Δραματική προειδοποίηση (και) της UNESCO για το κλίμα

Το ένα τρίτο των παγετώνων που περιλαμβάνονται στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco θα έχει εξαφανιστεί ως το 2050 «όποιο κι αν είναι το κλιματικό σενάριο», προειδοποίησε η UNESCO, ζητώντας «να μειωθούν άμεσα οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα» προκειμένου να διατηρηθούν τα εναπομείναντα δύο τρίτα.

Η έκθεση αφορά 18.600 παγετώνες συνολικού μεγέθους 66.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων που βρίσκονται σε πενήντα χώρους παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, δηλαδή το 10% της συνολικής επιφάνειας των παγετώνων στη Γη, αντιπροσωπευτικών της κατάστασης των παγετώνων παγκοσμίως.

Σύμφωνα με έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Αλλαγή του Κλίματος (I.P.C.C.) που δημοσιεύθηκε την άνοιξη, το λιώσιμο των παγετώνων και του χιονιού αποτελεί μία από τις δέκα μεγαλύτερες απειλές της κλιματικής αλλαγής.

Οι παγετώνες παγκόσμιας κληρονομιάς λιώνουν με ρυθμούς 58 δισεκατομμύρια τόνους πάγου ετησίως, δηλαδή όσο όγκος νερού χρησιμοποιούν ετησίως η Γαλλία και η Ισπανία, συμβάλλοντας στην άνοδο της επιφάνειας της θάλασσας, επεσήμανε η οργάνωση του Ο.Η.Ε. Τα δύο τρίτα των παγετώνων αυτών «θα μπορούσαν να σωθούν, αν περιορίσουμε την άνοδο της θερμοκρασίας στον ενάμισι βαθμό Κελσίου», πρόσθεσε.

Όλοι οι παγετώνες της Αφρικής που έχουν περιληφθεί στον κατάλογο μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO πιθανότατα θα εξαφανιστούν ως το 2050, κυρίως αυτοί στο εθνικό πάρκο του Κιλιμάντζαρο στην Τανζανία. Στην Ευρώπη, οι παγετώνες στα Πυρηναία, στη Γαλλία και στην Ισπανία, αναμένεται να εξαφανιστούν όπως και αυτοί στις Δολομιτικές Άλπεις στην Ιταλία, αλλά και στα εθνικά πάρκα Γέλοουστοουν και Γιοσέμιτι στις Η.Π.Α. Ο όγκος των παγετώνων στην προστατευόμενη περιοχή των τριών παράλληλων ποταμών στην επαρχία Γιουνάν της Κίνας μειώθηκε κατά το ήμισυ και αυτή τη στιγμή λιώνουν γρηγορότερα από τους υπόλοιπους.

Εκτός από την έκκληση για δραστική μείωση των αερίων του θερμοκηπίου, η οργάνωση ζητά να δημιουργηθεί ένα παγκόσμιο ταμείο για την εποπτεία και τη διατήρηση των παγετώνων.

Related posts

Οι Έλληνες οδηγούν τα παλιότερα αυτοκίνητα στην Ευρώπη!

Στοιχεία για την παγκόσμια τουριστική κίνηση

Τα δέκα πιο παράξενα γούρια για την πρωτοχρονιά από όλο τον κόσμο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Δείτε περισσότερα