INDEXANTHI.GR
Διάφορα

Ανακοίνωση της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων

Σε επιπρόσθετο βαρύ τσεκούρωμα της βασικής ενίσχυσης προχωράει φέτος η συγκυβέρνηση ΣυΡιζΑ-ΑνΕλ, όπως διαπιστώσαμε οι αγρότες εισπράττοντας αυτές τις μέρες την προκαταβολή του 70%. Ταυτόχρονα, διαπιστώσαμε ότι σε πολλούς συναδέλφους γίνονται κατασχέσεις ποσών της βασικής ενίσχυσης από τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους για χρέη που έχουν στην εφορία, στον Ε.Φ.Κ.Α., στην τράπεζα.

Οι περικοπές στη βασική ενίσχυση είναι φέτος αυξημένες σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές (ανέρχονται συνολικά στο 8,5% περίπου) κι αφορούν:

  • 4,5% στη δημιουργία εθνικού αποθέματος, για τη χορήγηση για πρώτη φορά δικαιωμάτων σε νεαρής ηλικίας και νεοεισερχόμενους γεωργούς και δικαιούχους φόρμας 6
  • 3,125% προκειμένου να εξασφαλισθούν πιστώσεις για την κάλυψη της αύξησης του ορίου των συνδεδεμένων ενισχύσεων, όπως αυτές τροποποιήθηκαν από το 2017
  • 0,79% για την προσαρμογή των δικαιωμάτων στο ανώτατο δημοσιονομικό όριο.

Στις δικαιολογημένες αντιδράσεις μας γι’ αυτό το άγριο τσεκούρωμα, η κυβέρνηση απαντάει, μέσω ανακοίνωσης του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε., ότι από την περασμένη άνοιξη οι αγρότες γνώριζαν τις περισσότερες περικοπές που θα γίνονταν κι επομένως οι όποιες διαμαρτυρίες μας οφείλονται σε… παραπληροφόρηση και σύγχυση. Πράγματι, από την άνοιξη ήταν γνωστό ότι θα γίνουν και φέτος περικοπές που έχουν αποφασιστεί στα πλαίσια της νέας Κ.Α.Π. 2015-2020. Υπάρχει όμως και κάτι που δεν ήταν από τότε γνωστό κι αφορά στην αύξηση από το 2% στο 4,5% της παρακράτησης για το εθνικό απόθεμα (επιβλήθηκε με την έκδοση της υπ’ αριθμό 1630/64709/2017 Υ.Α.), με τη δικαιολογία ότι είναι μεγάλος ο αριθμός δυνητικών δικαιούχων. Η ίδια δικαιολογία της διεύρυνσης των δικαιούχων χρησιμοποιήθηκε από την κυβέρνηση και για το τσεκούρωμα της εξισωτικής αποζημίωσης των κτηνοτρόφων των ορεινών και ημιορεινών περιοχών, αλλά και για άλλες περικοπές σε βάρος των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων. Αν θέλει η κυβέρνηση αύξηση των δικαιούχων, ας εξασφαλίσει αύξηση των διαθέσιμων κονδυλίων και όχι να προχωράει σε συνεχείς περικοπές. Και φυσικά, το γεγονός ότι γνωρίζαμε πως θα γίνουν κάποιες περικοπές, δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε το δικαίωμα να διαμαρτυρηθούμε γι’ αυτές, πολύ περισσότερο που φορτωνόμαστε και με νέες τις οποίες δεν είχαν προαγγείλει.

Αυτό που φαίνεται καθαρά και από αυτή την εξέλιξη είναι ότι η κυβέρνηση ΣυΡιζΑ-ΑνΕλ, συνεχίζοντας στον «χορό» των προηγούμενων κυβερνήσεων της Ν.Δ. και του ΠαΣοΚ, εφαρμόζει όλα μέτρα που λαμβάνονται στα πλαίσια της Κ.Α.Π. της Ε.Ε., με στόχο την επιτάχυνση της συγκέντρωσης και συγκεντροποίησης της παραγωγής, της εμπορίας και της μεταποίησης στον πρωτογενή τομέα, που οδηγεί σε παραπέρα ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων. Σ’ αυτή την κατεύθυνση κινούνται και τα άγρια τσεκουρώματα στη βασική ενίσχυση και οι κατασχέσεις στους τραπεζικούς λογαριασμούς των αγροτών, όπως και όλα τα άλλα μέτρα που λαμβάνονται στα πλαίσια της Κ.Α.Π., των μνημονίων με τους «θεσμούς» και γενικότερα της αντιλαϊκής πολιτικής των κυβερνήσεων.

Οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι, σε συμμαχία με τους εργαζόμενους, τους μικρούς Ε.Β.Ε. και τα άλλα λαϊκά στρώματα, θα συνεχίσουμε τον αγώνα ενάντια στην Κ.Α.Π. της Ε.Ε. που μας ξεκληρίζει, κατά των αντιλαϊκών πολιτικών των κυβερνήσεων. Διεκδικούμε:

  • Κατάργηση των περικοπών στις επιδοτήσεις/ενισχύσεις, σύνδεση των ενισχύσεων με την παραγωγή, το ζωικό κεφάλαιο
  • Ακατάσχετο λογαριασμό στο ύψος των 12.000 ευρώ. Καμιά κατάσχεση πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού, από δάνεια που βρίσκονται στο «κόκκινο», συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ. Διαγραφή των τόκων και «κούρεμα» του κεφαλαίου σε ποσοστό 30% για επαγγελματικά δάνεια μέχρι 200.000 ευρώ των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων και ψαράδων.

Συμμετέχουμε στα συλλαλητήρια κατά των νέων αντεργατικών-αντιλαϊκών μέτρων της κυβέρνησης που οργανώνει το ΠΑΜε στις 9 Νοέμβρη.

Στο αμέσως επόμενο διάστημα προχωρούμε σε περιφερειακές συσκέψεις σ’ όλη τη χώρα, μετά την ολοκλήρωση των οποίων θα πραγματοποιηθεί πανελλαδική σύσκεψη στη Λάρισα την Κυριακή 17 Δεκέμβρη, όπου θα οριστικοποιηθεί το διεκδικητικό πλαίσιο αιτημάτων και το χρονοδιάγραμμα των συντονισμένων πανελλαδικά κινητοποιήσεων. Ταυτόχρονα, συνεχίζουμε τη μάχη για την ανασυγκρότηση του οργανωμένου αγροτικού κινήματος με τη μαζικοποίηση των υπαρχόντων αγροτικών συλλόγων και ομοσπονδιών και τη δημιουργία νέων.

 

Σχετικά άρθρα

Ανακοίνωση της Π.Α.Μ.-Θ.

Super User

Απλήρωτοι επιστημονικοί συνεργάτες στα κέντρα κράτησης μεταναστών

Super User

Συναγερμός και πάλι στον Έβρο

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies