Χρονικό της ιστορίας του Κ.Κ.Ε. στην Ξάνθη

Διασώζουμε και κοινοποιούμε ένα ιστορικό, γεμάτο μνήμες και γεγονότα περί την Ξάνθη αρχειακό ντοκουμέντο-μπροσούρα, που κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο του 1978 από τη Σπουδάζουσα Οργάνωση Βάσης Ξάνθης του Κ.Κ.Ε. με τίτλο “Αφιέρωμα στα εξηντάχρονα αγώνων και θυσιών του ηρωικού και τιμημένου Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας“:

Κ.Κ.Ε.

Τρία γράμματα

Τρία κόκκινα γράμματα

Χαραγμένα στους τοίχους των φυλακών

Μέσα στις νύχτες της παρανομίας

Χαραγμένα στις μάντρες των εργοστασίων“.

Αφιερώνεται σ’ όλους εκείνους τους ανώνυμους και επώνυμους ήρωες του Κ.Κ.Ε. που έδωσαν το είναι τους στους αγώνες για δημοκρατία, εθνική ανεξαρτησία ενάντια στον φασισμό και τη μοναρχία, ενάντια στις κάθε λογής ιμπεριαλιστικές κηδεμονίες, για τα δικαιώματα της εργατικής τάξης και όλου του εργαζόμενου λαού, στους αγώνες για τον σοσιαλισμό.

Άμεση συνέπεια της μεγάλης Οκτωβριανής Σοσιαλιστικής επανάστασης υπήρξε στα τέλη της δεύτερης δεκαετίας του εικοστού αιώνα η άνοδος του εργατικού κινήματος και η πλατύτερη διάδοση της μαρξιστικής-λενινιστικής κοσμοθεωρίας στις τάξεις του εργαζόμενου λαού και στον χώρο των Βαλκανίων.

Στη χώρα μας ιδρύεται το Σ.Ε.Κ.Ε. (το κατοπινό Κ.Κ.Ε.) το 1918, σα γέννημα των αναγκών της ελληνικής πραγματικότητας, σαν ενσάρκωσης της συνένωσης του εργατικού κινήματος στη χώρα μας με τη θεωρία του μαρξισμού.

Στην Ξάνθη οι πρώτες σοσιαλιστικές ομάδες ιδρύονται το 1919 με υπεύθυνο τον σ. Τακαβίτη από τον Πειραιά. Σε μικρό χρονικό διάστημα η επιρροή των ομάδων αυτών απλώνεται πλατιά μέσα στους καπνεργάτες. Έτσι το συνδικάτο καπνεργατών ιδρυμένο το 1912, τις χρονιές 1922-1923 αριθμεί 8.000 γραμμένα μέλη και βγάζει κόκκινο προεδρείο που αποτελείται από τους Πιλάτογλου, Τόκο, Αγγελίδη, Σιωπίδη. Συγχρόνως, τον Μάη του 1922 γίνεται πρώτη μεγάλη απεργία καπνεργατών που κράτησε 38 μέρες. Η απεργία αυτή αποτέλεσε προοίμιο των πανεργατικών διεκδικητικών κινητοποιήσεων στην Ξάνθη της δεκαετίας 1925-1935.

Στο μεταξύ με την πρωτοβουλία των κομμουνιστών ιδρύεται ο σύλλογος παλαιοπολεμιστών αμέσως μετά τη μικρασιατική καταστροφή.

Η πρώτη κομματική οργάνωση στην Ξάνθη στήθηκε το 1924. Γραμματέας της ήταν ο Βασίλης Βερβέρης που εκτελέστηκε στην κατοχή από τους Γερμανούς. Την ίδια εποχή ιδρύεται και η Ο.Κ.Ν.Ε. Οι κομμουνιστές νεολαίοι στάθηκαν πρωτοπόροι σ’ όλους τους λαϊκούς αγώνες ενάντια στον φασισμό, στους αγώνες για τη δημοκρατία. Από το 1925 ως το 1927 γραμματέας της Ο.Κ.Ν.Ε. ήταν ο Βρεττός Τενεκετζής (τενεκετζής και στο επάγγελμα). Τα γραφεία του κόμματος καθώς και του καπνεργατικού συνδικάτου ήταν στην οδό Κωνσταντινουπόλεως.

Από το 1925 ως το 1927, καθοδηγητής της καπνεργατικής ομοσπονδίας ήταν ο σύντροφος Τσαούσης. Στην ομοσπονδία καπνεργατών συμμετείχαν και καπνεργάτες από τα Κιμμέρια όπου υπήρχε μικρό εργοστάσιο καπνού (στα Κιμμέρια υπήρχε συνδικάτο καπνεργατών με τον τίτλο “Αδελφότης Ελληνόφωνων Καπνεργατών “Η Ομόνοια” από το 1908).

Χαρακτηριστικό των δύσκολων και τρομοκρατικών συνθηκών κάτω από τις οποίες δρούσε το κόμμα και οι παράνομες οργανώσεις του στα εργατικά συνδικάτα την εποχή εκείνη, είναι και το παρακάτω περιστατικό:

Την εποχή εκείνη το καπνεργατικό συνδικάτο, στον αγώνα του για κατοχύρωση του οχτάωρου εργασίας είχε στήσει μια καμπάνα σε τέτοιο σημείο της πόλης ώστε να ακούγεται από όλα τα καπνομάγαζα. Ένας συνδικαλιστής καπνεργάτης χτυπούσε την καμπάνα στην αρχή και στο τέλος του οχτάωρου. Μ’ αφορμή μια απεργία έγιναν εβδομήντα συλλήψεις και στη δίκη που ακολούθησε και έγινε στην Κομοτηνή, μαζί με τους κομμουνιστές καπνεργάτες συνδικαλιστές δικάστηκε και η καμπάνα και καταδικάστηκε σε έξι μήνες φυλάκιση! Μετά την καταδίκη της μεταφέρθηκε στις φυλακές της Κομοτηνής και μετά το τέλος της… ποινής της κατάληξε στην εκκλησία του Αγίου Κωνσταντίνου.

Η απεργία που προαναφέρθηκε κράτησε 25 μέρες και είχε σα στόχο την κατάχτηση του οχτάωρου εργασίας. Πάντως παρ’ όλες τις διώξεις, οι καπνεργάτες στην απεργία αυτή πέτυχαν το στόχο τους, το οχτάωρο.

Φτάνουμε στα 1926. Το κόμμα συμμετέχει στις εκλογές μέσα από το σχήμα του παλλαϊκού μετώπου. Η Ξάνθη βγάζει κομμουνιστή βουλευτή τον σ. Βερβέρη.

Το 1928 γίνεται μεγάλη απεργία για τα μεροκάματα. Καθοδηγητής στο κόμμα και στο καπνεργατικό συνδικάτο την εποχή εκείνη ήταν ο σ. Γιάννης Ζεύγος. Η απεργία αυτή κράτησε 36 μέρες. Το “δημοκρατικό” κράτος έδωσε εντολή στη χωροφυλακή και στον στρατό να καταπνίξουν την απεργία. Στην επίθεση που ακολούθησε οι καπνεργάτες απάντησαν με οδοφράγματα. Έγινε σωστή μάχη. Η εργατιά είχε τους νεκρούς της. Τα ονόματά τους Σωκράτης Καραβανάς και Καρά Ισμαήλ.

Αλλά η προσπάθεια της αντίδρασης να χειραγωγήσει το καπνεργατικό κίνημα στην Ξάνθη συνεχίζεται και μ’ άλλες μορφές. Έτσι γίνεται προσπάθεια να στηθεί άλλο συνδικάτο ρεφορμιστικό. Κι αυτή η προσπάθεια όμως έπεσε στο κενό.

Το 1929 αρχίζει μία περίοδος σκληρών δοκιμασιών για το κόμμα και το δημοκρατικό κίνημα γενικότερα. Είναι η εποχή που ψηφίζεται στη βουλή και μπαίνει στην πράξη το “ιδιώνυμο”. Η κομματική οργάνωση δέχτηκε χτυπήματα αλλά στάθηκε στο ύψος της εξακολουθώντας να καθοδηγεί την εργατική τάξη της Ξάνθης.

Προς το τέλος του 1929 η Κ.Ο. ανασυγκροτείται με καθοδηγητή αυτή τη φορά τον σ. Πέτρο Πολύδωρο.

Στις αρχές της δεκαετίας του ’30, στις δημοτικές εκλογές ο εργατικός πληθυσμός της πόλης κερδίζει μια καινούρια νίκη. Εκλέγει κόκκινο δήμαρχο τον Λοκοβίκα. Το αυταρχικό κράτος όμως φρόντισε να τον απομακρύνει από τη θέση του μετά από θητεία δύο μόλις μηνών.

Από το 1931 ως το 1933 καθοδηγητής της Κ.Ο.Β. Ξάνθης είναι ο Άρης Βελουχιώτης (Θανάσης Κλάρας).

Το 1932 ιδρύονται τα κρατικά καπνά. Οι συνθήκες διαβίωσης των εργατών χειροτερεύουν συνεχώς. Τα μεροκάματα κατεβαίνουν. Η κομματική οργάνωση αναπτύσσεται. Αρχίζει μεγάλη καπνεργατική απεργία με παράλληλο κλείσιμο των καταστημάτων της πόλης από τους μικροεπαγγελματίες και στόχο το οχτάωρο και την αύξηση του μεροκάματου. Η απεργία αυτή κρατάει δεκαέξι μέρες και σημειώνει μεγάλη επιτυχία. Το μεροκάματο από 40-60 δραχμές που ήταν, ανεβαίνει στις ενενήντα δραχμές. Καθοδηγητής της καπνεργατικής ομοσπονδίας την εποχή αυτή ήταν ο σ. Αλέκος Στράντζαλης από την Καβάλα που σκοτώθηκε αργότερα στις γραμμές του Δ.Σ.Ε.

Στις 5.10.1934 το Κ.Κ.Ε., η Ενωτική, το Αγροτικό Κόμμα, το Σοσιαλιστικό κόμμα, η Γ.Σ.Ε.Ε. και τα ανεξάρτητα συνδικάτα, υπογράφουν το σύμφωνο κοινής δράσης ενάντια στη στρατιωτικοφασιστική δικτατορία. Το σύμφωνο αυτό συνέβαλε στην ανάπτυξη του κινήματος του ενιαίου μετώπου σε τοπική κλίμακα. Έτσι και στην Ξάνθη οι τοπικές κομμουνιστικές, σοσιαλρεφορμιστικές και αγροτικές οργανώσεις, κλείνουν συμφωνίες ενότητας δράσης και αρχίζουν να οργανώνουν κοινές αντιφασιστικές εκδηλώσεις.

Στις βουλευτικές εκλογές του 1935 επανεκλέγεται βουλευτής ο καπνεργάτης σ. Βερβέρης. Ένα χρόνο αργότερα, στις 9 του Μάη του 1936, αρχίζει η μεγάλη απεργία στην οποία συμμετείχαν και όλοι οι επαγγελματίες της πόλης. Η Ξάνθη για τρεις μέρες ερημώνει τελείως. Η απεργία κράτησε δεκαέξι μέρες. Αυτή η απεργία έγινε στα πλαίσια των μαζικών πολιτικών απεργιών που διοργάνωνε το λαϊκό-αντιφασιστικό μέτωπο και στις οποίες πήραν μέρος πάνω από πεντακόσιες χιλιάδες εργάτες. Καθοδηγητής της καπνεργατικής απεργίας ήταν ο Νίκος Αραμπατζής. Στην απεργία δόθηκε πολιτικό περιεχόμενο ενάντια στον ανερχόμενο φασισμό που απειλούσε την παγκόσμια ειρήνη και τους δημοκρατικούς θεσμούς. Σ’ αυτή την απεργία συνελήφθησαν 50-60 καπνεργάτες και αρκετοί εκτοπίστηκαν.

Στις 4 Αυγούστου του 1936 η ξενόδουλη αστική τάξη, υπακούοντας στα συμφέροντα του παλατιού και των ξένων πατρόνων του, παραδίδει την εξουσία στον δικτάτορα Μεταξά. Το στρατιωτικοφασιστικό καθεστώς καταφέρνει αλλεπάλληλα οδυνηρά χτυπήματα στην πλάτη του εργαζόμενου λαού και του κινήματος. Στόχος του πρώτος, είναι για άλλη μια φορά οι πρωτοπόροι κομμουνιστές αγωνιστές.

Η Ξάνθη πλήρωσε βαρύ το τίμημα της αγωνιστικής δημοκρατικής της παράδοσης. Εκατοντάδες αγωνιστές σύρθηκαν στα ξερονήσια και στις φυλακές. Μεταξύ τους ο βουλευτής Βερβέρης, ο γραμματέας της τοπικής Ο.Κ.Ν.Ε. Πάτροκλος, καθώς και οι Φάβας, Κανάκης, Καμτσίκης, Σταματιάδης, Γουλιμάρης, Σαπουντζής, Κονταρίδης, Παπαβασάκης. Παρά τα ισχυρά χτυπήματα που δέχεται, η Κ.Ο. εξακολουθεί να δουλεύει στην παρανομία και ανασυγκροτείται το 1939 με καθοδηγητή τον σ. Οδυσσέα από την Καβάλα.

Όταν στις 28.10.1940 η φασιστική Ιταλία επιτέθηκε εναντίον της χώρας, το Κ.Κ.Ε. αν και εκτός νόμου με χιλιάδες μέλη και στελέχη του στις φυλακές και τις εξορίες, μπήκε στις πρώτες γραμμές του αγώνα για την εθνική ανεξαρτησία και τη λαοκρατική αναγέννηση της χώρας. Τόσο το γράμμα του τότε φυλακισμένου γενικού γραμματέα Νίκου Ζαχαριάδη που καλούσε –εκφράζοντας τη γραμμή του κόμματος– όλους στον αγώνα ώστε να γίνει το κάθε τι φρούριο αυτού του αγώνα, όσο και με την πατριωτική στάση των φυλακισμένων μελών που ζητούσαν με υπομνήματα να πάνε στην πρώτη γραμμή, το Κ.Κ.Ε. εκπλήρωσε με τιμή το πατριωτικό χρέος του. Την άνοιξη του 1941 η χώρα μας υποδουλώθηκε στον φασιστικό άξονα. Από την πρώτη στιγμή της κατάρρευσης το Κ.Κ.Ε., παρά την χαώδη κατάσταση που επικρατούσε στις γραμμές του -κατάσταση που ήταν συνέπεια της φασιστικής δικτατορίας και των χτυπημάτων της- ανασυγκροτεί τις δυνάμεις του και μπαίνει μπροστάρης στον αντιφασιστικό εθνικό απελευθερωτικό αγώνα του λαού μας.

Πιστό στις αποφάσεις του 7ου συνέδριου της κομμουνιστικής διεθνούς για τα καθήκοντα που μπαίνουν μπροστά στο προοδευτικό κίνημα κάθε χώρας με σκοπό την υπεράσπιση των δημοκρατικών θεσμών από τον φασισμό, το κόμμα συγκαλεί την 7η ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής (αρχές Σεπτέμβρη ’41). Σ’ αυτήν αποφασίζεται ότι ο πόλεμος είναι προοδευτικός πόλεμος των λαών ενάντια στη φασιστική βαρβαρότητα και καλεί όλα τα κόμματα τις οργανώσεις τους αξιωματικούς και τις κοινωνικοπολιτικές προσωπικότητες της χώρας να σχηματίσουν αμέσως εθνικοαπελευθερωτικό μέτωπο. Έτσι φτάνουμε στις 27 Σεπτέμβρη του 1941, φωτεινή ημερομηνία για τη νεότερη ελληνική ιστορία, στην ίδρυση του Ε.Α.Μ. Ιδρυτικά του μέλη ήταν το Κ.Κ.Ε., το Σοσιαλιστικό Κόμμα, η Ένωση Λαϊκής Δημοκρατίας και το Αγροτικό Κόμμα. Σα σκοπό του έβαζε την απελευθέρωση του έθνους από τους κατακτητές και την κατοχύρωση δημοκρατικού καθεστώτος για τη μεταπολεμική Ελλάδα. Από τον αγώνα αυτό το Ε.Α.Μ. δεν απέκλειε καμιά απολύτως δύναμη που ήθελε να παλέψει ενάντια στους καταχτητές για την απελευθέρωση της χώρας.

Στη Θράκη, από την επομένη της βουλγαρικής φασιστικής κατοχής του Μπόρι, άρχισε η συγκρότηση εφεδρικών ανταρτικών ομάδων στα χωριά και εγκαταστάθηκε το καλοκαίρι του ’41 ισχυρό και καλά εξοπλισμένο μόνιμο τμήμα (βορειοδυτικό Τσαλ Νταγ) με δύναμη εβδομήντα ανταρτών (Τσαλ Νταγ λέγεται η χαμηλή και εκτεταμένη ορεινή περιοχή που περικλείεται από την αμαξιτή οδό Δράμας-Τοξοτών και από τη σιδηροδρομική γραμμή Δράμας – Σταυρούπολης – Τοξοτών). Το κομμουνιστικό αυτό τμήμα μαζί με τα τμήματα στα Κερδύλλια και στα Κρούσια, ήταν τα πρώτα οργανωμένα προελασίτικα τμήματα που σχηματίστηκαν το καλοκαίρι του 1941 μετά από εντολή του Γραφείου Μακεδονίας-Θράκης του Κ.Κ.Ε. με γραμματέα τον Πέτρο (Γιώργο Ερυθριάδη).

Μέσα στην Ξάνθη το Ε.Α.Μ. συγκροτείται το 1943. Σε κάθε συνοικία δουλεύει η αντίστοιχη επιτροπή του.

Στις αρχές του 1944 ανεβαίνουν στα βουνά τα πρώτα ξανθιώτικα Ελασίτικα τμήματα. Από τους πρώτους αντάρτες ήταν ο Ξανθιώτης Νίκος Μαύρος και οι Ψιλαΐδης, Γκόγκογλου, Δήμος, Μέμτσας, Νάκος, Σέκας (Κ. Μπατής) από τη γύρω περιοχή. Τα αντάρτικα τμήματα δίνουν σκληρές μάχες με τον βουλγάρικο στρατό κατοχής και με τους Έλληνες προδότες όπως τον Τσαούς-Αντών, που με την ενθάρρυνση της εθνοπροδοτικής κυβέρνησης των Κουΐσλινγκς σχηματίζει ένοπλα τμήματα για την εξόντωση των δυνάμεων του Ε.Λ.Α.Σ. Αξιόλογη αντάρτικη δράση αναπτύσσει περίπου την ίδια εποχή το μαχητικό Ελασίτικο συγκρότημα “Ρήγας Φεραίος” στο Τσαλ Νταγ με αρχηγό τον Καβαλιώτη Νικόλα Ράμτσιο (Νταβέλη).

Τόσο για τους Βούλγαρους όσο και για τους Γερμανούς κύριος εχθρός ήταν ο Ε.Λ.Α.Σ., όχι μόνο γιατί ήταν η πιο ισχυρή και οργανωμένη αντιστασιακή δύναμη, αλλά και λόγω της πρωτοπόρας επαναστατικής ιδεολογίας που διέπνεε τους ηρωικούς αντάρτες μαχητές.

Όσοι από τους ΕΛΑΣίτες τραυματίστηκαν ή πιάστηκαν αυτή την εποχή, εκτελέστηκαν και τα κεφάλια τους τέθηκαν σε κοινή θέα. Ο ηρωικός γραμματέας του Ε.Α.Μ. Ξάνθης πέθανε μετά από φριχτά βασανιστήρια για να μαρτυρήσει τους συνεργάτες του. Συγκεκριμένα, οι Βούλγαροι του έβγαλαν τα μάτια και του ξερίζωσαν τα νύχια. Όμως όλα αυτά δεν πτοούν τον λαό. Το 1944 η αντάρτικη δύναμη αυξάνεται συνεχώς. Ήδη την άνοιξη δρουν τέσσερα πλήρη τάγματα. Στις 22 Ιούνη εγκαθίσταται στο Κοτζά Ορμάν ένας λόχος κάτω από τις διαταγές του καπετάν-Ψηλορείτη. Επίσης, ένας λόχος που τον αποτελούσαν 114 άντρες, εγκαθίσταται στο Καρά Ολάν της Ξάνθης με στρατιωτικό τον αξιωματικό Μάγκο. Στις 14 του Ιούλη και μετά την κατάρρευση της γερμανικής αντίστασης στον Έβρο, έρχεται στην Ξάνθη και το 81 σύνταγμα του Ε.Λ.Α.Σ. Παράλληλα με τις μεγάλες νίκες του κόκκινου στρατού και τη ραγδαία προέλασή του στα Βαλκάνια, προελαύνουν στη χώρα μας τα τμήματα του Ε.Λ.Α.Σ. και μπαίνουν σαν ελευθερωτές στην Ξάνθη στις 13 Σεπτέμβρη του ’44. Μετά από τρία χρόνια σκλαβιάς, τα συσσωρευμένα λαϊκά προβλήματα ζητούν άμεση επίλυση. Το Ε.Α.Μ. εγκαθιστά αμέσως λαϊκές αρχές αυτοδιοίκησης και συγκροτεί με την πάροδο του χρόνου ισχυρή δύναμη πολιτοφυλακής.

Ένα από τα πρώτα μέτρα που πάρθηκαν είναι το μοίρασμα ψωμιού και γάλακτος δωρεάν σε 6.500 χιλιάδες άτομα. Τα λάφυρα των Βουλγάρων φασιστών του Μπόρι κατάσχονται και μοιράζονται στο λαό. Κατάσχονται 4.000 τόνοι ακατέργαστα καπνά που τα είχαν οικειοποιηθεί γερμανικές και βουλγαρικές εταιρείες στη διάρκεια της κατοχής. Τα καπνά αυτά το Ε.Α.Μ. τα θεώρησε σαν περιουσία του λαού της περιοχής. Αξιοσημείωτο είναι ότι χάρη στον Ε.Λ.Α.Σ. διασώθηκαν τα μηχανήματα σιγαροβιομηχανίας καθώς και μεγάλες ποσότητες σιγαρόχαρτου. Επίσης σώθηκαν ατμομηχανές, βαγόνια και άλλο σιδηροδρομικό υλικό.

Με τη διακοπή των σχέσεων Ε.Α.Μ. – κυβέρνησης Παπανδρέου το 1944, οι Βούλγαροι εγκληματίες πολέμου παραπέμπονται σε ανταρτοδικεία και όσοι καταδικάζονται σε θάνατο εκτελούνται σε κεντρικά μέρη της Ξάνθης.

Εν τω μεταξύ ο Ε.Λ.Α.Σ. συνεχίζει την αύξηση της δύναμής του με την αθρόα και πρωτοφανή σε όγκο προσέλευση πατριωτών στις γραμμές του. Στην Ξάνθη έχει μόνιμα πια την έδρα του το 81 σύνταγμα του Ε.Λ.Α.Σ. με διοικητή τον Άρη και καπετάνιο τον Κρίτωνα.

Πρώτος Γραμματέας του Ε.Α.Μ. αυτή την εποχή στην Ανατολική Μακεδονία-Θράκη είναι ο δικηγόρος Γ. Καραμίχας.

Τον Μάρτη του 1945 φτάνουν στην Ξάνθη τα στρατεύματα των Άγγλων ιμπεριαλιστών. Η λαϊκή εξουσία καταλύεται και αρχίζει μία σκοτεινή περίοδος εκτελέσεων, φυλακίσεων και διώξεων των λαϊκών αγωνιστών της λευτεριάς και της δημοκρατίας.

Μετά την ήττα του Δ.Σ.Ε., ο εκπατρισμός, η έλλειψη βιομηχανιών για την ανάπτυξη του προλεταριάτου, η τρομοκρατία, οι διώξεις και αργότερα η μετανάστευση, χτύπησαν αποφασιστικά το κίνημα της Ξάνθης. Ωστόσο το Κ.Κ.Ε. δεν ξεριζώνεται. Έτσι, αφού διώχτηκαν μέλη του στην περίοδο της εφτάχρονης δικτατορίας και αφού δεν κατέβασε δικό του υποψήφιο μέσα από την ενωμένη αριστερά στις εκλογές του ’74, εμφανίζεται στις εκλογές του 1977 και παίρνει 1.021 ψήφους. Ποσό σημαντικό, αν εξετάσουμε τις συνθήκες μέσα στις οποίες γίνονταν -εδώ ειδικά- οι εκλογές. Σήμερα και στους κομμουνιστές της Ξάνθης μπαίνει το καθήκον, εμπνευσμένοι από τους ηρωικούς αγώνες και θυσίες του Κ.Κ.Ε., να παλέψουν για τη δημιουργική εφαρμογή των αποφάσεων του δέκατου συνεδρίου του.

 • Ζήτω το τιμημένο Κ.Κ.Ε.
 • Ζήτω οι αγώνες του προλεταριάτου της Ξάνθης
 • Εμπρός στον δρόμο που μας δείχνει η εξηντάχρονη ηρωική δράση του.

Στα εξήντα χρόνια της δράσης του, το ΚΚΕ πραγματοποίησε δέκα συνέδρια. Τα παρακάτω:

 • 1ο συνέδριο του Σ.Ε.Κ.Ε.: 17-23 Νοέμβρη 1918
 • 2ο συνέδριο του Σ.Ε.Κ.Ε.: 18-25 Απρίλη 1920
 • Από το 1920 ως το 1927: Τέσσερα έκτακτα συνέδρια και το 4ο απ’ αυτά στις 26 Νοέμβρη 1924 ονόμασε το κόμμα Κ.Κ.Ε.
 • 3ο συνέδριο του Κ.Κ.Ε.: Μάρτης 1927
 • 4ο συνέδριο του Κ.Κ.Ε.: 10-15 Δεκέμβρη 1928
 • 5ο συνέδριο του Κ.Κ.Ε.: Μάρτης 1934
 • 6ο συνέδριο του Κ.Κ.Ε.: Δεκέμβρης 1935
 • 7ο συνέδριο του Κ.Κ.Ε.: 1-6 Οχτώβρη 1945
 • 8ο συνέδριο του Κ.Κ.Ε.: Αύγουστος 1961
 • 9ο συνέδριο του Κ.Κ.Ε.: Φλεβάρης 1974
 • 10 συνέδριο του Κ.Κ.Ε.: 15-20 Μάη 1978.

 

Related posts

Η φωτογραφία της ημέρας

Δεκαεπτά χρόνια χωρίς τον Μανόλη Αναγνωστάκη

Η φωτογραφία της ημέρας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Δείτε περισσότερα