Ερώτηση βουλευτών της ΔημΑρ

Με θέμα «Αξιοποίηση από το ΤΑΙΠεΔ δημοσίων εκτάσεων παραλιών διεθνούς εμβέλειας και παραχώρηση χρήσεως παραλιών και αιγιαλών που ανήκουν στο ευρωπαϊκό δίκτυο προστατευόμενων περιοχών Natura 2000», οι βουλευτές της ΔημΑρ Ασημίνα Ξηροτύρη-Αικατερινάρη και Νίκος Τσούκαλης υπέβαλαν προς τους υπουργούς Οικονομικών, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και Τουρισμού την ακόλουθη ερώτηση (παρατίθεται αυτούσια):

Τις προηγούμενες ημέρες προκλήθηκαν έντονες αντιδράσεις από τοπικούς, περιβαλλοντικούς και άλλους φορείς για την ενέργεια του ΤΑΙΠΕΔ να περιλάβει στο χαρτοφυλάκιο των ακινήτων προς πώληση περιοχές ιδιαιτέρου αρχαιολογικού και περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος μεταξύ των οποίων οι παραλίες “Σίμος” και “Σαρακίνικο” στην προστατευόμενη Ελαφόνησο, οι οποίες μάλιστα κατετάγησαν από ξένους τουριστικούς οργανισμούς ανάμεσα στις 20 ομορφότερες στον κόσμο, αλλά και άλλες παραλίες σε όλη την επικράτεια.

Οι παραλίες αυτές, έκτασης 175 στρεμμάτων, έχουν μεταβιβαστεί στο ΤΑΙΠΕΔ και έχουν δημοσιοποιηθεί στην ηλεκτρονική σελίδα του Ταμείου -μαζί με άλλα 109 ακίνητα του Δημοσίου ανά τη χώρα και ορισμένες από τις καλύτερες παραλίες- προς πώληση σε ιδιώτες με το δικαίωμα της αποκλειστικής χρήσης αιγιαλού και παραλίας για το χρονικό διάστημα των 50 ετών, όπως προβλέπεται από το Ν. 3986/2011 και όπως υπονοεί το υπό διαβούλευση Σχέδιο Νόμου για τον αιγιαλό και την παραλία. Μάλιστα στη σχετική ανάρτηση το Ταμείο αναγράφει και τους περιορισμούς που ισχύουν στην περιοχή, όπως αρχαιολογικοί, νομικοί, περιβαλλοντικοί και δασικοί.

Η πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε πωλήσεις-“αξιοποιήσεις” ακινήτων σε περιοχές που αποτελούν τους σημαντικότερους πόλους έλξης τουριστών, αλλά και σημεία  μοναδικής ομορφιάς και σημαντικής περιβαλλοντικής αξίας με πολλές διεθνείς διακρίσεις δεν έχει λογική. Είναι άλλο η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου που παραμένει μέχρι σήμερα ανεκμετάλλευτη, προς όφελος βέβαια της κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης, κι άλλο η παραχώρηση παραλιών στις οποίες μάλιστα δεν θα επιτρέπεται η πρόσβαση σε όλους.

Το ΤΑΙΠΕΔ μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν εξέδωσε ανακοίνωση για τις δύο παραλίες στην Ελαφόνησο με την οποία διευκρινίζει πως «αφενός η συγκεκριμένη έκταση δεν έχει ενταχθεί σε πρόγραμμα αξιοποίησης, αφετέρου το όποιο μελλοντικό σχέδιο αξιοποίησής της θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και ανοικτό διάλογο με τις τοπικές και περιφερειακές αρχές με γνώμονα τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος». Είναι όμως αδιαπραγμάτευτο ότι το δημόσιο συμφέρον επιτάσσει τη μη πώληση των συγκεκριμένων ακινήτων καθώς όποια συζήτηση και αν γίνει για αξιοποίηση παρθένων περιοχών, τοπίων με παγκόσμια σημαντικότητα θα αποτελεί ένα περιβαλλοντικό έγκλημα.

Το συγκεκριμένο θέμα, μάλιστα, ξεπέρασε τα σύνορα της χώρας, καθώς αποτέλεσε προσφάτως αντικείμενο ολοσέλιδων δημοσιευμάτων σε ευρείας κυκλοφορίας εφημερίδες του εξωτερικού, στις οποίες αναφερόταν χαρακτηριστικά ότι οι εν λόγω παραλίες αποτελούν «έναν μικρό παράδεισο που ξεπουλιέται από το ελληνικό κράτος για να ξεπληρώσει το χρέος του».

Στα παραπάνω, εάν προσθέσουμε το Σχέδιο Νόμου που αναμένεται να κατατεθεί για τους αιγιαλούς και τις παραλίες, το οποίο ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης του, καθώς και την πρόσφατη απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για την παραχώρηση προς εκμετάλλευση με τη χρήση καθισμάτων, ομπρελών θαλάσσης και την εγκατάσταση φορητών κατασκευών σε περιοχές που ανήκουν στο ευρωπαϊκό δίκτυο προστατευόμενων περιοχών Natura 2000 και συγκεκριμένα για τις «Θίνες Κυπαρισσίας» και παραλίες της Ελαφονήσου συντίθεται μία εικόνα απορρύθμισης του όλου συστήματος, που οδηγεί σε ξεπούλημα με διαδικασίες εξπρές και όπως-όπως αξιοποίηση (για την εξασφάλιση άμεσων εσόδων) εκτάσεων ανεκτίμητης αξίας χωρίς την αξιολόγηση των περιβαλλοντικών κ.ά. συνεπειών.

Σε όλα αυτά, μάλιστα, συνεπικουρεί και το πρόσφατο λάθος στη διυπουργική απόφαση, με την οποία μεταβιβάζονται 55 αντί 52 ακινήτων στο ΤΑΙΠΕΔ, με τη συμπερίληψη 3 παραλιακών ακινήτων που προβλεπόταν να περάσουν στην εταιρεία Αττικό Παράκτιο Μέτωπο.

Μετά τα παραπάνω ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

  • Θα ακυρώσετε την πώληση-“αξιοποίηση” ακινήτων που βρίσκονται σε παραλιακές περιοχές και είναι προστατευόμενες, και αποτελούν τοπία ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, με δεδομένη την αντίδραση όχι μόνο των τοπικών και περιβαλλοντικών φορέων, αλλά ακόμη και των ξένων επισκεπτών της χώρας μας; 
  • Προτίθεστε να αναθεωρήσετε την απόφαση του Υπουργού ΠΕΚΑ; Αν όχι, με ποιο τρόπο προτίθεστε να διασφαλίσετε την προστασία των προστατευόμενων περιοχών;
  • Προτίθεστε να προωθήσετε σχέδια οικοτουρισμού στις προστατευόμενες περιοχές αντί του πολιτισμού της «ξαπλώστρας»;

 

Related posts

Τυχοδιώκτες, υποκριτές, πολιτικοί αλήτες

Με αφορμή την ένατη επέτειο δολοφονίας του Παύλου Φύσσα

“Για τις αρνητικές εξελίξεις στο ζήτημα της εξόρυξης χρυσού στην περιοχή μας”

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Δείτε περισσότερα