισμένη σε αυτό τον τύπο γυναίκας», λέει.

Η επαρχία Νταϊκούντι στο κεντρικό Αφγανιστάν, χρειάζεται ούτως ή άλλως έναν άθλο για να διοικηθεί, καθώς πλήττεται από εμφύλιες συγκρούσεις. Πριν ακόμη φτάσει στην περιοχή για να αναλάβει τα καθήκοντά της οι πολιτικοί της αντίπαλοι οργάνωσαν και πραγματοποίησαν διαδηλώσεις και συλλαλητήρια, επιμένοντας ότι δεν έχει επαρκή πολιτική εμπειρία και δεν μπορεί να κυβερνήσει. Αν και μέχρι στιγμής δείχνει να τα καταφέρνει, αντιμετωπίζει την καχυποψία, τη μνησικακία, ακόμη και την αμφισβήτηση. «Άχρηστη», φώναξε ένας φρουρός της την ώρα που περνούσε από μπροστά του. «Ίσως πρέπει να γίνει κυβερνήτης μόνο για γυναίκες», είπε ένας άλλος. Εκείνη πάντως είναι αποφασισμένη να πετύχει. Ωστόσο, όπως αναφέρει ο Ντάγκλας Κε, διευθυντής του Αναπτυξιακού Προγράμματος του Ο.Η.Ε. στο Αφγανιστάν, «η γενικότερη τάση στη χώρα είναι πως σχεδόν κανείς δεν θέλει να κυβερνάται από γυναίκες». Για τον λόγο αυτό, τονίζει, «οι γυναίκες ηγέτες πρέπει να έχουν κάθε δυνατή βοήθεια».

Η διακυβέρνηση στην επαρχία Νταϊκούντι πάντα υπήρξε ένα «κλαμπ μόνο για αγόρια». Το περιφερειακό συμβούλιο αποτελείται από δώδεκα άνδρες και μόνο μία γυναίκα, τη Μασούμα Μουράντι. Όταν ζητά τον λόγο, ο επικεφαλής του συμβουλίου της κάνει νόημα να σωπάσει. Κατόρθωσε να μιλήσει μόνο όταν η γυναίκα εκπρόσωπος του Ο.Η.Ε. τη ρώτησε κάτι, πότε ανέλαβε τα καθήκοντά της. Και όταν της ζήτησε να μιλήσει για τα προβλήματα των γυναικών, ένα μέλος του συμβουλίου τη διέκοψε: «Να μιλήσεις και για τα προβλήματα των ανδρών», της είπε. «Ανησυχούμε πολύ για τα δικαιώματα των ανδρών» και όλοι άρχισαν να ψιθυρίζουν συμφωνώντας μαζί του. Ο δρόμος της είναι στρωμένος με αγκάθια, κανείς δεν φαίνεται διατεθειμένος να συνεργαστεί μαζί της, πόσω μάλλον να τη βοηθήσει. Ωστόσο, έχει τη στήριξη του συζύγου της Χαλίλ Χασέμ, που επίσης δέχεται σεξιστικές επιθέσεις και σχόλια. «Με αποκαλούν γραμματέα της, γκουβερνάντα της, αλλά δεν με ενδιαφέρει», λέει. «Με κάνει υπερήφανο».

πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών

 

0 Reviews

Write a Review

Σχετικά άρθρα

Νίκησαν οι δάσκαλοι στο Κολοράντο

Super User

Γνωστό εδώ και καιρό το σκλαβοπάζαρο στη Λιβύη

Super User

“Είμαστε η λύση”: Οργάνωση Αφρικανών Γυναικών για την κυριαρχία της γης και των σπόρων

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies