Δελτίο εργατικής αντιπληροφόρησης

Αναδημοσιεύουμε το εβδομαδιαίο δελτίο εργατικής αντιπληροφόρησης που εξέδωσε η Ελευθεριακή Συνδικαλιστική Ένωση Αθήνας:

 • Ο αγώνας για την καταβολή της αποζημίωσης απόλυσης της συναδέλφου μας στο βιβλιοπωλείο «Πρωτοπορία» συνεχίζεται“, αναφέρει σε ανακοίνωση του, ο Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου – Χάρτου – Ψηφιακών Μέσων Αττικής. Στην ανακοίνωση προστίθενται τα εξής: “Δεν πρόκειται να ανεχθούμε μια συνάδελφός μας ουσιαστικά να απολύεται μετά από αρκετά χρόνια δουλειάς χωρίς να παίρνει ούτε αποζημίωση. Δεν πρόκειται να δεχθούμε όποιος και όποια αντιστέκεται και υπερασπίζεται τα εργατικά συμφέροντα να δέχεται την εκδικητικότητα και τις βλαπτικές μεταβολές στην εργασία του/της από τους εργοδότες. Δεν θα αφήσουμε ποτέ καμία συνάδελφο μόνη της και κανένα συνάδελφο μόνο του να αντιμετωπίσει τις εργοδοτικές επιθέσεις και αυθαιρεσίες. ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΗ ΑΣΥΔΟΣΙΑ ΚΑΙ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑ, Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΟΠΛΟ ΜΑΣ – ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΤΩΡΑ Η ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΑΠΟΛΥΣΗΣ ΣΤΗ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟ ΤΗΣ «ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΣ»“.
 • Δυναμική παρέμβαση πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 12 Σεπτέμβρη από μέλη της Ελευθεριακής Συνδικαλιστικής Ένωσης Ιωαννίνων, συναδέλφους/ισσες και συντρόφισσες/ους, ενάντια στην προσυνεδριακή εκδήλωση του ΣυΡιζΑ στο πάρκο Λιθαρίτσια. Περίπου 35 άτομα στάθηκαν μπροστά από την είσοδο του κτιρίου στο οποίο θα γινόταν η εκδήλωση, φωνάζοντας συνθήματα και πετώντας τρικάκια. Τα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος ταμπουρώθηκαν μέσα, προσπαθώντας να απαντήσουν στις κατηγορίες που εκτόξευαν οι συγκεντρωμένοι. Υπήρξε άμεση κινητοποίηση της αστυνομίας, με “διάδες” και Ο.Π.Κ.Ε., οι οποίοι δεν κατάφεραν να πλησιάσουν την είσοδο. Οι συγκεντρωμένοι αποχώρησαν συγκροτημένα γύρω στις 19.00, μοιράζοντας κείμενα στην αγορά της πόλης.
 • Μένοντας στο θέμα της «Πρωτοπορίας» αξίζει ακόμα να αναφερθεί ότι την Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου ο Σ.Υ.Β.Χ.Ψ.Α. προχώρησε σε μια ακόμη παρέμβαση έξω από το βιβλιοπωλείο «Πρωτοπορία», στο πλαίσιο του αγώνα για την άμεση καταβολή της αποζημίωσης απόλυσης στην εργαζόμενη, που υπέστη εκδικητική-βλαπτική μεταβολή. Σε ανταπόκριση από την τέταρτη παρέμβαση έξω από την «Πρωτοπορία» για την καταβολή της αποζημίωσης απόλυσης στην εργαζόμενη, ο Σ.Υ.Β.Χ.Ψ.Α. ανέφερε τα εξής:  Η παρέμβαση πλαισιώθηκε και πάλι από δεκάδες μέλη του συλλόγου μας και αλληλέγγυους, συνάδελφους και συναγωνιστές από άλλα εργατικά σωματεία και συλλογικότητες, ενώ διήρκεσε μιάμιση ώρα περίπου. Κατά τη διάρκειά της μοιράζαμε στους διερχόμενους τη σχετική ανακοίνωση του συλλόγου μας, ενώ φωνάχτηκαν και συνθήματα. Όσο για το αναγνωστικό κοινό που είχε ως προορισμό το βιβλιοπωλείο, μόλις ενημερωνόταν για το ζήτημα, όπως και σε όλες τις προηγούμενες αντίστοιχες παρεμβάσεις μας, στη συντριπτική του πλειονότητα επέλεγε να μην περάσει μέσα, δηλώνοντας έτσι έμπρακτα τη συμπαράστασή του στον αγώνα μας. Σημειώνουμε ότι ήδη από τον περασμένο Ιούνιο έχει κατατεθεί σχετική αγωγή και η εκδίκαση της υπόθεσης έχει οριστεί για τις 20/02/2017. Συνεχίζουμε μέχρι τη δικαίωση της συναδέλφου μας. Η εκδικητική στάση της εργοδοσίας προς τη συνάδελφό μας και η όλη αδιαλλαξία και το «δούλεμα» της απέναντι στον σύλλογο και τον αγώνα μας, δεν θα μείνουν αναπάντητα“.
 • 48ωρη πανελλαδική απεργία έχουν προγραμματίσει για την Πέμπτη 22 Σεπτέμβρη οι ναυτεργάτες. Διεκδικούν την υπογραφή Σ.Σ.Ε. για όλους τους ναυτεργάτες, αλλά και να ανακληθούν τα επαχθή συνταξιοδοτικά, ασφαλιστικά και το φορολογικά μέτρα σε βάρος των ναυτεργατών.
 • Δύο άνδρες έχασαν τη ζωή τους μέσα σε δεξαμενή ελαιοτριβείου την Τρίτη 13 Σεπτέμβρη στον Πτελεό Μαγνησίας, ενώ άλλοι τρεις τραυματίστηκαν και μεταφέρθηκαν προληπτικά σε νοσοκομείο του Βόλου. Νεκροί ανασύρθηκαν ο εργοδότης και ένας μετανάστης εργάτης, οι οποίοι κατά τη διάρκεια καθαρισμού δεξαμενής λαδιού γλίστρησαν και έπεσαν μέσα στη δεξαμενή.
 • Εργαζόμενος στο νοσοκομείο «Χατζηκώστα» στα Γιάννενα τραυματίστηκε ελαφρά λόγω βλάβης σε εξάρτημα φιάλης οξυγόνου. Η είδηση μπορεί να πέρασε στα «ψιλά γράμματα», αλλά για εμάς πρόκειται για μία ακόμα παρ’ ολίγον εργοδοτική δολοφονία.
 • Καθημερινές κινητοποιήσεις έξω από τη Δ.Ε.Θ. πραγματοποίησαν την προηγούμενη εβδομάδα οι απλήρωτοι εργαζόμενοι των σούπερ μάρκετ «Καρυπίδης», διεκδικώντας διασφάλιση των θέσεων εργασίας και καταβολή των δεδουλευμένων που τους οφείλονται από το Γενάρη και το Φλεβάρη.
 • Την επαναπρόσληψη εργαζόμενου στην εταιρεία πληροφορικής «Retail Link», θυγατρική της «Entersoft», πέτυχαν οι εργαζόμενοι και το κλαδικό συνδικάτο. Μετά από αυτή την εξέλιξη ο εργαζόμενος αναμένεται να επιστρέψει στην δουλειά του.
 • Κινητοποίηση έξω από τα δικαστήρια στη Χαλκίδα πραγματοποίησαν τη Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου οι εργαζόμενοι στις Συνεργαζόμενες Πτηνοτροφικές Επιχειρήσεις συμφερόντων «Ζούρα». Οι εργαζόμενοι αντιτίθενται στον πλειστηριασμό του σφαγείου ώστε να μην χαθούν θέσεις εργασίας, να διατηρηθούν όλα τα μισθολογικά και εργασιακά δικαιώματα και να καταβληθούν όλα τα δεδουλευμένα. Ο πλειστηριασμός για την αλλαγή ιδιοκτήτη στις εγκαταστάσεις του πτηνοσφαγείου της Τανάγρας αναβλήθηκε για τις 10 Οκτώβρη, καθώς από τις προηγούμενες ημέρες διαπιστώθηκαν παρατυπίες.
 • Συναυλία οικονομικής ενίσχυσης στο πλαίσιο της 2ης Ευρωμεσογειακής Συνάντησης για την Οικονομία των Εργαζομένων θα πραγματοποιηθεί στην κατειλημμένη ΒιοΜε στις 28, 29 και 30 Οκτώβρη, και στην Αθήνα στο θέατρο ρεματιάς στο Χαλάνδρι στις 24 Σεπτέμβρη. Σκοπός της συναυλίας είναι η οικονομική ενίσχυση των κατειλημμένων εργοστασίων και των συνεργατικών επιχειρήσεων.
 • Σε στάσεις εργασίας την Τρίτη 20, την Τετάρτη 21 και την Πέμπτη 22 Σεπτέμβρη προχωρούν οι εργαζόμενοι της οινοποιίας Μπουτάρη. Οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται για τον εμπαιγμό από την πλευρά της εταιρείας στο ζήτημα της αποπληρωμής των δεδουλευμένων τους μήνες Φεβρουάριο, Μάρτιο, Απρίλιο, Μάιο, Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο 2016.
 • Στάσεις εργασίας πραγματοποίησαν την Πέμπτη 15 Σεπτέμβρη οι εργαζόμενοι σε λεωφορεία και τρόλεϊ και σε 48ωρη πανελλαδική απεργία προχωρούν την Πέμπτη 22 και την Παρασκευή 23 Σεπτέμβρη οι ναυτεργάτες σε όλες τις κατηγορίες πλοίων.
 • Σε στάση εργασίας την Πέμπτη 15 Σεπτέμβρη προχώρησαν οι εργαζόμενοι στη διοικητική υπηρεσία στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου, διαμαρτυρόμενοι για τις συνθήκες εργασίας που επικρατούν, με αποτέλεσμα να μην εξυπηρετούνται σωστά οι ασθενείς.
 • Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα στο υπουργείο Εσωτερικών την Τετάρτη 14 Σεπτέμβρη, με κυρίαρχα αιτήματα την ανάκτηση των απωλειών, την πλήρη μισθολογική και βαθμολογική αναγνώριση της προϋπηρεσίας και το «ξεπάγωμα» των μισθών.
 • Αθωώθηκαν οι συνδικαλιστές του Σωματείου του Ι.Γ.Μ.Ε., οι οποίοι δικάστηκαν πριν από δύο εβδομάδες για τους αγώνες ενάντια στις εφεδρείες, δηλαδή τις απολύσεις εργαζομένων, με την κατασκευασμένη κατηγορία για «απειλή βίας» και «διατάραξη οικογενειακής ειρήνης».
 • Τέλος, αποκαρδιωτικά είναι και πάλι τα στοιχεία για την ανεργία. Το ποσοστό ανεργίας το β’ τρίμηνο του 2016 διαμορφώθηκε στο 23,1% έναντι 24,6% του αντίστοιχου τριμήνου του 2015. Σε απόλυτους αριθμούς, ο αριθμός των απασχολούμενων ανήλθε σε 3.702.613 άτομα και των ανέργων σε 1.112.075. Το ποσοστό ανεργίας των γυναικών ήταν 27,6% έναντι 19,4%. Γεωγραφικά, τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας σημειώνονται στη δυτική Ελλάδα με 31,3%, τη δυτική Μακεδονία με 30,6% και ακολουθούν η Θεσσαλία με 24,9% και η Στερεά Ελλάδα με 24,4%.

 

Related posts

Οι νέες τιμές διοδίων στην Εγνατία οδό

Στοιχεία για την εγγεγραμμένη ανεργία του Φεβρουαρίου

Οι πληρωμές των συντάξεων του μήνα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Δείτε περισσότερα